Narodno blagostanje

Страна 160

у распаду. Ми не верујемо, да ће доћи и до тога, јер је пул задружна организација, па ће се у најрђавијем случају приступити промени досадашње политике и водства. Данашње вође веома су тврдоглаве. Неће приступити снижењу цена, као што то нису хтели учинити ни пре осам месеци, кад су Аргентина па и ми искористили ситуацију и решили се старих залиха — док је Канада одржала своју пшеницу, која је сада гуши. 200 милиона бушела пшенице лежи у канадским складиштима а то је 5.5 милиона вагона — који још нису продати !! А при томе су цене толико ниже но у прошлој години !

Тражња европских потрошача непромењено је слаба и због тога су тржишта веома мирна. У Мађарској почели су произвођачи, бојећи се американске конкуренције, последњих дана интензивно да нуде своју робу ; и последице нису изостале. На дан 4. 0. м. дошло је и на Пештанској берзи до једне незапамћене бесе на којој су пали курсеви пшенице за 20 пенга, а код ражи за 11 и по пенга. На тај су начин цене пале знатно испод моменталног светског паритета, и разумљиво је да су и наше цене због тих догађаја знатно попустиле. "Код оваквих прилика разумљиво је да се и тржишта кукуруза налазе под утицајем развоја пшеничних цена. Аргентина је до душе показивала почетком недеље нешто чврштће курсеве, али су они остали без одзива на светском тржишту па су због тога последњих дана попустили. У пркос томе да су аргентински утовари за Европу врло мали, тражња европских увозника остала је слаба: Европа има још довољне залихе а шпекулација се код оваквих прилика неће више ангажовати — барем не за прве термине. Код нас је обрт у кукурузу био релативно доста жив, нарочито за терминску робу.

На светском металном тржишту је преовладавала у току ове недеље прилично лабава тенденција. Бакар је имао више мање непромењене цене, које су почетком месеца показивале тенденцију ка учвршћењу, али су се врло брзо смириле чим се је појавила појачана понуда друге руке. Код олова су цене због већих продаја показивале тенденцију ка спадању, тако да су биле потребне веће интервенције енглеских трговаца, да се је тиме спречило опадање. Код калаја очекивало се да ће се цене донекле поправити, али су пале чак испод 170 фунти, због вести да су се видљиве залихе у последње време знатно повећале,

На тржишту колонијалне робе се лабава тенденција у току ове недеље продужава. Ефектуирани послови незнатви су. Бразилијанска државна благајна за регулирање цена је са јачим инвереенцијама успела да цене стабилизира и чак мало повиси. У колико ће се ова политика моћи одржати отворено је питање, јер је познато да су залихе врло велике. Свакако ће цене зависити од тога колике су количине кафе биле уништене од стране бразилијанске владе.

На светском тржишту шећера се у последње време не може установити право стање. Извештаји као и вести, раширени међу интересираним трговцима, показују велику противречност. Тако се чује да је једна већа лондонска фирма купила ових дана око милион тона кубанског шеhepa fob Kuba ya цену од 1,6 центи, а то је једна ванредно ниска цена која би могла бити од извесног утицаја: на даљњи развој.

На светском тржишту угља је ситуација врло лабава. У свим произвођачким центрима све се више нагомилавају непродати штокови који утичу на цене. Ситуација се у толико комплицира, јер извесна предузећа стоје пред алтернативом да снизе цене, и на тај начин повећају продају за индустриске

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

_ Бр. 10 сврхе и евентуално раде са губицима или да обуставе радове, што би са друге стране повећало беспослицу. Аналогна је ситуација на тржиштима дрва за огрев, јер и ту се не може продавати робе, опет због ванредно топле зиме. Прилике на европском тржишту дрва и тако нису сјајне, и помањкање конјунктуре у дрву за гориво стагнира читав посао. Осим тога су се у последње време појавили као снажни извозници Совјети, који у погледу квалитета и цена воде опасну борбу против европских извозника, међу које се убрајамо и ми. Тако на пример се налазе пољска дрварска индустрија у очајном стању — због близине Русије, док ми, због мањих транспортних трошкова, на европском тржишту увек још нађемо добру прођу за наше- извозне артикле.

БЕОГРАДСКА БЕРЗА

У току ове недеље београдска девизна берза показивала је лабавију тенденцију девиза, но што је то уобичајено. Осим девиза Цирих; и Будимпеште, све су остале девизе претрпеле необично јака снижења, која варирају и до 50 поена. Тако је Лондон попустио у току недеље од 276.10 на 275.68, Париз од 222.20 на 221.87 ; Њујорк од 56.695 на 56.61 ; Милано од 297.50 Ha 296.95 ; Беч од 8.— на 7.9924 ; Праг од 168.22 на 168.09 ; Берлин од 13.555 на 13.53 изд ил де

Обрт у девизама нешто је живљи, те износи 37 милиона динара. Највише је трговано у девизама Цирих 8.3 милиона, Њујорк 7.10 милиона, Праг 5.8 милиона, Лондон 4.7 милиона, Беч, Париз и Берлин преко 2.4 милиона ит.дД. и т.Д.

Рента Ратне штете имала је у овој недељи опет прилично лабаву тенденцију. Од 404— (на дан 28. фебруара) курс је до састанка од 4. марта попустио на 403—, а на следећим састанцима поправио се до курса од 403.375. Обрти у Ренти Ратне штете нису баш нарочити: у промпт роби трговано је за 2.8 милиона динара, у терминима за само 530 хиљада ; тако износи укупан обрт свега 3.33 милиона динара.

7% Инвестициони зајам, који је, као што се то предвибало у последње време, у курсу попустио, показује у овим данима чврсту тенденцију. Од 84— (на дан 28. фебруара) попео се до састанка од 5. марта на 85.375, што значи, да се је курс 7% Инвестиционог зајма и курс 7% Блеровог зајма сада изједначио, јер толико нотирају и 7% Блерове облигације на нашој берзи. Интересантно би било знати, који су разлози овог наглог пораста нашег 7% Инвестиционог зајма : да ли је то збиља дејство американских папира, или је пак по среди каква нарочита интервенција 2 Из обрта самог то се не може разабрати, јер је прилично слаб — а износи свега 222 хиљаде динара — наравно је, да се закључци ван берзе не могу контролирати.

У 7% Блеровим доларским обвезницама обрти су износили 145 хиљада динара.

Акције Народне банке опет су имале чвршћу тенденцију. Од 8.532.50, колико су нотирале на дан 28. фебруара, на сваком су се састанку побољшавале, и достигле крајем недеље, на дан 6. марта курс од 8600 динара. Обрт је износио 814 хиљада динара.

На њујоршкој берзи, наши доларски папири кретали су се као што следи:

На дан 7% Блер 8% Блер 7% Д.Х.Б. 28. фебруара 80.625 91.25 793. марта 82 — 92.50 79.125 4. марта 82.25 92.— 79.125 5. марта 82.25 92— 796. марта 82— 92.50 79.—