Narodno blagostanje

Страна 124

4. марта. — Хипотекарна банка трговачког фонда у Београду, 23. марта. — Леградска штедионица д. д. у Леграду, 2. марта. — Даруварска штедиона д. д. у Дарувару, 3. марта. — Грађанска пивара д. д. у Дарувару, 3. марта. — Гра-

ђанска дионичка штедиона у Дарувару, 3. марта. — Ческословачка банка д. д. у Загребу. 2. марта. — Фабрика шећера а. д. „Бачка“ у Новом Врбасу, 1. марта. — Фабрика кудеље

а. д. „Бачка“ у Новом Врбасу, 1. марта. — Варваринска штедионица а. д. у Варварину, 21. марта.

РАЗНО

— Диктатура над диктатуром. Пре неколико дана догодио се Примо де Ривери један необичан малер : цензура је избрисала из његовог једног чланка, у коме критикује данашњу владу, врло много места. Сигурно је хтела да му покаже, како изгледа диктатура с ове стране.

— У Америци су жене основале „женску банку" којом управљају само жене. Банка има нарочити задатак, да буде на услузи женама, које су саме и које живе у зједници добара са мужем. Банка врло лепо напредује. Али жене показују нагло оспособљавање у области за банкарске операције у Европи. Тако је пре неколико дана у једном холандском листу изашао следећи оглас.

„Дама из најбоље фамилије, која нема капитала тражи капиталисту приватног или банку која ће да искоришћује њезине везе и информације за послове на берзи — наравно уз учешће у добити".

Данашња румунска влада однела је победу на општинским изборима, али је ипак известан успех постигла и опозиција. То се објашњава једино привредним приликама у земљи. Привредна криза траје све даље и то је либерална опозиција демагошки врло вешто искористила.

— Музеј за занатство основан је у Љубљани иницијативом трговачке коморе.

= „југословиски Лојд" јавља, да ће у Београду ускоpc бити сазвана конференција београдских банака, на којој ће бити говора о спуштању каматне стопе за кредите.

— Загребачки пекари повисили су цене хлеба са пола динара. Ову повишицу мотивирају поскупљењем брашна и потребом минималне зараде. Градска је управа по своме тржноме надзорству подузела мере, да се испитује оправдање тог повишења. На иницијативу картелисаних пекара аи трговачке коморе отворена је по томе питању анкета, која међутим до сада још није донела никаквог закључка.

— једна велика парада у Италији. Италија се спрема да 21. априла прослави 2000 година од рођења римскога песвика Виргилија, који је рођен у једном месту у близини Мантуе. Истина не зна се датум рођења; али се зна, да је рођен седамдесет година пре Христа. 21. априла је прослава оснивања Рима, те се везују обе свечаности. Цела нација ће славити тај дан. Научници и литерати приређују један крсташки поход на јужне делове Италије, нарочито на талијанска острва. Ту ће се држати низ предавања, која ће

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ ·

Бр, 8

доцније издати талијанска академија. Виргилије је чувен са своје апотеозе Риму и Августовој римској империји. Император Август је данас идеал римског народа. Како је у исто време Виргилије славио живот у пољу, то сматрају Италијани, да је он пријатељ пољопривреде и један од претходника „житне борбе". То је један разлог више да се прослави његов рођендан.

— Чехословачки министар за социјалну политику, г. др. Чех, изјавио је у парламенту, да је спреман пројект закона о обавезном осигурању радника у случају беспослице, на бази доплатка од стране радника, послодаваца и државе.

= Г. Тардије је ретке среће. 9. фебруара имао је да се врати у Лондон аеропланом, који полази тачно у 5 часова по подне. Како министарска седница није до тог тренутка била завршена, то је г. Тардије морао да се послужи железницом. Међутим тај аероплан је изгорео са свима својем путницима и пилотом.

о Цела Шпанија је са највећом свечаношћу дочекала повратак научника, књижевника и вишег ректора универзитета Унамуно, који је за време владе Примо де Ривера живео у Француској као изгнаник. Примо де Ривера није гонио људе, нити је у опште био бездушан тиран, али је Унамуно био у својој опозицији према влади толико опасан, да се он једног дана одлучио да га скине са положаја ректора универзитета и интернира на једно од канарских

"острва. Али се једног лепог дана Унамуно нашао у сред Па-

риза. Њему се има много да захвали за обарање режима Примо де Ривере. Он је понова заузео положај ректора универзитета. |

— Из Лондона јављају, да је московска академија наука предложила совјетској влади, да укине ћирилицу и да у све школе и бирое уведе латиницу. Овај је предлог био усвојен. Прво ће се латиница увести у све пучке школе а онда и постепено у више школе и канцеларије.

— У Немачкој се спрема проширење наставе на правним факултетима о радничкоме праву.

— У Данској је ових дана извршена измена кривичног законика-и укинута смртна казна, која у осталом није примењена већ 40 година. Тој измени законској претходила је оштра борба. у јавности. Пре неколико година основано је једно друштво са лозинком, да мора бити на смрт осуђен онај, који из сексуалних побуда убије људско створење. На то је гледиште слала и конзервативна странка. У парлементу је већина од 90 противу 45 гласова усвојила предлог о укидању смртне казне.

— „Ческо Слово“ јавља, да се један персијски агент за наоружање бави ових дана у Брну, у Чехословачкој и да је ис налогу персијске владе поручио код тамошње фабрике неколико стотина митраљева и неколико десетина хиљада пушака. Ради се о једној поруџбини од скоро 200 милиона динара.

учити: И

ТЕЛЕФОН 5-78

| U · А, Д. ПРЕЂЕ ШКОДИНА ФАБРИКА У ПИЛЗЕНУ : 3arpeo OI POD 5 Заступништво Београд, Кнез Михаилов Венац 13-14 5 | O Ž

PHIKOJOBKA, Љубљана

| Tenerpamn: | Телефони: 29-36 и 27-37

израђује све пројекте ни шаље на захтев своје стручне инжињере

Телеграми: ШКОДА Београд ШКОДА — Загреб

Телефон 4.-97