Narodno blagostanje

10. мај 1930.

За Енглеску је меродаван разлог продукционо-политички, а осим тога је ово снижење каматне стопе потпуно сродно идеологији данашње енглеске владе.

Интересантне су прилике у Немачкој, од које се је са

сигурношћу очекивало, да ће приступити снижењу каматне стопе. Релативно висока дисконтна стопа је омогућавала прилив злата. Али како је крајем марта дисконтна стопа била снижена од 6% на 5%, то се је брзо приметило опадање и оспоравање прилива иностраног капитала. Колико то може да звучи парадоксално, показало се је као тачно, да је висока каматна стопа више допринела обилности новчаног тржишт, но што би то било могућно са њезиним снижењем. Ту долазе у сукоб последице и узроци, ради још неконсолидованих прилика. E u === || TeK што је завршен Немачко-Пољски царински рат, па ево, сви су изгледи, да је Немачка пред новим царинским ратом, овога пута са Румунијом. Све од Светскога рата на овамо, није дошло до дефинитивног трговинског угогра између ове две државе, и ако су се око тога водили дуготрајни преговори. Нерешена питања формално су спречавала овакав уговор. Ове су тешкоће биле коначно уклоњене и изгледало је, да је трговински уговор готова ствар. Нарочито после међусобног одобрења права највећег повлашћења.

Нове немачке аграрне царине учиниле су томе крај. Румуни, овим царинама тешко погођени, запретили су, да ће као протест, применити на немачки увоз своју аутономну царинску тарифу. Тиме би наравно била погођена немачка индустрија. — То је немачка привредна штампа у пуној мери предвидела те због тога и заступа мишљење, да би се помоћу добре воље ипак могао наћи потребан средњи пут. Али она подвлачи, да изгледа, да је Румунија под утицајем Пољске и да је она прихватила пољско мишљење, да се и царинским ратом могу постићи лепе добити.

Пред Немачко-румунским царинским ратом

рта пи

нара i Као што је март месец опа-

сан за болесне од туберкулозе, тако је мај месец, месец највећег морталитета тргоговачких подузећа, која немају здраве базе. Ланске године је мај месец био месец највећег узбуђења због многобројних падова у целој земљи и неколико већих падова у Београду. И ове године почетак маја месеца је обележен обуставом плаћања двеју фирми, које такође спадају у велике. Гвожђарска фирма Милисављевић и Рауман која је припадала двојици дугогодишњих београдских трговаца, који су уживали глас врло имућних, затражила је ванстечајно поравнање на бази од 50%. Ми мислимо да је и за највеће познаваоце београдске чаршије ова инсолвенција била изненађујућа. Исто је тако врло ретка појава да трговина стаклом и порцуланом долази у тешкоће плаћања. Међутим стакларско акционарско друштво М. Франк и Компанија, које је важило као агилно и успешно, затражило је ванстечајно поравнање на бази 40%. У новинама се вели, да је фирма мотивисала своју немогућност плаћања отказом кредита од стране Југословенске удружене банке. Свакако да би смо знали у чему је ствар, кад бисмо чули и другу страну.

Ова два стечаја у Београду само су један доказ више вашег тврђења, да Београд нема будућност као трговачко место, ни увозно ни извозно, већ да је његова будућност само у индустрији, Ми сумњамо да има на страни ових поколебаних фирми неисправности и грешака и да ће пре бити неповољна коњунктура узрок.

Опет стечајеви !

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 297

У сваком случају треба бити спреман на то, да се стечајеви у мају месецу у Србији повећавају с обзиром на чињеницу да се у мају месецу обично ликвидирају термински послови у житарицама. Зна се да је у кампањи 1929./30. године сељак наш био много бољи трговац од трговаца житарицама, јер је он пожурио да за време повољних цена у јулу и августу 1929. године прода што већу количину житарица. На супрот томе велики број трговаца житом ангажовао се у шпекулацији а ла хос. Како су у међувремену цене знатно пале, то су ове године још много већи губици, које имају да ликвидирају хосисте у житарицама, а то обично бива, као што рекосмо, у месецу мају. Под стечај су пали још: Дим. Новаковић, трг. из Смедерева; Милан. Павловић и Радивоје Павловић из Пожаревца; Јеремија Тијанић учитељ из Закуте; Фирма „Комерцијала" трговачко д. д. у Загребу.

Изгледа да између Д-р Шо-

Злаћанима да с пободу бера, аустријског канцела-

ножим“ ра и Д-р Рајша, гувернера Аустријске народне банка,

шарена рана | постоје неке дубље несу-

гласице, личне природе. (У осталом није та појава везана само за Аустрију !) Јер док Д-р Шобер направи скоро један мали пут око света да докаже великим државама пријатељство и симпатију Аустрије за све њих а у циљу добијања једног повећег зајма од 100 милиона долара, дотле Д-р Рајш у Бечу даје изјаве, које ни мало не служе за то да Д-р ЈЦоберу олакшају посао. Он наиме тврди, да време за добијање зајма за. Аустрију још није дошло, с обзиром на њено неповољно привредно стање. Околности за нов зајам су сада горе, каже Д-р Рајш, него код зајма Друштва народа из 1923. године, који је био загарантован од страних држава. Само Д-р Рајш не види или неће да види да сада ова гаранција није ни потребна, пошто је пре свега земаљска валута стабилизована а државни приходи толико обилни, да би се из њих могао плаћати још и већи ануитет но што је потребан за предвиђени зајам.

Ми смо ту скоро писали о незапослености,у Америци. Забележили смо да број незапослених премашује 6,000.000 људи. А један велики део од тог броја претстављају музиканти, које је тон филм оставио без посла. Све врсте музичких уживања пружа публици тон филм, тако да су музиканти потпуно искључени. То треба довести у везу са последњом одлуком власника београдских биоскопа, који су ставили извесне предлоге представницима филмске индустрије, у погледу израђивања тон филмова. У колико ће ти предлози бити усвојени, још се не зна, али власници београдских биоскопа, да би поспешили усвајање тих својих предлога, одлучили су да тон филм замене немим филмом, тврдећи, да први није донео биоскопима много користи. Ми пак тврдимо да велики део неуспеха тон филма је у томе, што се код нас под 100% тон филмом често подразумевају и такви, у којима какав просечан оркестар, као вергл, засипа слух публике музиком, коју сваки, ма и мало имао смисла за лепо, не може да прими без негодовања. Треба тон филмом дати публици да чује првокласне, светске глазбене уметнике, које иначе у животу не може чути. У прилог томе говоре два три тон филма, који су давани у последње време у Београду, а за које се власници биоскопа свакако не могу потужити да су прошли без добре добити.

Предлози власника београдских биоскопа, били су из-

Криза тон филма у Београду

'лишни, јер филмска индустрија не би била доведена у питање,

ако би Београд био елиминиран као купац.