Narodno blagostanje

15, марта 1930.

дневно сасбраћање, пошто се запослени човек није могао одлучити на два и више часа дневно пеша“ чења. Како је Топчидерски дрве-најважнија саобраћајница Београда, како је то једина сувоземна веза с унутралшњошћу земље, то је природно да бе Београд и даље ширио правцем улице Милоша, Великог и Топчидерског брда. Тако смо се после рата, нашли пред свршеном чињеницом, да, је Топчидер архитектонски постао једна, целина, с Београдом и да од Лондона до Музеја Краља Петра постоји света једна улица. са густо збијеним редом кућа.

Нагло развиће Чукарице, Мокрог Луга и Дедиња, и трамвајски саобраћај с Топчидером учинили

су, да се Топчидерско Брдо нашло у ужем реону.

Београда. "Го је био повод да, се шпекуладија тереном баци и на Топчидерско Брдо.

Она, се прво докопала оног дела, Топчидерског Брда, који је био на падини ка Топчидерском друму. Прва шпекуладија била је још чедна, она, је оперисала са парцелама најмање 1000 метара. Тиме је отворен пут новим шпекулацијама и парцелацијама. Ове је то имало пуну помоћ београдске ошштинске управе. До скора су београдски масароши добијали од Београдске општине одобрење да. парцелишу гмања на Топчидерском Брду и у парцеле од 400 метара! То је било постепено уништење Топчидерског Брда као кампање. Па како је процес ишао ипак споро, захваљујући отпору оних, који знају шта, је Топчидерско Брдо, то је одлучено, да, се процес изврши једним потезом. По генералном плану бивше општинске управе, Топчидерско Брдо је имало бити

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 165

центар једног великог града. На њему су трасирани булевари од 50 метара ширине, каквих нема ни у сред вароши, сем Александрове улице. Поједини комплекси, које су имаоци са религиовном предано“ шћу чували и неговали, генералним планом били су испресецани са, по три до четири улице. На сваких 100 метара била је по једна улица, преко старих борова и сребрнастих јела, преко веселих туја, преко багремових ограда и дивних платана, преко старих магнолија, преко винограда и леја. најлепшег цвећа. Бачена је на Топчидерско Брдо једна мрежа од улица, какве нема ни у сред Београда. Пресецане су не само куће већ је ништено старо дрвеће, које се

"на може обновити ни за 50 година.

Нема имања на. Топчидерском Брду, које није било унакажено генералним планом раније општинске управе. |

Грамзивци и сопственици већих имања, који су сматрали да ова треба. да постану златан мајдан, борили су се и залагали свој утипај да добију што повољнију везу са главним артеријама за Београд. Неколико велепоседника, измрцварило је целу околину, да би могло добити улице са све четири стране.

Новим генералним планом скинуто је проклетство са Топчидерског Брда; враћено је данашње стање. ЈБубитељи и становници његови радују се. Радоваће се и кратковиде присталице ситних парцела, кад буду видели, како ће се у будућности кре-

тати цена земљишта на њему. Претседник Друштва за улепшавање

Топчидерског Брда.

ПРАВНИ ПРЕГЛЕД

МОРАЛ У ПОСЛОВНИМ ОДНОСИМА

| Магистар фармације Е. Фишер хтео је да ступи у ортаклук са апотекаром Ј. Видлином, па је са њим код нотара закључио уговор по коме је магистар Фишер имао да унесе 50.000 шилинга као свој улог, па да постане сусопственик апотеке. још пре но што је овај писмени уговор закључен, магистар Фишер био је дао апотекару 5.000 шилинга на рачун овог споразума.

Међутим одмах по закључењу уговора Фишер сазна, да се његов будући ортак не само не налази у повољним материјалним односима, већ да је његово стање сасвим супротно ономе, како му је био представио. Због тога подигне тужбу против апотекара Видлина за поништај уговора и повраћај капаре, наводећи као правни основ ништења уговора, што га је овај довео у заблуду да закључи уговор, који он не би никад потписао, да га Видлин није обмануо у погледу његовог имовног стања. Окружни Суд, међутим, одбије тужбу као неосновану, пошто имовно стање апотекара није чинило битни састојак уговора о ортаклуку и да се с тога не може узети да је било какве заблуде.

По жалби тужиоца, Највиши Суд Аустријске Републике преиначио је ову пресуду и осудио апотекара Видлина, да тужиоцу врати 5000 шилинга и да плати парничне трошкове свих трију судских инстанција.

У разлозима Највиши Суд наводи, да при закључењу једног друштвеног уговора који се, као што је то случај са уговором о ортаклуку, заснива на узајамном поверењу, познавање економских односа претставља битну претпоставку. Да изјава будућег ортака о његовом имовном стању

,

треба да одговара истини, није само заповест пословног морала, већ и обвеза. Прећуткивање тако знатних дугова ради чије је наплате тражено већ и извршење, има се сматрати као лукаво довођење у заблуду и потпуно оправдава тражење тужиоца, да се поништи уговор о ортаклуку и да му се с тога и дата капара поврати.

=

И ова одлука показује, како судови излазе из параграфских стега буквалног придржавања законских текстова и како моралном елементу у свима облигационим односима дају све више места. И код нас, по 8 538. у в. 13. срп. грађ. закона као и по 5 878. аустријског односно хрв. грађ. закона сматрају се ништавим правним послом сви они, који су „недозвољени“ или „недопуштени“, сви који су против јавног поретка и благонаравља, против boni mores.

Професор Сарнапс с правом каже да треба разумети да се под свима тим изразима ради о моралу: „les bonnes moeurs, Cest la morale“. Kako RH Mopa има своју еволуцију и како сваки ступањ људске цивилизације има своје схватање морала, на судији због тога лежи тешка дужност, да каже испитујући садржину правног посла, и објективно по предмету и субјективно по мишљењу и држању странака, да ли је један правни посао моралан или не. Како да је испуни 2 Један француски писац је дао одговор, који је изгледа једино могућ : le juge doit intetroger sa conscience. Може се онда лако закључити какве квалитете треба да има судија и какав његов статус треба да буде, да би било осигурано добро правосуђе. А, П.