Narodno blagostanje

Страна 744

DESTILACIJA DRVA Đ. D. — ENGLESKO-JUGOSLOVENSKA DESTILACIJA DRVA D. D. — ZAGREB.

Sieverno-žapadna Bosna obiluje velikim šumskim Ккотpleksima, koji Su u staniu he samo da alimentiraiu zitatah broi većih pilala, nečo koji mogu dati i dovolino materijala za suhu destilaciju đrva i time omiocućiti produkciii znatnih Bemiških produkata. Pogotovi oni kralevi sieverno-zapadne Возпе Кон заођгасато loše stoie i koj uopće nemaju izravne Železničke veze, pogodni su ža šumisku eksploataciju u svrhu destilaciie drva i dobivania vredniih produkata.

U Tesliću, (koii za takove svrhe u prvom redu dolaži u obzir, jer u svojoi okolini ima velike komplekse prašuma) podigli su Nemci ioš davno prile rata urediai za suhu destilaciju drva. Poduzeće osnovano pod imenom Bosnische Holzverwerfung A. G. pripadalo ie jednom velikom Копсетли 12 Kostance na Bodenskom iezeru. Austro-Ugarska dala im ie u povolinn eksploataciiu silne komplekse državnih šuma.

Ispadom svietskog rata i u Tesličkoi Destilaciji drva паstale su sile promieme. Poduzeće iz Кејсћа родрајо је pod sekvestar. Godine 1922. osniva se »Destilacija drva« d. d. sa centralom u Zagrebu, koioi država daie u zakup na 27 #0dina, dakle do 1948., urediai koji ie bio podignut od Holzverмемипе А. G. To je društvo bilo uložilo u Teslić znatne iznose i čak podiglo uskotračnu prugu do Usore, kojia leži na pruzi Brod—Sarajevo.

Novo društvo imalo ie dioničku glavnicu od 20 miliona dinara. Dvadeset posto akcilia dobila ie država u ime naiamnine za prepušteni urediai. Ove akciie bile su prioritetne uz dividendu od 6%.

Код РезШасце drva glavni akcionar bila ie Prva hrvatska štedionica. Ona je ujedno bila i glavni finansiier. U toku posliednih godina bile su izvršene znatne investicije, što se vidi i iz bilance za poslijednie tri godine.

Destilacija drva proizvodila ie u svojim tvornicama u Tesliću retorthi drveni ugali kao i sve moguće produkte suhe destilaciie drva, u prvom redu ocetnu kiselinu.

Obzirom na fabrikaciiu sintetične kiseline poduzeće se teško moglo uspjiešno održati. Mediutim nabavkom patenta poznatog profesora Dr. Suide, produkciia kiseline iz suhe деstilaciie drva toliko ie tehnički usavršena, da je Sad opet ona bila u staniu da tuče sintetičnu fabrikaciju. Pogotovu za Таbrikaciiu umietne svile, patent prof. Suide pružao ie vanredne šanse. Destilaciii drva u Tesliću bila ie time stvorena mosgućnost jakog razvitka. Samo. što ie tai razvitak bio uvjetovan novim investicijama kao i jakim prometnim kapitalom što је bilo veoma teško da smogne sama naša privreda. Kad su se polavili engleski interesenti, Prva hrvatska štedionica stupila ie u pregovore i istima prepustila svoi angažman. Danas cngleska grupa ima u svom posjedu 77% akciia Destilaciie drva. Dvadeset posto ima država, a tri su procenta raštrkana.

Interesovaniem Engleza za Destilaciiu drva, Prva hrvatska štedionica napravila jie iedan odličan posao. U prvom redu bili su joi likvidirani po Englezima svi oni silni krediti koje ie ona bila podielila Destilaciii u Tesliću. Pored toga uz povoljan kurs prodala ie i svoje akcije. Boiazan koju se neki imali, da bi se angažman u Tesliću, obzirom na njegov iznos, mogao i svršiti sa znatnim gubitkom, nije se ispunila. Ne samo što su akciie povolino plasirane, nego su likvidirani +} zamrznuti krediti, koji su išli u desetke miliiona. Krediti ne samo što su bili potpuno refundirani nego i svi dospjeli kamati. Tako ie na koncu konca angažman u Tesliću bio prepušten Englezima uz znatan profit za Prvu hrvatsku štedionicu.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Број 45.

Ostala ie i dalie kod poduzeća додихе зада и skroz drugom odnošaiu.

Bilanca za tri poslijednie godine pruža sliiedeću sliku:

Aktiva: | 1928 1927 1926 Blagaina 762 126 339 Efekti 1.339 1.084 = Investicije 68.759 49.281 40.357 Zalihe 26.015 19.071 16.128 Inventar 3.868 4.130 2.494 Dužnici 48.963 50.683 43.423 Kazno 7.145 487 110 Gubitak 1.914 1.708 4.401

Pasiva:

Glavnica 20.000 20.000 20.000 KRezerva 500 500 500 Wezerva amorltizaciia 9.469 9.469 5.003 Akcepti 16.000 13.000 Vierovnici 108.872 83.717 82.507 Ukupna bilanca 159.028 120.888 108.216

Kako vidimo investiciie su znatno porasle: od 40 miliiona koncem 1926. na skoro 70 milijona koncem 1928., dakle za 30 miliiona. Sve te investiciie učiniene su iz kreditnih operacila buduće da se milje pristupalo povišeniu dioničke glavnice. Omier izmediu {udiih i vlastitih sredstava vanredno ie bio nepovolian. Prema vlastitim sredstvima, — inklusivno i fond amortizacije, — od 30 miliiona dinara, stoie tudia sredstva od 125 mihHiona dinara. Pod ovakovim prilikama, kad · niti polovina investiciia niie bila izvršena iz vlastitih sredđstava iasno ie, da ie razvitak pođuzeća bio težak. Kamate па dobivenu vieresiu bile su kadre da asorbirala svaki profit, pogotovu kad ie kređite davao jedan naš zavod, koji ie morao računati one kamate koie odgovaraju našim prilikama tržišta.

'Engleska grupa koia ie interesirana kod 'Destilacije drva, osnovala je i posebno poduzeće Chemical and Woeod Ltd sa glavnicom od miliion funti, koie ie preuzelo finansiranie l)estilacije drva. Ona ie mediutim ovih dana promienila svoie ime u Enpelesko-iugoslovenska estilaciia drva. ·Učiniene su nove investicije i pristupilo se ie intenzivnoi produkciji. Pilana ie odieliena od poduzeća i prenesena na iedno novo društvo, tako, da je čitav napor koncentriran na ЧезШасци drva. U prvom redu :imao bi se izradiivati polufabrikat za umietnu svilu i to po ipatentu prol. Suide. Kasniie, kad se riješe ioš neka pitanja, imala bi se i u samoi zemlii podignuti predionica i ftkaonica umjetne svile koja ibi polufabrikate dobivala 1Z Teslića.

Рапаз је Рез асја za 4/5 englesko poduzeće i obzirom na sredstva koia ioi stoje na raspolaganiu, kao pogodni preduvjeti za razvitak, ima izgleđa da se podigne u iedno veliko родитесе. Za sada su naiveće poteškoće u lošem saobraćaju. Teslić leži na jednoi sporednoi uskotračnoi pruzi, a skoro čitava produkciia mora se pretovarivati u Brodu. Pored poteškoće oko pretovarivanjia imamo i konstatnu nestašicu važzOпа. Родихесе је уеота često prisilieno da reducira pogon radi saobraćainih nezgoda. Kad se riješi saobraćaino ртапје, а опо бе зе и пајзкогје vrijeme morati riješiti na jedan ili drugi način, otvoriti će se mogućnost za rad sa punim kapacitetom. Stručnjaci, koje su Englezi bili razaslali ioš priie nego što su se stao angažirali, dali su naipovolinije izveštaic za prosperitet i remtabilitet poduzeća.

УУ ИИТИ НОАМ