Narodno blagostanje

3. мај 1930.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 273

SUPERBANKA . (Banka nad bankama)

— Stavljanje u pogon B. m. o. (Banke za medjunarodne obračune) —

I Bančini funkcionari i njihove plate

Po haškom sporazumu Banka za međunarodne obračune može da počne da funkcionira tek onda, pošto sve zainteresovane države budu ratifikovale tako zvani langov plan. Još do danas nisu stigle ratifikacije Engleske i Halije. Engleska čeka na Hali|u, a Italija na Čehoslovačku. Ova veza je dobro poznata. Italija ima izvesne obaveze prema Engleskoj po jednom specijalnom sporazumu u Hagu, a usled energičnog držanja Engleske u pitaniu podele bezuslovnog dela reparacija. Engleska je obeštećena izvesnim obavezama od strane Italije, a Italija od strane Čehoslovačke. Kako Čehoslovačka po Jangovom planu ima samo da plaća (a vrlo malo da prima), ne Žuri joj se за ratifikacijom. Kako Italija ne želi da primi obaveze pre nego što bude pokrivena od Čehoslovačke, ni ona nije ratificirala. A zbog toga nije ni Engleska.

Međutim kako Francuska i Italija žele da se što pre pristupi mobilizaciji jednog dela nemačkih obligacionih reparacija, i kako su najzad i osnivači banke za međunarodne obračune postali nestrpljivi, to je u utorak 22. prošlog meseca održana u Baselu prva sednica osnivača te banke. Sednici su prisustvovala sledeća lica:

Nemačka delegacija: Dr. Hans Luter, guverner carevinske banke; Dr. Karl Melhior, od banke Varburg; Dr. Rojiš, generalni direktor; Dr. V. Foke, tajni savetnik od nemačke carevinske banke.

Francuska delegacija: Moro, guverner francuske banke; More, od francuske banke; baron Brinkar, predsednik Kredit Li{one-a; markiz de Vogie, predsednik društva Sueckog kanala; direktor Pier Kene.

Američka delegacija: Mak Garah, Lion Frezer.

Engleska delegacija: Montegju Norman, guverner Engleske banke; Ser Čarls Adis, finansijer; H. Sipmen, od Engleske banke; A. P. Fečiri, od Engleske banke; Kolnut, pređašnji engleski član reparacione komisije.

Belgijska delegacija: Luj Frank, biv. ministar, guverner Belgijske narodne banke; Emil Franki; Paul van Zeland, direktor belgiske Narodne banke.

Japanska delegacija: Tanaka, Soito, Senada.

Italijanski poluzvanični delegati: Prof. Dr. Alberto Beneduče (zamenik guvernera Italijanske narodne banke Stringer); V. Acolini; Mario Penačio.

Svakako |e malo neobično da osnivači banke počnu da rade pre no što su ispunjeni formalni uslovi za njezino stupanje u funkciju. Zbog toga је sledovala odluka

da rezultat većanja stupi na snagu tek posle ratifikacije |

od strane Italije i Engleske. Prva i najvažnija odluka je izbor funkcionera. Kao što se pre tri meseca znalo, za predsednika je izabran Amerikanac Mak-Garah, za potpredsednike su došli Englez ser Čarls Adis i Nemac Dr. Melhior Svi troje su izabrani |ednoglasno.

Izbor generalnog direktora nije išao tako glatko.

Za generalnog direktora izabran je g. Pier Kene, direktor biroa za ekonomske studije Francuske banke.

. Protiv toga izbora su glasali svi Nemci. Taj je akt

motivisao S. Luter pretsednik Nemačke carevinske ban-

ke, tvrđenjem, da se glavna suprotnost interesa između

Francuske kao glav. poverioca i Nemačke kao dužnika

po reparacijama ne može da ukloni sve док розтој: те-' paraciona obaveza. Van svake je sumnje da za sada ne

postoji nikakvo pitanje, na kome bi moglo nastupiti таг

mimoilaženje između Francuza i Nemaca u Banci za me-

đunar. obračune. Sve što spada u normalnu funkciju ban-" ke za međunarodne obračune, sve je to u interesu jedne

i druge strane. Ali postoje izvesne atribucije bančine,

koje mogu izazvati suprotnost interesa i u tome slučaju naravno stvoriti izvesno nepoverenje kod dužnika prema

samoj upravi banke, na čijem se čelu nalazi jedan Fran-

cuz, podanik države koja je glavni poverilac. Naši či-

taoci znaju da po Jangovom planu Nemačka ima pravo

da za uslovni deo traži i moratorijum od tri godine i odlaganje plaćanja u stranoj valuti.

Celokupna procedura za rešavanje po tom pitanju ide preko Banke za međunarodne obračune. Nemci se” pribojavaju da generalni direktor u tome slučaju пе bude dovoljno nepristrasan. I sami Nemci su istakli, da” а. Kene-a kao stručnjaka visoko cene i da mu odaju priznanje za dosadanji njegov rad па герагастопого р!tanju. Pretsednik Mak-Garah pokušao je da uteši Nemce predlažući za prvog potpredsednika jednog Engleza a za drugog jednog Nemca. Nemci to nisu primili kao kompenzaciju iz razloga, što je kompentencija potpredsednika mnogo uža od pretsednikove. Oni su potpredsednici samo upravnog odbora a ne i banke kao Mak-" Garah. Mnogo je važnija okolnost da је ројоХај сјауnog direktora prilično podređen. Glavni pretstavnik banke je pretsednik, koji ima pravo potpisa bez ičijeg daljeg saučešća. Zbog toga da bi se sačuvao tako reći suveren položaj pretsednika, izabran je i zamenik g. Mak-Garahu u licu g. Liena Frezera, takođe Amerikanca, koji će se nastaniti stalno u Baselu samo zbog toga, da ni jednog dana banka ne ostane bez pretsednika Amerikanca. S obzirom na to, funkcija generalnog direktora ie više fehničke nego pravne prirode. Svakako da generalni direktor još uvek ima veliki uticaj, ali je ovaj potpuno paralisan uticajem pretsednika. -

Uostalom koliko su osnivači bili prožeti željom · da sačuvaju neutralni karakter banke i da svedu na što manju meru mogućnost trenja između Francuza i Nemaca, pokazuje okolnost da su za zamenika generalnog direktora izabrali Nemca dr. Hilze-a, direktora Nemačke carevinske banke. :

Po sebi se razume da je položaj dr. Hilze=a nešto slabiji no položaj glavnog direktora koji je samo njegov zaslupnik, i da prema tome on ne može imati funkciju koja bi mogla paralisati uticaj generalnog direktora, ali je svakako generalni drektor potpuno neutralisan između pretsednika Amerikanca i zamenika Nemca.

Generalni direktor interesantan je čovek od 38 godina. G. Kene imao je sjajnu karijeru. Za пјеgovo ime čulo se prvi put pre 11 godina kad se pojav-

ljivao kao branilac na vojnim sudovima u Saru; zatim je nekoliko godina proveo u inostranstvu na raznim fi-