Narodno blagostanje

22, марта 1930.

Он се је са тог положаја повукао пре краха режима, изјав-

љујући да он нема са њим ништа заједничког. Гезел је

имао у свима земљама по неколико присталица, иако је

његов систем у самом почетку сматран за највећу утопију. — Г. Поенкаре је отпочео адвокатску праксу.

За г. Поенкаре-а се тврди, да је у служби отаџбине од 1912. године упропастио цело своје имање. Он је био један од сјајних адвоката париских, и сад се понова враћа својој адвокатској пракси. Први посао није чисто адвокатски, али је пун части а свакако и прилично уносан. У брачној расправи између принца од Монака и његове жене. принцезе Шарлоте одредиле су обадве странке Г. Поенкаре-а за изборног судију.

— Можда највећи циркус на свету, Шок Сарасани, који припада Немцима и који је моментално у Берлину, прешао је у стране руке. Сопственик је изјавио да је немо„ућно издржати порезе и друге дације, да је услед и сувише великог броја места (60.000) за два три дана исцрпљен програм и у већим варошима и да се због тога циркус мора чешће да сели, а да то проузрокује велике трошкове. У кратко, посао је нерентабилан. Вредност целокупног подузећа износи 400 милиона динара.

— Друга влада г. Тардје-а има које министара које државних подсекретара 39. То је толико огроман број, да је парламентарни одбор једва одобрио потребне кредите.

— + Станко Араницки, судија Касационог суда у Новом Саду. Вршњак д-ра Лазара Бугарчића, (матурирао исте године кад и он) имао је он, изузетно од свију ранијих генерација — српских матураната из Војводине — прилику да упозна највећи део својих вршњака из Србије, на једном заједничком излету кроз Србију. Араницки није био ни лармаџија, ни штребер. Одлучивши се за чиновничку — судску — кариферу у Маџарској, Араницки је био потпуно изгубио везу са својим друговима у Србији. Светски рат га је ослободио и он је постао један од главних организатора судске струке у Војводини. Његово национално осећање није ништа попустило за све време службе међу Мађарима. Био је добар друг, 40век доброг срца и врло скроман.

Да је после матуре прешао у Србију, правио би можда мвого бољу каријеру, али би зато много мање знао ; овако је био за оно мало живота у Југославији много кориснији но његови другови, србијански политичари са 30 година ларме.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 189

__ Ових дана почињу преговори између Аустрије и Немачке за закључење трговинског уговора. · Делегацију предводи д-р Вилднер, који је пре рата био ПАН генерални консул у Београду.

— Пошто је немачки парламенат усвојио Јангове конвенције, то је француска влада одлучила да у најкраћем времену спроведе исте кроз француско законодавно тело.

— У Варшави је потписан трговински уговор између Немачке и Пољске,

— Трагедија савремених. поверилаца. Читаоцима је познато, да г-ђа Ано већ петнаест дана штрајкује глађу у парискох затвору. Тиме је довела своје повериоце, на броју 6500, са укупним потраживањем од 90 милиона франака, у крајње очајање. Небројено пута су повериоци тражили од иследне власти, да пусти г-ђу Ано на слободу, јер је она џедина у стању да да обавештења вештацима, који проучавају њено књиговодство. И овога пута је 3200 поверилаца сражило категорички од суда, да се г-ђа Ано привремено пусти на слободу, наводећи да би они били давно обештгБени, да г-ђа Ано није била затворена. Данас је вештина уверити свога повериоца, јер је он највећи протектор.

— Један американски конзорцијум преузео је зајам зароши Хелзингфорс у износу од 10 милиона долара.

— Влада Примо де Ривере оставила је у Шпанији дефицит у буџету од 20 милјарди динара.

— Улошци на штедњу код војвођанских банака стагнирају и даље. У јануару месецу укупан износ уложака код банака, задруга и градских штедионица по уложним књижицама и текућим рачунима износи 1406,9 милиона динара, већи је само за 6,9 милиона динара према стању од децембра прошле године. То је беззначајна промена, тако да се може рећи да улошци стагнирају. Овога пута Бачка показује непромењено стање, док Банат показује вишак од 3,5 милиона динара, а Срем од скоро 2 милиона динара. Код задруга имамо вишак у Банату и Срему, а мањак у Бачкој. Код градских штедионица имамо вишак у Бачкој и Банату.

У следећем броју донећемо чланак д-р Белина : „ИЗГРАДЊА НАШЕГ НОВЧАНОГ ТРЖИШТА“ који је због. обиља материјала морао изостати.

ROSA Sala BR O LOBI POLL

U OM |

НЕДЕЉНИ ПРЕГЛЕД ТРЖИШТА

ИЗ НАРОДНЕ БАНКЕ

За „Народне Благостање" не постоје уопште лична

питања, његов је интерес искључиво стваран. То је наша |

руководна мисао. Према томе и личне промене интересују нас само толико, којико оне имају стварне реперкусије. То исто важи за промене у управном одбору Народне банке, извршене 9: марта т. године. Оно што нас интересује то је валутна, кредитна и уопште пословна политика Народне банке, Она је за првих десет година била негативна. О раду Народне банке за првих десет годича писано је и сувише много, тако да ми не желимо ни једном речи да се враћамо на то питање. Оно што нас интересује, то је да ли ће и у колико у будуће Народна банка да напусти своју стару праксу и да прихвати прецлоге и сугестије — чињене у току ових десет година. Ми чак не смемо ни да тврдимо да ће опсежне личне про,

мене у управном одбору бити гаранција зато да ће, политика Народне банке поћи другим путем.

Наш је уредник најенергичније критиковао политику. Народне банке у погледу територијалне поделе кредита. Али то је само један детаљ у укупној политици Народне банке и променом у жељеном правцу (што у осталом није тако ни акутелно као пре неколико година) није много постигнуто. Ми се бојимо да се тој погрешци Народне банке која се ранијих година нарочито 1924 и 1925 године веома јако осећала као неправда према појединим крајевима наше земље, не придаје данас сувише велика важност, То питање губи све више значај с опадањем каматне стопе на тржишту.

По статуту Народне банке управни одбор ове године има да избере вице-гувернера. Ту функцију врши данас г. Радовић, коме се најмање може да стави на те-