Narodno blagostanje

1 рта 1930.

РОДНО

Страна 167

"БЛАГОСТАЊЕ

и тако су се преговори разбили, п : пустила сваку помисао на ма какв споразум с Немачком.

У току Светског рата показало се, да су стотине милиона, које је Немачка утрошила за- флоту биле бесциљне и беспредметне. Флота није била у стању да заштити немачко снабдевање морем. Тирпиц долази на фаталну идеју, да организује изградњу сумарена — подморница, у великом броју.

Савезници треба да подигну споменик Тирпицу, јер је он убрзао свршетак рата. :

Ми смо већ неколико пута писали O уговору између Немачке и Пољске у поглељу организације заједничког извоза ражи. јавили смо да м накнадно постигнут до 30. јула т. ID. По која је до сада давала извозне премије с тим, како би се одржала на спољцена од 20 злота, по којој би онда пошто је она купила од Пољске

још једно рђаво искуство

је тај " споразу њему пољска влада, за раж, има да престане њем тржишту данашња Немачка сама извозила, 2000 вагона ражи по много вишој цени.

последњих је дана почела у Пољској цена ражи да се стропоштава, јер се још увек налази вишак у земљи преко потребе за унутрашњу потрошњу. Цена је пала на 17 злота, и тиме је омогућен извоз ражи из Пољске и без извозне премије.

По уговору Пољска није дужна да интервенише.

Међутим,

И

тако ће Немачка бити приморана, да откупи и остатак BHшка раж ну цену.

и у Пољској, да би евентуално одржала првобит-

Danas se u Beogradu može dobiti u detalju jaje za 66 para, što odgovara, po monetarnom paritetu šest zlatnih para. Nadamo se da je to poslednja etapa u procentu Opadanja cena, koje ·je u toku već pet meseca i koje je napravilo pustoš među jajarskim trgovcima. Mi smo pre tri meseca obavestili čitaoce o stanju trgovine jaja angro i O beznadežnoj situaciji onih, koji su konzervirali jaja. Mart mesec je normalno peti čin u drami, kroz koju prolazi trgovina konzerviranim jajima. Ako mraz ne stegne pre marta, onda, po pravilu, nema više nade za sopstvenike konzervirane robe. Usled veoma blagoga proleća 1925. god. trgovci su pretrpeli velike gubitke; ali je te zime bilo ipak nešto mraza. Ova se godina za trgovce pretvorila u tragediju.

Pre osam dana izvršio je samoubistvo u Mariboru stati jajarski trgovac Himler*). On je bio najstariji trgovac jajima, koji je zapamtio početak izvoza jaja iz Štajerske za Englesku.

On je, kao i svi trgovci životnih namirnica podložnih kvaru, preživeo razne peripetije, ali je 1929.—30. pretrpeo gubitke, koje nije mogao preživeti. Izvršio je samoubistvo jedan jajarski trgovac u Beču, a drugi u Bugarskoj; a može se reći, da je u srednjoj Evropi, koliko nam je poznato, celokupan red jajarskih trgovaca pao na prosjački štap.

To je tragedija trgovaca u onoj robi, koja padne u vrtlog dugotrajne bese. To su preživeli i naši trgovci pšenicom u 1928.—29. go-

*) Pre nekoliko godina takođe se je ubio mariborski jajarski trgovac Emerih Suppanc.

осле чега је Енглеска на- |

едап пећ; део Жрорасга фиритилот.

dini, t0 će preživeti ove godine j du mnogobrojnih trgovaca žitaricom.

Maj će doneti Hiobovu vest o pa kao i lanjske godine.

Kad trgovci u jednoj branši počnu padati-na buljuke, onda зе kako mora biti očajan položaj proizvođača te robe, pala na 6 zlatnih para, i kad se ima u vidu, da je kupovna snaga zlatnoga dinara posle rata mnogo manja, no pre rata, onda znači, da je cena jaja danas niža nego što je ikada bila pre rata (najniža predratna cena bila je 5 para). Šta je onda sa proizvo đačima jaja?

može zamisliti, Kad se zna da je cena jaja

Posigurno je, da ovako niska cena neće moći služiti kao podstrek za Širenje te grane proizvodnje. A to je šteta, jer nikad u isto riji Jugoslavije, pa ni u istoriji predratne Srbije, nije bio tako silan polet živinarstva kao što je to bilo # z/m# 1929.—30 godine. Sistematsko i beskrajno padanje cena kukuruza učinilo je, da se seljak po vukao sa tržišta i počeo da ga unovčava na razne posredne načine, naročito forsirajući stočarstvo i živinarstvo. Sa sviju strana naše Otadžbine javljaju nam, da je seljak učinio zimus maksimum napota za гагvijanje živinarstva i da je u tome uspeo. Neverovatno velika količina živine izvozi se za Italiju. Topla zima je učinila, te je još u januaru mesecu počeo izvoz velikih količina svežih jaja.

Ne bi se moglo reći, da seljak nema računa pri današnjoj ceni jaja. Svakako ta cena nije daleko od cene, pri kojoj proizvodnja postaje nerentabilna; ali danas, s obzirom na cenu kukuruza, još uvek je cena 6 zlatnih para za jaje bolji način unovčavanja kukuruza.

· Konstatujući da je naš seljak iskoristio vrlo živo i vrlo dobro živinarstvo kao delimičan spas od gubitaka na kukuruzu, mi moramo sa uzdahom da dodamo, da je zbilja žalosna pojava, da se brzo ruše jedan za drugim mostovi, preko kojih naš seljak traži spasa od bujice poljoprivredne krize.

E izKKE-KKKEEEIEE i

Борба о места у Управном

Одбору Народне Банке у Румунији

За неки дан одржаће се редовни збор акционара румунске Народне Банке, која се налази у рукама Браћанове 5 либералне странке. Данашња румунска влада не жели да остане данашњи управни одбор састављен од опозиционара, који безобзирно воде борбу против ње, те је одлучила да увуче у управу два своја човека на места, која се овога пута упражњавају.

Браћановци у управи Народне Банке неће да чују за овај захтев владе и одлучили су се на борбу по сваку цену. Влада упозорава управу банке на то, да је она направила пустош од банке за последњих неколико година и да је приликом законске стабилизације, а да би била уопште омогувена, влада била приморана да прими на државни рачун потраживања 7 милијарди леја, која су замрзнута и једним делом дубиозна. Како влада нема других средстава да прибави важност својој намери, то је она поручила управи, да ће да публикује што је анкета утврдила о политици, коју је водила она последњих година. Нама се чини да ће румунска влада да изгуби партију. Ако неће да оперише с опозицијом мало опипателнијим и тврђим средствима, него што је претња што је сам председник румунске владе учинио један непопуларан акт тиме, што до сада није предао јавности извештај анкетног одбора о газдовању либерала у румунској Народ. Банци.

јр ну ен фи ДМ ЦД павнЕ

ДРЕС ЛЕНА. ЖИВИНЕ ЕСАТУКИА зависе

ra

на обвезнице Ратне mrere INO 220'— дин, од комада са 8'/, годишње камате без икаквих других трошкова,

РЕЕСКОНТУ

а јуре а ДЕ ријал ас си ен као сл плиатва с

ДАЈЕ, ЗАЈМОЊЕ,

менице новчаних завода са 8, камате нето.

jes <= < = S = < i = ea ee) o o eo ест ба

Za a a a a OI O O aaa lososi: