Narodno blagostanje

Страна 92

vršenoj reorganizaciji imale bi još da pojačaju svoju produkciju budući da je konjuktura veoma povoljna.

Znatno brošenje Domaće žvoynice pređenja 1 Њапја и Dugojfed. Našoj tekstilnoj industriji mora da ide dobro. Nova poduzeća osnivaju se svako malo, a već postojeća znatno proširuju svoje poslovanje. Predionice i tkaonice Domaće tvornice predenja i tkanja u Dugojresi kraj Karlovca naše su najveće tekstilno poduzeće za preradbu pamuka. Imaju u pogonu 1.100 tkalačkih stavova i oko 40.000 vretena a uposluju oko 2.000 radnika.

___ ада ве гаф! па гпатот proširenju tvornice, tako da bi broj uposlenih radnika premašio 3.000. Podiže se nova kalorična električna centrala sa troškom od 12 miliona dinara. A tvornica čarapa „Mira” koja je radila u Zagrebu i kod koje je u prvom redu interesirana Domaća tvornica predenja i tkanja preselila se je pre nekoliko tjedana u Duguresu i smjestila se je u njezine zgrade.

Dugaresa skupa sa Karlovcem malo po malo razvija se u jedan naš jak tekstilni centar.

— Ilurabe nowapHa 50 ayTO0MO0uUJe, о коме смо опширно реферисали у прошлом броју, неће се тако лако моћи провести, као што су то замислили Немци, иницијатори сре идеје. Цео трик тога „Локарна“ лежи у извитоперењу постојећег тртовинског уговора са Америком, п у контингентадији аутомобилског увоза. Изгледало је, да ће и европски произвођачи приступити том Локарну, али сада сазнајемо, да је Француска, односно Цитроен, се одлучно изјавио протиз тог предлога. Пезнато је, да. је Цитроен под јаким американским утицајем. Са друге стране пак се чује, да припремају Американпи, који су се показали као врло осетљиви у погледу повређења трговинских уговора, жесток противнапад на европску аутомобилску индустрију. Изгледа, да се налазимо пред велма великем, међународном индустријском борбом.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Пре неколико дана одржало је удружење франпуских пољопривредника свој годишњи конгрес. На њему је између осталих постављено питање, у којој мери могу железнице да, псмогну у кризи, кроз коју пролази пољопривреда. Референт Миник је дошао до закључка, да је при данашњем начину уновчења пољопривредних производа немогућно искористити железнице онако, како би се то желело: Французи немају на железничким станицама матацине за смештање и манипулирање робе, да би се могла експедовати у великим количинама, Референт је завршио, да само под условом подизања матацина, кокви постоје у Америци, може француска пољопривреда да рачуна с тим, да ће за најкраће време и по најјефтилијем подвозном ставу стићи на тржиште, које жели добити најбељу цену.

АКЦИОНАРСКА ПРЕДУЗЕЋА И ЗАДРУГЕ х — Нова предузећа:

— У Тућепима код Макарске основана је нова кредитна. задруга под именом „Сељачка задруга“, која је приступила Задружној Матици у Оплиту.

— У Сењском руднику је ових дана отворена нова електрична централа од 2.500 коњских спата. Централа је најмодерније уређена.

__ НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 6

— Филипе, југословенско трговачко д. д. у Београду, са тлавницом од 1 милиона динара, отворило је своју филијалу у Загребу.

Промепе :

— Трговинска банка д. д.у Загребу повлсила је своју тлавницу од 3 на 5 милиона динара подељених у 5000 акција, по 1000 динара номиналне вредности.

— Хрватска штедионица д. д. у Глини повисила је дионичку главницу од 500.000 на 1 милион динара. Повећање ја изведено употребом резервног фонда.

— У Шрајској ле подигнута крајња граница старости за професора, университета, од 65—68 година. Злачи да професори университета спорије старе.

ГЛАВНЕ СКУПШТИНЕ ПРЕДУЗЕЋА

= Годишњи зборови акцтчонарскиљ друштава. „Кондерн , д. д. сједињених индустријалних подузећа у Загребу, 26. фебруара. — Земаљска банка у Београду, 2. марта. Електрично предузеће у Банат, Карловцу, 2. марта. — Београдска фабрика машина и гвоздених конструкција а. д. у Беотраду, 3. марта. — „Моравија“ фабрпка плетених производа а. д. у Београду, 3. марта. — Парна пивара а. д. у Скопљу, 3. марта. — Бачка кредитна банка у Новом Саду, 22. фебруара. — Смедеревска кредитна банка у Београду, 23. марта. Пртвредна банка у ликвидацији у Омед. Паланшп, 9. марта. Кумановека тртовачко-индустријека банка а. д. у Куманову, 2" марта. — Врањска банка, 2. мрта. — Шабачка банка у Шапцу, 9. марта. — Трговачка банка д. д, Земун, 2. марта. Бајино Баштанска индустријска банка у Бајиној Башти, 2. марта. — Драгачевска задруга а. д. –- Гуча, 15. фебруара. Књажевачка задруга за штедњу и кредит у Књажевцу, 16. фебруара. —= Вршачка нучка банка д.л. у Вршцу, 9. марта. Прва оросламошка творница творница циглана у банатском Агранђелову, 9. фебруара. — Новокањишка централша штедионица као деоничарско друштво у Новој Кањижи,. • фебруара. — Алкохол као задруга у Загребу, 14. фебруара. — Ко: стајничка штедиона д. д. у Костајници, 16. фебруара. — Румска штедионица у Руми, 2. марта. — Прекомурска банка у Мурској Суботи, 15. фебруара. — Друштво за ваздушни саобраћај а. д. у Београду, 2. марта. — Лаповска кредитна банка а. д у Лапову, 2. марта. — Фабрика шшпиритуса и парни млин Ј. Ф. Вшетачка а. д. у Београду, 4. марта. — Поштанско-телетрафска задруга за штедњу и међусобно помагање у Београду, 2. марта. -— Охридска, привреда банка а. д. у Охриду, 2. марта или 9. марта. — ОСавиначка штедионица а. д. у Београду, 2. марта. — Обласна банка а. д. Параћин, 9. марта. Рачанска банка у Рачи (крагујевач.) 2. марта — Сушачка. возарска задруга с. о. ј. у Оушаку, 9. фебруара. — Контролна, банка за трговину и индустрију д. д. у Загребу, 15. фебруара. — „Меркур“ д. д. у Загребу, 15. фебруара. — Брбовачка дионичка штедионица у Врбовцу, 15. фебруара. — Браћа Швалб, дионичарско друштво за грађевну и жељевну индустрију, Брод на Сави, 15. фебруара. — Хрватска штедовна и припомоћна задруга у Сиску, 16. фебруара. — „ЛТравере“ д. д. за индустрију и промет жељезвничким пратовима у Загребу, 8. фебруара. — Дисконтна банка д. д., Загреб, 14. фебруара. —

.5558880врианиво рани лоисчоапзнивоавпвинннмисивплинимне сипа паививапаваквсловиваишивинвлгпиквовнишшаилотилиневнетикаота ~ +

ги 1 ДРУШТВО * дрвокласни ОКС зАПРОМЕТУГЉА : : ore TI | sw и |L MID | IL || Телефони 21:28: ; ~» за домаће потребе, етажно и централно грејање. а, Дубровачка ул. 31

8#88604 •» мипорапвоплипнивизвавранчцинношвавоиконнишинападиквиннвсанивитнокинисоипзвровлинипзниппаоасиххлсонц вааивнанинм ки