Narodno blagostanje

9. новембар 1929.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 663

љем пословању. Већина деоница налази се у поседу Српске централне банке у Осијеку.

— Промене: Код Лукса д. д. у Загребу брисан је члан равнатељства Хуго Грабер а уписан Д-р Бранко Пливерић,

лавни равнатељ Прве Хрв. Штедионице. Код твртке Индустријско и трговачко д. д. у Загребу одређен је упис новоизабраних “чланова равнатељства Д-ра Ивана Гмајнера, одвјетника у Загребу; Јосипа Михелића, трговца из Ма. туља; Теодора Мандића, поседника из Перенића; Д-ра Франа Брнчића, одвјетника у Загребу, као и брисање члана равнатељства Д-ра Бранка Арка, одвјетника у Загребу.

— Стечајеви у октобру. Југословенско Друштво за заштиту поверилаца у Загребу објавило је своју статистику о броју стечајева у октобру месецу. Било јг укупно 67 стечајева, док је у истом месецу прошле године било 66. По покрајинама број стечајева у октобру овако је распоређен (бројеви у загради односе се на исти месец у прошлој години: Хрватска и Славонија 9 (2), Србија и Црна Гора 48 (55), Словеначка и Далмација 6 (3), Босна и Херцеговина ! (1), Војводина 3 (5). Карактеристика је овога месеца, да је број стечајева порастао у Хрватској, Словеначкој и Далмацији, а опао у Србији и Црној Гори. Сво je први месец у овој години који показује мањи број стечајева него ли у истом месецу прошле године.

За првих десет месеци у овој години у целој земљи отворено је 909 стечајева, док је у истом периоду прошле године било 739 стечајева.. Број стечајева у овој гсдини је већи, према томе, за 170 или 28.2 од сто. По појздиним покрајинама стечајеви су овако распоређени: Србија и Црна Гора 725 (531), Хрватска и Славонија 73 (67), Слове-

"начка и Далмација 54 (71), Босна и Херцеговина 11 (16),

Војводина 46 (54).

— Протирење „Творнице предења и ткања памука“ У Дугој Реси, „Творница предења и ткања памука" у Дугој Реси проводи изградњу властите калоричне електричне централе као што и у великом опсегу проширује творнички уређај, тако да ће се капацитет овога подузећа знатно подићи, а број упосленог радништва, који већ сада премашује 2.000 можда и подвостручити.

САОБРАЋАЈ

— Пооштрека борба око превозних тарифа на Лаби. Како се јавља из Магдебурга, борба око превозних тарифа у картелу лабне пловидбе достигла је кулминацију. Немачко-четнко друштво, пријавило је свој излазак из картела за пловидбу низ Лабу и због тога ће се картел почетком 1930. године морати разићи, Картел је постојао тек две године. Преговори око једног новог тарифног картела за пловидбу уз Лабу zo сада су остали безуспешни. Конкуренчна борба међу појединим предузећима веома је оштра и немачко-чешнка паропловидба, као једна између најјачих друштава, покушава, да помоћу знатно спуштених тарифа присили остала предузећа, да приступе оснивању нових картела за пловидбу низ као и уз Лабу.

— Тарифска повластица за превоз шећера. Одобрени су повлашћени возарински ставови за превоз мађарског ијећера на прузи Копривница (Коториба) — Сушак држ. граница. Пошиљке морају бити предане на превоз као споровозна роба и возарина се мора платити за стварну тежину, но најмање за 15.000 кг. по товарном листу и вагону. Повластице вреде до 31. августа 1930, године.

РАЗНО

— U članku »Mediunarodnost i mir« tvrdili smo, da za mir mediu narodima niie gotovo ništa učinieno, što se iedan broi gradiana pojedinih zemalja češće sastaie, upoznaie i menia misli; i da su druga srestva potrebna za obezbedjenie

mira. Gotovo istovremeno donela ie »Europa« članak Pavla Ircikowskog, u kome se kaže izmediu ostaloga:

»Mediunarodnost sama po sebi, nije trava raskovnik. Svakako treba internacionalizirati sve što se daje internacionalizirati, kao: novac, rad, nauku, vaspitanie, higiienu, pa čak i spori. Ali za čovečanstvo nile fime ništa dobiveno. Mediunarodnost po sebi indiferentna ie; ona ie čak iedno orudie sa dve oštrice, koie ie u ostalom u manie savršenim oblicima pDostoialo od pamtiveka. I svetski rat je bio jedna mediunarodna polava; i on ie dovodio narode u dodir; treba li zbog toga rat da postane stalnom instituciiom ?«.

Ovo su iste misli, koie smo mi izneli u pomenutom našem članku. Mi ih reproduciramo zbog toga, što i one dokuzuiu tačnost našeg tvrdienia, da ie gledište eg, Smita naivno.

— Maršal Pilsudski i demokratizam. Maršal Pilsudski navikao ie, da u poliskom Seimu — parlamentu — upotrebliava oštar voinički ton, sličan onome, kojim se služe nared=nici u kasarnskom krugu. Zbog toga 5е је озесајо да се uskoro morati doći do oštrileg sukoba, ier ie maršal Pilsudski u розједпје vreme otvoreno pokazivao, da radom Seima i паrodnih poslanika niie zadovolian. Van svake ie зитије, да зе oficiri maršala Pilsudskog, nisu pojavili u parlamentu samo slučaino i da nisu imali samo cili, da miroliubivo demonstr!тајп za SVOgS maršala, nego da su imali i nameru da izvrše izvesnu presiiu i da preplaše narodne poslanike. Razume se, da autoritet Seima ovako nešto nile mogao dozvoliti i Daszinski, predsednik Seima, morao ie zabraniti — što ie sa gledišta parlamentarizma jedino bilo korektno — da se otvori jesenie parlamentarno zasedanje, žaleći se istovremeno ргедsedniku Republike i izveštavaiući ga o dogadiaima od 1. oktobra. Izmediu Pilsudskog i Daszinskog došlo ie da dramatskih prizora, kad je Pilsudski, ne biraiući izraze, tražio, da se parlamentarno zasedanie otvori. Daszinskom ipak niie mogao imponavati i sa iziavom: »da pod pritiskom revolvera i sablič parlamentarno zasedanie ne ofvori« dao ic maršalu Pilsud< skom razumeti. da mora i on respektirati demokraciiu i nienc ustanove.

— Енглески општински избори, који су се вршили пола године након парламентарних, показују огроман напредак лебер-партије. До сада објављени резултати су следећи:

лебер партија плус 188 губитак 21 конзервативна партија плус 13 губитак 81 либерална партија плус 15 губитак 42 независна партија плус 17 губитак 39

— Немачки банкарски чиновници у министарству рада. У вези са извршеном фузијом Дајче Банк и Дисконто Гезелшафт, која ће имати међу осталим за последицу и редукцију чиновништва за 3 до 5 хиљада, министарство рада у Берлину примило је заступнике удружења банкарских чиновника и пристало на то, да посредује између банке и чиновника, како би чиновницима осигурало потребну заштиту.

— Besposlenost u Nemačkoi se ie u prvoj polovini Dprošlog meseca povećala za 4.7% i iznosi 785.000 lica.

— Broi besposlenih u Engleskoi se ie smanjio u. frećoi nedelii prošlog meseca za 550 i iznosi 1,214.500 ·lica. Upore= dieno. sa istom nedeliom prošle godine, broi besposlenih sma= ппо зе је za 129.700 Пса. :

— И у Словенији опада консум вина, Године 1924 трошарина на вино у Словеначкој наплаћена је од 480.500 хљ вина. Године 1927. трошарина је наплаћена. на 385.300 xyw.. а 1928. год. на 352.300 хл, Из овога се јасно видњ да но: трошња вина у Словеначкој последњих година опада. Године 1928, према 1924. потрошња је опала aa 128,200. xy. Највише је опала потрошња вина у боцама (од 99.900 xa. 1924. год. на 53.900 хл. 1928. год.)