Narodno blagostanje

91. децембра 1929.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

дана објавио бан дравске бановине. То су два завода: Крањска хранилница у Љубљани, која је уопште наш најстарији новчани завод и Обласна штедионица мариборске области са филијалом у Цељу. Бановина је преузела све пасиве и активе ових новчаних установа, па према томе и јемство за све улоге и обвезнице. Док се не издаду нове наредбе, оба завода остају и даље самостална, а функције бившег обласног одбора и бивше обласне скупштине извршиће бан односно његов помоћник.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Представници аграрних заједница у Метохији донели су на конференцији одржаној 9. ов. м. у Пећи, резолуцију, у којој траже: |

1) повишицу новчане помоћи за подизање кућа; 2) да им се омогући кредит за набавку теглеће и приплодне стоке; 3) да им се ископају бунари за домаћу употребу, изграде канали за наводњавање и исуше мочварви крајеви; 4) да се насељеницима из последње две године даде хитна помоћ у натури; 5) да се испита да ли је земљиште у Метохији погодно за културу дувана, па, ако јесте, да им се дозволи гајење дувана; 6) да се насељеницима и староседеоцима оставе уз насеља општи испусти у планинске крајеве, ради испаше стоке; 7) да се онима који већ имају решења додели земља у колико је има у Метохији.

— У Чехословачкој се води велкка кампања. од стране задружних организација, да редуцирају производњу хмеља, пошто су пиваре снабдевене потребном количеном, а још огромни стокови стоје непродати.

— У Берлину се налази ових дана једна депутација произвођача вина са Рајне, која преговара са надлежним министарствима о хитној помоћи, пошто се сматра положај виноградара у околини Мозела за ојачан. Између осталога тражи се да се одмах забрани мешање страног вина са домаћим. ~

АКЦИОНАРСКА ПРЕДУЗЕЋА И ЗАДРУГЕ

=— Нова предузећа: У Горичану, у Међумурју основана је Хрв. сељачка штедионица, задруга са огр. јемством, која је као кредтина задруга приступила чланству Задружне свезе у Загребу. — У Долу код Љубљане основана је нова електрична централа, др. са огр. јемством са капиталом од 150.000 дин. — У Шт. Виду код Птуја основана' је нова кредитна штедионица. — У Марибору је основана Похорска жичана железница као регистрована задруга са огр: јемством. У Панчеву је основана задруга за

унапређење пољопривреде Јужног Баната. — „Коксана“.

д. Д., дионичко друштво за производњу кокса, прво овакво предузеће у Југославији, спрема се, да оснује неколико рударских предузећа. Главница износи 10 милиона динара. — Задруга за заштиту против поплава основана је у Новом Саду. У пројекту има радова око подизања нх – сипа и исушивања земљишта, за што би биле потребне инвестиције од око 20 милиона динара. — Илочка фабрика жесте ових је дана поново отпочела радом, те ће се пре свега производити квасац. — У Сплиту биће основано но-

во „Приморско господарско друштво" са задаћом, да го-

дупире пољопривреду у Приморју. Главница износи 4 милиона динара. — Прва хрватска штедионица у Загребу има намеру, да 1. јануара 1930. године отвори филијалу на Рабу, у нашем Приморју.

— Промене, повишење или снижење капитала. — „Папирографија“ др. с. огр. јемством, Љубљана, повећава главницу од 862.500 на 1 милион динара. — Чаковачка индустрија железа д. д. у Чаковцу, са акционарском главницом од 1,25 милиона динара, исказује у 1928. години губитак од 106 хиљада динара. — „Привредна штампа“ д. д.

Страна 763

Загреб, са главницом од 1,75 милиона динара, исказује у 1998 години губитак од 415 хиљада динара

— Ликвидација: Прва личка штедионица д. д. у Го= спићу сазива за 28. децембар ванредну главну скупштину

на којој ће се имати решити питање ликвидације. — Пла»= ћања је обуставила житарска фирма Емил Ледерер у Суботици, — Задруга за лековито и миродијско биље са огр.

јемством у Загребу предлаже ликвидацију.

— Обртно и трговачко д. д. у Чаковцу сазвало је за 20.: ов. м. редовну скупштину, на којој се има донети одлука O ликвидацији и да изабере ликвидациони одбор.

NASTAVA

— Течај за учење плетарства, који ће трајати три године, отворила је Кошарска индустрија д. д. у Вараждину. За издржавање шегрта у првој години добивена је мала помоћ и од Завода за унапређење индустрије Министарства трговине и индустрије. Град Вараждин ставио је друштву на расположење 10 јутара земље, са које ће се добијати потребна врба за плетење.

РАЗНО

— Profivnici parlamentarizma naiviše mu zamieraiu SDOrost u vršeniu zakonodavne funkciie. Naročito ie ukazivano па гадоспјенје sa budžetom. U Francuskoi na pr. u 80% slučajeva budžet nije bio na vreme izglasan. Sada se budžetska содта и Егапсизкој рокјара за Кајепдагзкот, 1. ]. ростје 1-02: januara. Parlament ie pak obično bio u avgustu i semptembru pa i jedan deo oktobra na osustvu, i kako u Francuskoi postoie dva doma, i drugi hitni zadatci, to ie bilo normalno, da budžet nikad nije gotov до 1-02 јапцага. Једи 121- | zetak ie od toga učinio gs. Poenkare, koji ie uspeo dvaput uzastopce da dobiie budžet na vreme. To što ie mogao g. PoenКате, пе meže с. Тагдје, i ako se on oslania na većinu, koju ie formirao ge. Poenkare. Kako bi ponovo pribegavanie dvanajestinama uticalo rdiavo na široke mase naroda, koli ic već navikao za vreme г. Рсепкагеа da budžet o roku bude gotov, to ie francuška vlada odlučila, da izbegne tu nevolju na fai način, što će budžetska godina počiniati Il. aprila, a svršavafti se 31. marta, — kao što ie i kod nas slučai. Podnesen ie parlamenfu projekt zakona. Budžetska godina 1929. imala bi se produžiti ioš za 3 meseca.

Protiv proiekta ie ne samo opoziciia, već i iedan deo DOslanika iz vladine grupe — iz ustavnih foruma.

— 3зд-годишњица друштва кућевласника. Прво друштво кућевласника у Словенији које је било основано пре 30 година прославиће ове године 30. годишњицу.

— 200.000 динара оштете тражи на суду Дубровачка општина од уредника једног недељног листа који излази у Винковцима, зато, што је у листу штампан допис из Дубровника, у коме се неповољно говори о приликама у Дубровнику. — ОСригинална сиротиња у Суботици. Према научном критеријуму које важи у социологији под сиротињом се разуме један ред људи, чије “је економско стање такво, да у свему оскудевају. Међутим сиротиња Суботици моћи ће чак и куће да зида, јер је суботичка општина у ту сврху, како пише један загребачки лист, — већ парцелисала земљиште на једном делу периферије града. Ако је вест тачна, онда је сиротиња у Суботици заиста оригинална.

— Један пријатељ, који се ових дана бавио у Бечу, а има везе са људима из Рочилдовог Kreditanstalta, KoiH патрионизира Југословенску Удружену банку, прича нам, да је наш нови закон о мојсијевој зеронсповести учинно сјајан утисак на јеврејске кругове у Бечу ни Мешта, и да се тамо очекује, да ће лондонска Рочилдова кућа имати исти дојам.