Narodno blagostanje

ЈА. децембра 1929.

Француске, а друго председник је закључао све улазе и није пустио сем посланика и сенатора и 2—3 чиновника министаства ни једог официра, После извршених формалности узео је реч Министар финансија, стари пуковник Маршевски, који је постао славан својом женидбом са славном спортисткињом. Ефект његовог говора било је неповерење влади и оставка последње.

— Француска показује врлу живу акцију ради припрема за што бржи рад друге Хашке конференције о репарацијама, која се има састати у јануару. Чиновник „француске банке Кене са неколико чиновника био је ових дана у Лондону, а гувернер Моро и вицегувернер Море иду у Рим, све у жељи, да се постигне потпун споразум, нарочито у нитању банке за међународне обрачуне.

—- Чехословачка је ових дана преживела шестонедељну министарску кризу. Нова влада је коалициона, састављена из следећих партија: чешких аграраца, чешких клерикалаца, чешких националних социалиста, чешких националних демократа, чешких социал-демократа, чешких обртника, немачких социалдемократа и немачких аграраца. Овако богата коалиција од осам странака, пада у пар-

ламентарне реткости.

— За Министра финансија у Чехословачкој наименован је Д-р Енглиш, професор и научник првог реда.

— Из кабинета шпанског министра председника саопштено је, да се укида цензура за све стране кореспонденте. — Ових дана изишла је књига под насловом „Треће немачко парство“, коју је написао аустриски историчар Фридрих Новак, у коме глорифицира Кајзера. Немачка демократска штампа нема довољно речи да осуди тај неквалифициран есеј бечког аутора.

— Ако се у пуној мери остваре планови израђени на конференцијама, које је одржао ових дана г. Хувер са преставницима приватних и јавно-правних индустриских и

_НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ.

Страна 749

трговачких организација, онда ће Америка да потроши на разне јавне радове и индустриска подузећа у току идућих година пет стотина милијарди динара (9 милијарди дола: ра). У идућој години има да се потроши преко 70 милијарди дивара.

— Вакуфско-меарефски одбор у Бања Луци тражио је од централног вакуфа у Сарајеву да му се одобри 5 милиона динара за подизање зграда на своме земљишту, које заузима најлепше место у Бања-Луци.

Израда катастра земљишта у Србији и Црној Гори повериће се приватним подузећима. У „Олужбеним Новинама“ од 7 ов. м. изашла је уредба, која регулише то питање. Како је израда катастра посао који јако задире у приватне интересе, то државне власти треба строго да га контролишу.

— У прајском државном већу приликом дискусије о буџету у једном одбору одлучено је да се замоли влада да преко царевинске владе испита, од куда долазе румунски ордени, које је пре кратког времена поделио у Сигмаринтену многобројним немачким поданицима принц од Хохенцолерна. - — У Енглеској Ламаншу и целој француској и једном делу Атлантског океана владају буре, какве се не памте 100 година,

— Бугаре је понова снашла велика несрећа, понова је био земљотрес у Пловдиву, који се једва опоравља од прекланскога. Нанео је велике штете и панику међу становништво. · — Из ватикакске државе. Листови јављају, да се од ватиканске владе службено демантују све вести, да ће Ватикан основати своју властиту државну банку. Под истим датумом јављају листови, да је талијанска влада предала управи Ватикана за сврхе сигурности 20 митраљеза, а да су војничке вежбе тим митраљезима већ "отпочеле. Примећујемо, да се ова последња вест још није демантовала.

IIPHIHIHHHI НАРВА АНИ МЕН ЕМА АННАИНАУА НАВАРА РАМАНАР АНАМНЕЗЕ ААРМААНА АН АНИНА АРАМАААААНЛАБ

ОГЛАС

На дан 20. децембра. 1929 године одржаће се у Еконо-

мату Београдске Општине Узун Миркова ул. бр. 1, јавна усмена лицитација и то: У 10 часова пре подне за набавку млека за потребу

СОтерилизационог Завода и основним школама. у 1930 години и то за шест месеци.

У 11 часова пре подне за набавку хлеба за Дом Стараца и Старица за шест месеци у 1980 години.

Услови за ову набавку могу се добити у Београдске Општине сваког радџог дана.

ЕБр. 5113 Из Суда Општине Града, Београда од 9-ХИ 1999 гол.

Економату

ОГЛАС

Ради уређења Теразијске 'Терасе приступиће ова Општина, рушењу зграде у Балканској ул. бр. 2. О тога позива заинтересоване предузимаче да. поднесу прописно тавсиране понуде за то рушење најдаље до 15 ов. мес, закључно Општинском Суду — Узун Миркова ул. бр. 1.

Предузимач ће бити дужан да целу зграду бесплатно поруши за 10 дана од дана саопштења судске одлуке, а после тога у року од три дана. да све отпатке од рушења и преостали материјал уклони са грађевине. Сав тај материјал прелази у својину предузимачеву. За то ће Општина рушење уступити ономе, попуђачу, који буде понудио најповољнију откупну цену.

Из Суда Општине Града Београда на дан 4. ПИЦА 1929 године, АБр. 26169.

ОГЛАС

На дан 13 децембра 1929 године у 9 часова пре подне одржаће се у Економату Општине Београдске Узун Миркова ул. бр. 1. П офертална лицитација за штампање образаца MH рачунских књига за сва Оделења ове Општине.

Услови за ову лицитацију могу с6 добити у Економату Београдске Општине сваког радног дана.

ЕБр. 6198 из Суда Општине Града Београда од 6-ХП 1929 године.

ОГЛАС

На основу решења Суда ТДБр. 16574 од 18, новембра 1929 год, на дан 20. децембра 1929 године одржаће се у Канализационом Оделењу Општине Београдске — Југовића ул. број 1.

ОФЕРТАЛНА ЛИЦИТАЦИЈА

За израду дренаже норед Вишњичког Дђрума.

Кауција од 20.000 — динара полаже ев на. Главној Блатајни Суда Општине Београдске према прописима услова ва лидитацјију све до у очи дана лидцитације.

Реверс о положеној кауцији сваки ће лицитант показати при отварању оферата.

Формулар понуде за ову лицитацију добија се у Каналазашиноном Оделењу по цени од 20.— динара.

Планови за преглед интересованим стоје ла расположењу сваког ралног дача у Канализационом Оделењу.

Отварање понуда извршиће се. на дан лицитацаије у 10 часова.

Из канцеларије Канализационог Оделења — Службено.