Narodno blagostanje

Страна 28

ској берзи плаћало се 2 18/16 д. што је најнижи курс све од 1903. године.

— Проргчун трговачке коморе у Сплиту износи 1,178,000 динара. Од ове суме намењено је за израду новог коморског лома 250.000 динара.

— Осјечка трговачка комора, на својој седници од 28 децембра 1929. год. утврдила је свој прорачун, који износи 1,200.000 дин. Коморски порез је снижен са 12 на 80). За изтрадњу пруга Тузла Брчко одлучила је да сарађује заједно са Сарајевском комором.

— Немци из Војводине и Срема, који се налазо у савезу новосадске „Атрарије“ одлучили су 23. децембра 1929. год. да почну на задружној основи гајење свиња за извоз, јер услед ниских цена житу, постаје ово гајење свиња веома рентабилно.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Сарајевска трговачко-обртничка комора одржала је 30. децембра 1929. год. своју пленарну седницу, на којој је председник г. Ник. Берковић утврдио: да смо 1929. г. 6 извозом шљива прошли врло добро, јер је квалитет био много бољи нето 1928. г., када су се страни трговци много тужили на лош квалитет.

— Лоза из Француске за обнову наших вичограда. Из Француске је министарство пољопривреде наручило велику

количину најбољих врста лова за подизање и обнову винограда у Јужној Србији, Херцеговини и Далмацији, да се види како би те врсте код нас успевале. Исто тако министарство пољопривреде намерава, да наручи већу количину воћних

садница разне врсте. Те ће се саднице наручити из расадника

у Француској и Италији, да се побољшају државни расадници у разним крајевима државе.

ШУМАРСТВО

= Шјумске лицитације преко 250.000 динара одобрава, Министар шума и руда; а од 250.000 до 50 хиљада бан, а испод 50.000 дин. надлежна дирекција.

— Велике продајг храстових стабала, Према решењу Министарства шума и рудника, и одобрењу банске управе у Загребу 20. јануара изложиће се јавној продаји у Новој Градишки храстова стабла у вредности од преко 400.000 динара. Истог дана извршиће се продаја храстових стабала у Јастребарском, у вредности од око 9,000.000 динара.

— Велика лицитација храстовине у Туропољу, На 20. ја нуара одржаће се у Великој Горици велика лицитација храстових стабала 3. 3. Куриловен—Кушанец. Продаваће се 3.092 комада храстових стабала уз цену од 5 милиона 514.039 дин.

САОБРАЋАЈ

— Путнички мост код Зворника на Дрини биће ускоро отворен (он ће омогућити прелаз путницима из Србије у Босну).

— Снижење превозних тарифа на атланском океану Северо-немачки Лојд у Хамбургу објављује, да је на свим ла ђама снизио превозне тарифе за кабинске класе за 5 до 10 делара, а за другу класу за 5 долара. Исто тако снизила, је и Хамбург — Америка линија своју превозну тарифу за Сев. Америку за 2 до 10 долара. Оматра се, да ће се тим снижењем моћи повећати путнички саобраћај у „мртвој сезони“.

— Завршетак тарифне борбе за Леванту. Након дуготрајних преговора успело је укочити оштру конкуренчну бсрбу око превовне робне тарифе коју су водила пристаништа Севернот мора и пристаништа, северне Леванте, а која је трајала већ преко годину дана. Пре кратко време ти су преговорт повољно завршени и највећи „аутсидер“, енглеско-трчка Баирон-линија приступиле је спндикауту левантне пловидбе. Укидање ове борбе имаће за последицу ускоро повећање тралсисртних тарифа.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 2

АКПИОНАРСКА ПРЕДУЗЕЋА И ЗАДРУГЕ

— Нова предузећа и задруге: Министлр трговине одоСрио је оснивање штампарије 'Ов. Сава, акционарског друштва, са главнипом од 1 милиона динара.

— У Инђији су тамошњи Немци основали свињотојску задругу. Задруга броји 54 члана који су уплатили 226 удела.

— Немачко предузеће Бајрсдорф и Ко. из Хамбурта, основало је под именом Југословенско Бајерсдорф и Ко. у Мерибору своју филиалу. Фирма се бави производњом хемичних, техничких и косметичких препарата.

— Столарско а. д. у Београду ступило је у ликвидацију.

—- На добровољачком земљишту у селу Жебнику код Суботице, подигнута је млекарска задруга, која је већ започела рад. Задруга има за циљ да, поред домаћих потреба, пласира своје прозводе п у иностранство.

Задруга ће набавити већи број крава ради муже.

(То је оригинална задруга која купује за свој рачун краве музаре. Онда би боље било да је основано акционарско друштво у место задруге).

— Промене;

— Рудник Чрномељ у Словенији, прешао је у дефинитивно власништво г. А. Јахила, индустријалца.

— Хрватска Пољоделска банка д. д. у Загребу одлучила је на главној скупштини од 28. децембра прошле године, да промени номиналну вредност својих акција. Четири досадашњих акција ном. 12.50 динара споје се у једну од ном. 50— динара. Ове промене одобрио је Министар трговине.

— Дестилација дрва д. д. Теслић — Загреб промениће своју фирму те ће се звати: Ентлеско-јутословенска дестила ција дрва д. д. Загреб. Као чланови управе брисана су нека тоспода из Загреба, а на њихово место ушли су представници ентлеског друштва Кемикл енд Вуд Лтд. Лондон, који имају већину акција поменутог друштва.

— Канолд д. д. фабрика чоколадних и бонбонских производа у Карловцу повисује акционарску главницу од 4 на 8 милиона динара.

РАВНО

— Приликом скорашних општинских избора у Баварској у провинцији Унтерфрантен а у селу Лаутер, дато је гласева за 74 кандидата на укупан број гласова од 194, а на укуua број породица у томе селу од 68. Значи, не само да је свака. породица имала свога кандидата, нето има породица, које су имале и по два-три. То је најразумљивија, употреба права тласа.

— Паметна и добра одредба. Г. Министар председник позвао је све министре да забране својим чиновницима да посредују у продаји слика за рачун приватних предузећа и приватних лица, па ма кога те слике представљале. Оваки противан поступак третираће се као кривица и казниће се. Позлатпла се!

— Ужи одбор привредник Босанске Крајине усвојио је предлог сарадње са Приморском бановином, да заједнички поведу акцију за изградње већ пројектоване Јадранске пруге од Београда долином Уне на Сплит.

=

___ За изградњу шегртског дома у Осијеку, на интервенцију грађана, г. бан Шиловић је дозначио 55.000 динара за Бабавку намештаја, а као годишњу потпору 100.000 динара.

— Срећна земља! Ентлески Министар председник и Мивистар финансија изабрани су за почаснее грађане Ситија, оног дела Лондона, у коме живе финансијери. Има ли што пдеглвије од појаве, да финансијери и капиталисти, против којих је социјализам водио сто тодина борбу, бирају за почасне граbaje Ba министра, који су представници радничке класе: