Narodno blagostanje

- 15. марта 1930.

— Парламент Јужно-африканске уније је усвојио закон, којим се ограничава усељавање емиграната из источне и јужне Европе и у којем се утаначује квота општег усељавања. — Умро је Умлијем Тафт, бивши председник С. А. Држава. Био је велики пријатељ савезника и један од најватренијих бораца за улазак Америке у рат против Немачке. — Шпанска влада одбила је молбу Троцког, да се извесно време може бавити у Шпанији ради поправке здравља. Троцки је имао толико непријатних часова, од како је избачен из Русије, да би било чудо, ако се не би покајао за све што је урадио од 1917. године.

— Главница осам швајцарских највећих банака и задружна главница Швајцарске пучке банке износила је за 1929. годину 10 милијарди динара. Укупна билансна сума 100. милијарди динара, укупна туђа средства 60 милијарди динара. још увек је врло велико учешће иностраног капитала у швајцарском банкарству. Сматра се на пример, да је једна требина свију страних средстава код банака страног порекла, а и зј, целокупног меничног материјала. Ових осам банака заједно чине од прилике 40% укупне билансне суме свију швајцарских банака.

— Немачко друштво за ваздухопловство „Дајче Луфтханза“ уводи од |. априла ваздушни такси за целу немачку територију. То су аероплани које може свако да изнајми у свако доба за одлазак у којем било правцу, а по једној минималној цени од !4.50 динара од километра.

— Већ смо саопштили да се једно време одржавала девиза Њу-Јорк врло чврсто, из чега се даје извести да капитал одлази у Америку. Сад и берзански кредити почињу опет да расту; достигли су висину од 3583 милиона долара. Знак да се у Америци почиње шпекулација поново да окреће берзи.

— Валутна анархија у Шпанији узима све веће размере. Последњих дана курс је пао на ниво од пре 31 год. (1899,). Увозна трговина налази се у очајном стању. Животне намирнице скачу а увоз почиње рапидно да опада. Постепено Шпанија постаје врло слаб купац артикала са светског тржишта.

— Mnan Кригер још увек води преговоре са турском владом о узимању у закуп монопола жижица уз зајам од 50 мил. долара, на 50 година, а са каматом 7%. Турска влада би учествовала у приходима.

— Министарство Финансија одобрило је Врбаској бановини државну помоћ од 45 милиона динара, с обзиром на њезино сиромаштво. Буџет бановине иде пре свега на просвету, јер у њој је 90% аналфабета. Затим на путеве и друга саобраћајна средства. Исто тако знатне су позиције у буџету за професионалну наставу.

— Известан број железничких станица код нас ужива повластицу при извозу житарица за иностранство. Списку тих станица придружују се најновијом одлуком Параћин, Ћуприја, Јагодина, Марковац, а исто тако Лапово варош и Ћићевац.

— још се није ни комплетирао Управни одбор за банку за међународне обрачуне, а већ се расправља о постављању банчиног чиновништва.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 173 _

Као што смо пре неколико месеца јавили, највише ттанса има да буде изабран за генералног директора г. Кене, шеф биро-а за економске студије Француске банке. Али ће се установити поред њега врло велики број високих положаја : за генералног секретара биће изабран одличан економист д-р Стопања, шеф економског оделења Економскофинансиске организације секретаријата Друштва народа, који има за задатак такође да одржава везу између банке за међународне обрачуне и Друштва народа. Затим је предвиђен положај генералног вице-директора, (то ће бити Енглезу, генералног контролора (Немац) и генералног подсекретара (Талијан).

— да би се олакшала ситуација произвођача жита, француска влада је поднела парламенту пројекат закона, којим се пре свега продужује извозна премија и установљава премија за све оне, који чувају жито у депоу, а нарочито за задруге, млинове, пекаре. Те ће депое жита контролисати војна интендантура, и стајаће на расположењу држави. Исто тако ових дана има министарски комитет да проучи питање увоза жита ради прераде и извоза.

— Дошла је у потешкоће плаћања једна велика житарска трговина у Минисполису у Америци. Она има 100.000 бушела жита умагацинима и депоима.

— Берлинска берза искључила је из курсне листе турску девизу. То је учинила због најновије девизне уредбе у Турској, која поставља велика ограничења трговини са девизама. Чак је забрањено да се врши пренос девиза између странаца у Турској.

—- Кретање послова Поштанске штедиониеце за HOследња два месеца. Улошци по чековним рачунима код Поаштанске штедионице износили су 31. децембра 1929. године 913 милиона динара, крајем јануара 952, а крајем фебруара 845 милиона динара. Укупан пад за два месеца износи на 79 милиона динара, односно непуних 3%. На другој страни имамо сталан и систематски пораст уложака на штедњу : од 106,6 милиона динара крајем децембра попели су се на 120,6 крајем фебруара. Пораст износи 14 милиона динара. Исто тако расте удео плаћања без употребе готовине и у последњем месецу износи 49.62% од укупних плаћања.

— У Бечу се убио у хотелу велики индустријалац дрвета Оскар Кернер. Он је родом из Мауера код Беча и за време рата направио је велико богатство лиферацијом дрва аустријској војној управи. Био је председник управног одбора акционарских друштава, која су припадала концерну Офа. У Југославији био је председник Југословенског акциокарског друштва за трговину дрва. Врло је буран и прилично несрећан био његов живот. Рођен је као аустриски поданик. За време рата примио је маџарско поданство, да би добио племство. Кад су се скрхале Аустрија и Маћарска узео је поданство кнежевине Лихтенштајна.

— После дугих преговора закључен је уговор између аустријске владе и Дунавског Бродарског Друштва о субвенцији од 20 милиона динара за 1930. годину под условом, да Бродарско Друштво одржава путнички и робни саобраћај онако, како је то израђено у самоме уговору. Истовремено се продужавају преговори о закључењу таквог уговора за дуже време.

Jeyojpana . А. Д. ПРЕЂЕ ШКОДИНА ФАБРИКА У ПИЛЗЕНУ . Ботрео Шеленбургова бр, 7. : 5 Рачкога бр. 2 Ер . Заступништво Београд, Кнез Михаилов Венац 13-14 : т | (ШКОДОВКА, Љубљана : ТЕЛЕФОН 5-78 Телеграми: ШКОДА Београд aı ШКОДА, —- Загреб

Телефони: 29-36 и 27-31

израђује све пројекте и шаље на захтев своје стручне инжињере

Телефон 41-97