Narodno blagostanje

Страна 298

НОВЧАРСТВО

— Г. Д-р Станко Шверљуга Министар финансија, вратио се са пута по Француској и Енглеској. Значи, да су пре: говори о државном зајму приведени крају — наравно у по-

_зитивном смислу.

— На конференцији представника Министара фФинансија великих репарационих поверилаца и немачког, која је кочела у Паризу 5. т. м, расправљано је између осталог и питање о подели износа првог репарационог зајма, који ће се ускоро емитовати. Пао је предлог, да се износ не дели по већ утврђеном кључу за безусловни део, већ да се уступи већи удео државама са малим учешћем, т. |. југославији и Португалу.

Тако бисмо ми дошли до више стотина милиона дивара јефтиног капитала.

— Промет Поштанске штедионице у априлу 1930. Штедња је у априлу веома напредовала : приступило је 7.177 вових улагача, тако да сад има код Поштанске штедионице 86.071 улагача. Свота улога порасла је за 8 милиона динара, тако да улози на штедњу износе крајем априла Дин. 137,140.820.71. У априлу је отворено 67 нових чековних рачуна. Сада има 18.248 чековних рачуна код Поштанске штедионице у Београду и код њених филијала у Загребу, Љубљани, Сарајеву и Скопљу. Чековни промет у месецу априлу износио је Дин. 5.056.795.86. На свима чековним рачунима уложена је свота од Дин. 808,655.821.19. Укупни улози на штедњу и по чековним рачунима износе 945 милиона динара.

— Оживљавање терминског посла на Париској_берзи. У циљу да се појача термински промет на Париској берзи, дирекција берзе донела је неке значајне измене. Куртажа за репор снижена је од 1,8 на 1,2%. Исто тако је снижен минимум комада, који се може закључити: док је он до сада износио 25 комада, сада је тај број снижен на 5 за оне акције чији је курс преко 10.000 фр., а на 10 за акције са курсом од преко 5.000 фр. У смислу владиног програма за свижење пореза у земљи, снижена је пре кратког времена берзанска такса од 0,50 на 0,25%.

— јављају из Чехословачке, да Банка за међународне обрачуне, води преговоре са Новчаничном банком Југославије, Чехословачке, Маџарске, Бугарске и Румуније ради закључења конвенције односно управљања репарационим капиталом. j

— У Шпанији је објављен закон, којим се поништава 45 милиона облигација златног зајма од 350 милиона пезета и то мотивацијом, да су расположива средства довољна за обављање државних плаћања; због тога се износ зајма смањује од 350. на 305 милиона пезета. Ми сматрамо, да је главни разлог неуспех емисије.

— Американско гледиште на Банку за међународне обрачуне у Базелу. Приликом једног банкета међународне секције трговачке коморе у Њујорку устао је председник Ферст Нешнел банке противу гледишта, да ће Б. М. О. угрозити или чак и одузети самосталност осталим новчаничним банкама; он је подвукао, да ова банка не претставља никакве опасности по новчану структуру ниједне државе.

— Немачка влада припрема реформу закона о остави

хартија од вредности, по којој се уводи обавеза бордероа

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

БАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

Бр. 19

за банке и банкаре и то за све хартије од вредности, које се не тргују преко жиро-промета ефеката. Ова реформа је од велике важности код хартија са непромењивим укамаћењем са лутриским карактером. Издавање бордероа су у осталом практиковале све више банке.

— Да Пољска стално тражи иностране зајмове, нарочито француске, у више смо махова јављали; сада се сазнаје, да је отпутовао у Париз Дју, американски стручњак код Пољске банке, који би имао да продужи започете преговоре око кредита за индустрију и пољопривреду, односно око пласирања пољских обвезница на француском новчаном тржишту. — У међувремену отпутовао је за Румунију, где су га на путу. разбојници опљачкали.

— Стање Бугарске народне банке у првој четвртини ове године се погоршало у пркос активног трговинског биланса. Док је златна резерва незнатно порасла према стању од 31. децембра 1920., дотле је девизни сток опао од 1317. на 717.8 милиона лева на дан 31. марта 1930. Новчанични оптицај опао је за 258 милиона; његово покриће опало је од 42,3% на 37%. 5 i

— У париским финансијским круговима се сматра, да би од новог аустријског зајма од 100 милиона долара три четвртине преузели Морган и „Вапаче де Егапсе“ а једну четвртину Енглеска и Италија.

—- Немачки зајмови у априлу. Закључено је свега 6 унутарњих и 6 спољних зајмова. Укупна сума унутарњих зајмова износи 36 милиона марака а спољних 121 милион марака. Од ових последњих пласирано је 84 милиона (69%) у Сједињеним државама а остатак у Холандији.

— Пољска народна банка одобрила је ломбардни кредит од 15 милиона злотија члановима картела предива, на бази од 50% тржишне вредности. Овај кредит, заједно са провизијом, лежарином и осигурањем неће премашити 9,5%.

— У Прагу се говори о спајању двеју државних банака : Хипотекарне и Земаљске. За сада се води још оштра полемика око тога. Министар финансија Д-р Енглиш одлучио је за то да се ово спајање изведе, с обзиром на факат, да је у току времена Хипотекарна банка проширила свој делокруг и на ломбардни и депозитни посао, које ради и Земаљска банка, тако да сада оба завода међусобно конкуришу у овим пословима. Исто тако је Д-р Енглиш за то, да се при новооснованој банци створи и оделење за хипотекарни индустријски кредит.

— Укупан износ улога на штедњу код Прашке градске штедионице био је на дан !. маја 2,02 милиарде ческих круна.

— 479.000 долара плаћено је 28. априла за једно седиште на њујоршкој ефектној берзи. Ова је цена ипак нешто вижа од оне која је плаћена 8. априла у висини од 492.000 долара.

КОМУНАЛНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Буџет Скопске општине за 1930. годину. У новом буџету Скопске општине предвиђени су приходи и расходи

сумом од 40,715.127.94 динара. У партију расхода спадају

лични издаци од 6,925.250 динара, док је за материјалне издатке предвиђено 18,009.914.23 динара. За техничко оделење предвиђено је 6,165.000 динара. Хигијена, социјална и про-

1270%

РОМЕСАЈТЕ .

UVOZ ~

ADRIATIC OVERSEAS CORPORATION Ltd.

Telegrami: ADRIACORP LONDON Kodeks: „AN. B. G.167 ed,

FIRMA LONDONSKIH JUGOSLAVENA ~ | ODGOVARA: BME,SPI,A T NO, BR.ZO, STVARNO 24, Haymarket, LONDON, S. W. 1.

Pišite: HAYMARKET HOUSE