Narodno blagostanje

Страна 106 __НАРОДНО_БЛАГОСТАЊЕ__ _ Бр. 4 ___ ДОГАЂАЈИ И ПРОБЛЕМИ = EC Пре годину дана имао је управ- - Ke Д-р Шахт, председник, од-

ни одбор Народне Банке 24 члана, од којих је било 16 са седиштем у Београду, 2 из Загреба, 1 из Љубљане, 1 из Далмације, 1 из Јужне Србије, 1 из Војводине, 1 из Босне и Херцеловине и 1 из унутрашњости Србије. Које услед смртних случајева, које услед турнуса у обнављању управе, овогодишшњи збор акционара имао је да изабере 9 нових чланова. Избор је обављен од 9. тек. месеца. И ако ће Народна Банка ускоро да напуни 50 година, ипак немамо разлога да се бојимо појаве склерозе у њезином организму, јер се њезини акционари старају за радикалну и далекосежну обнову њезине крви.

Сви су дневни листови саопштили резултат рада на збору Народне Банке. Ми сматрамо за дужност да наше читаоце из крајева ћирилице упознамо изближе са тројицом нових чланова из крајева преко Саве и Дрине.

Г. д-р Светислав Шумановић дошао је на место покојног Матијевића, чији је наследник у председништу Српске Банке у Загребу (и пашеног). Г. Шумановић је вероватно прешао седамдесету, али је умно необично свеж. Важи за најбољег правника у Загребу а у исто време и за познаваоца технике и динамике акционарских друштава и у опште тако званих приватних финансија. Има сјајну политичку каријеру: био је једно време и подбан, и посланик на сабору. Бавио се с успехом и јавним финансијама. Поред великог правног и финансијског знања и велике бистрине, он је наобично сређен и уравнотежен. Већина питања, која излазе на решавање пред управу Народне Банке, њему су позната. Он је врло самосталан и независан у своме мишљењу и делању.

Промене у Народној

Г. Никола Берковић, потпредседник и генерални директор Земаљске банке у Сарајеву је при крају своје сјајне банкарске каријере. Он је један од ретких нарочито старијих наших банкара међународне школе и искуства: био је банкарски чиновник и у Паризу. Поред великог практичног искуства Берковић је и литерат, с времена на време може се читати у нашим и страним листовима и часописима по који његов напис. Познаје више језика, а нарочито енглески, француски и немачки. Г. Берковић је већ више година председник Сарајевске Трговачке и Индустријске Коморе.

Он се може сматрати за највећег банкарског стручњака у средини новог управног одбора Народне Банке.

Г. д-р Мелко Чингрија је млађи човек (сумњамо да има 50 година). Потомак једне старе патрициске породице у Дубровнику одликује се госпарском отменошћу. Доктор права и, ако се не варамо, адвокат у Дубровнику, али је тежиште његове делатности на пољу банкарском и поморског бродарства. Г. Чингрија спаја, као и д-р Шумановић, школско образовање и правничко знање, са богатим искуством пословнога човека.

Док је г. Шумановић претставник великог концерна Српске Банке, г. Никола Берковић претставља босанскохерцеговачки концерн Земаљске банке и Општег Југословенског Банкарског Друштва и велики међународни концерн Вапаче Вејбе рошг ГЕшапрег, Вапаче Сопипегсјаје де Вдје и Х/лепег Вапк-Мегејп. |

Г. Чингрија је на последњем збору акционара Прве Хрватске Штедионице изабран за члана управног одбора, те се може сматрати за њезиног претставника поред г. Кул, мера.

носно нашим језиком казано гувернер немачке емисионе банке, поднео је оставку на свој положај. Као мотивацију навео је његово неслагање са радом прве Хашке конференције и са извесним модалитетима Јанговог плана, који су тамо утврђени. Наши читаоци већ знају да се д-р Шахт не слаже са оним, што су радили немачки представници на конференцији у Хагу и да је своју опозицију направио великим унутрашњим политичким па чак и међународним догађајем. По себи се разуме да он својим држањем није могао стећи симпатије у савезничким земљама. Ни у Немачкој није боље прошао. Немачка, свесна тога, да је Јангов план знатно побољшање према Дозовом, трудила се да тај инструмент што пре озакони. Д-р Шахт, својим великим ауторитетом, поколебао је један велики део јавнога мнења, оборио два министра и уздрмао положај и данашње владе. Поред тога он је и нехотице учинио услуге оном делу немачких политичара, који не примају Јангов план у начелу, а то су реакционари. Д-р Шахт се дакле повлачи на свеопшту радост у земљи и на страни. Али ни у земљи ни на страни не могу да му порекну ретке особине, како интелектуалне тако и моралне. Он је један од најбољих економских глава у Немачкој и један од најјачих карактера.

Евите нанета a rena marrre) 1 Адмирал Тирпиц — највећи кривац за Светски

рат | НЕ РЕНЕ РЕНЕ ЕНЕС

Одступање д-ра Шахта

У Минхену је умро у 81. години старости адмирал Тирпиц, који је био умешан у све оне догађаје политичког и војног живота Немачке, који стоје у ближој и даљој вези са Светским ратом. Зна се, да је Кајзер једног лепог дана пронашао, да немачка „будућност лежи на води“ и да му је то од тога дана била најмилија лозинка. Адмирал Тирпиц је био суфлер.

Допадајући се сам себи у униформи врховног команданта једне моћне ратне флоте, Кајзер је форсирао изградњу морнарице и ако је то било скопчано са великим жртвама. Да би се народ лакше помирио са тим издацима, Кајзер је гледао, да морнарицу учини популарном. Држава је трошила врло много на пропаганду. Једнога дана морали су професори универзитета да се упишу за чланове флотног удружења (које је основано на сугестију Кајзерову) и да по целој Немачкој врше пропаганду за велику флоту. Једини професор који није хтео у то друштво и који је устао против тако зва«их флотних професора, био је Лујо Брентано. Ратна морнарица је била оруђе Кајзеровог империјализма. Тирпиц је изграђивао тај империјалистички менталитет код Кајзера.

По себи се разуме, да је Енглеска била на чисто с тим, да је нервозно изграђивање немачке морнарице уперено противу ње. Тирпиц је био тај, који је угушио све предлоге за напуштање савеза с Аустријом (пошто је Аустрија била један велики баласт за Немачку) и за закључење уговора о савезу са Русијом. Тирпиц је био тај, који је омео скоро приведени крају споразум, које је водило Министарство спољних послова са Енглеском преко Лорда Холдана о ограничењу флотног наоружања Енглеске и Немачке. Енглеска је сматрала, да је лудо утркивати се, а да је то неизбежно, ако Немачка продужи изградњу флоте, пошто она не може никако да допусти, да је Немачка надјача. Лорд Холдан је био веома попустљив, и пристао на кључ између Енглеске и Немачке флоте, који је био далеко неповољнији по Енглеску, но што је он био према фактичном стању у времену, кад је то преговарао. Тирпиц је пак тражио пуну слободу за Немачку,