Narodno blagostanje

Страна 254 НАРОДНО

БЛАГОСТАЊЕ _ Бр. 16

покаже, да се Аустрија у својој спољној политици не оријен · тише једнострано, као што се после посете Др. Шобера у Риму говорило.

— Скопска трговачка омладина одржала је своју годишњу скупштину 13. о. м. Том приликом је прочитан извештај о раду у прошлој години и констатовано је, да је тим радом много постигнуто. Поред осталог, г-ђа Поликсена Папатеодоси из Скопља поклонила је омладини један огроман комплекс земљишта, од 24.000 квад. метара, који ће се искористити за подизање задужбине покојног Томе Папатеодосија. — Мсидор Маутнер, текстилни индустријалац и осниBad великог текстилног концерна „Маутнер Д. Д., преминуо је у својој 76. години.

— Обрачунавање између цензуре и штампе. Атенција Авала јавља из Сантандер-а, да је пуковник Ла Илесиа, шеф цензуре за време диктатуре, избио штапом директора листа „Регион“, због. чланка, који износи држање цензуре.

— Швајцарски народ је примио измену закола о алксхолу, по којој ће монопол алкохола поред ракије из кромпира од сада обухватити и ракију из воћа. Приходи који се овим буду постигли, служиће оснивању фонда за осигурање старости и обезбеђење пензије удовици и деци умрлих. Занимљиво је напоменути, да су и сами чланови владе правили пропаганду за ову ревизију, путујући лично у најзабаченија села да држе говоре.

— На дан 30. марта целокупан број незапослених у Немачкој износио је 3,32 милиона.

— Привредна депресија у Аустрији. Према извештају бироа за проучавање коњунктуре, привредна депресија M даље траје и има изгледа да ће се наставити. Број незапослених износио је крајем фебруара 284.543 (за 20.395 више но у исто време 1929). У самом Бечу од укупно 74.765 радника, који су примили потпору (крајем 1929), 11,2% било је већ више од ! и по године без посла, 7% више од две године и скоро пола од сто било је преко 5 година без посла. Исто тако број стечаја је у порасту, а у појединим инду-_ стриским гранама број поруџбина опада.

— Решењем Министра грађевина установљене су Днирекције пошта и телеграфа у свима бановинама. Свака бановина има своју Дирекцију, изузев Моравске бановине, чија територија привремено припада надлежности Дирекције Вардарске бановине у Скопљу.

— Гроф Романонес и Маркиз од Алхукемаса раде на оснивању једне велике либералне странке у Шпанији, по угледу на либералне странке у Енглеској и Белгији.

— У Загребу је завршен први течај Задружне школе. Успех је ју свему задовољавајући.

— За Свесоколски слет одобрила је Народна банка износ од 250.000 динара.

БИБЛИОГРАФИЈА

Савремена општина, часолис за привредно-социјално и културно унапређење града и села, свеска за март-април. Уредник : Д-р Милослав Стојадиновић, Београд 1930. г.

Руски архив, часопис за политику, културу и привреду Русије, уређује одбор, Београд 1930. године.

Преглед, месечна ревија. Уредници : Боривоје Јевтић и Тодор Крушевац, Сарајево 1930. године.

Извештај Банатске трговачко-индустриске и занатске

коморе у Великом Бечкереку о раду од 1920.—1930. године,

Велики Бечкерек 1930. године.

Пореска служба, орган удружења пореских чиновника Краљевине Југославије. Уредник: Свет. Стојановић. Београд, 1930.

Јаћфисћег Пи Мапопајокопопце чпа Стан5нЕ, ђезгћпдес уоп Bruno Hildebrand, fortgesetzt von Johannes Conrad, herausgegeben von Dr. Ludvig Elster, Sonderabdruck VI: „Der wirtschaftliche Zusammenschlus in Mitteleuropa” von Dr. E. Hantos.

Izveštaj Zagrebačke berze za robu i vrednote u poslovanju g., dine 1929. ·

вена

НЕДЕЉНИ ПРЕГЛЕД ТРЖИШТА

STANJE NARODNE BANKE NA DAN 8. APRILA 1930. GODINE

Po sebi se razume, da razviće poslova ı Nafodnoj banci nije moglo ići u beskonačtost u onom pravcu, kojim |e išlo poslednjih nedelja, jet bi ono odvelo u nemogtićno jednostrano sfanje, jer bi se izgubio lukeativno-poslovni kontingent, a opticaj bi se sastojao od potraživanja od države i od kupljenih deviza. Bilo je za očekivati, da se točak počne da okreće u protivnom pravcu. To je nastupilo u nedelji između 31. marta i 8. aprila t. godine.

Pre svega opao je devizni stok za 15.2 miliona dinara. Opadanje je po sve meznafno — i aFo nešto značajnije nego pretprošle nedelje. — Ono je u glavnom bez uticaja na tnasiv metalnog i deviznoe stoka Nartodne banke; ono ima više za karaktet da markifa pokret na niže, koji se naslućivao inače za februar.

Isto se tako promenio pravac kretanja Iikrativnoposlovnog kontingenta, odnosno potraživanja po meničnom portielju i Iombardu — posle citave serije nedelja

stalnog opadanja. Menični porifeli je skočio za 23,2

miliona dinara, a lombard za 1,2 miliona, ukupno 24,4 пинопа dinara. Ukupan Iukrativno-poslovni kontingent izmosi 8. aprila 1. g. 1343 miliona dinara. | u vasivi imamo pojavu kontra-kretanja Коа izvesnih pozicija. Po žiro-računu pojavljuje se takođe osetan pad od okruglo 91 milion dinara. To je prvi put posle nekoliko nedelja stalnoga rastenja. Depoziti po Žžiro-računtt iznoce sada 1149 miliona dinara, odnosno za skoro 100 miliona manje od rekordne cilre. ! depoziti državnih privrednih ustanova opali su ti ovoj nedelji za 3,2 miliona dinara.

Sve su te promene zajedno dejstvovale u pravci: bovećania novčaničnog opticaja. Ali je ipak potast opticaja bio svega 23,9 miliona dinaia, čak manje nego što je iznelo samo povećanje lukrativno-poslovnog kontingenta, jer je ceo elekt gornjih promena bio snažno kontrkariran jednom pozicijom u pasivi: državno polraživanje je skočilo i u ovoj nedelji za 72,3 milioa- dinara. Koliko je prijatno deistvo povećanja državnog potraživanja kod Narodne banke sa gledišta novčaničnog opticaja, toliko je ono prijatnije sa oglecišta drzavnih linansija. Državna gotovina kod Narodne banke iznosi