Narodno blagostanje

5)

динар.

10. мај 1930. -_

светна политика 3,950.172.67 динара, општи материјални издаци 483.479.20 динара, административно оделење и статистика 487.200 дин. финансиско оделење 1,222.840 дин.; от-

плате дугова 4,832.622.36 ; пожарна чета, јавна безбедност, |

разни и непредвиђени расходи 868.6000 дин. Буџет ванредних расхода предвиђа зидање четири зграде за основне школе у износу 6,979.963:71, експроприација 5,000.000, зидање зграде за управу града 4,000.000 дин. У партији прихода редовни приходи износе 24.935.164.23 дин. а ванредни 15,979.963.71

порез у висини од 150%.

—_- Чиновницима Суботичке општине повисиће се плата за 20%, те ће тиме бити извучени из тешког материјалног положаја, у који их је ставило снижење плате у прошлој ГОДИНИ.

— Зајам града Лозане од 8 мил. фр., по 45] ф на 18 година, по емисионом курсу од 97,05%, примљен је фикс од стране једне групе од седам банака. Зајам служи консолидовању летећег дуга.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ — Француски парламенат изгласао је смањење пореза,

реформу социјалног осигурања и укидање акција са више-

струким правом гласа. — Шведски трест жижица склопио је уговор са литавском владом о преузимању монопола жижица на 35 год. — Завршни рачуни 1929./30. буџетске године у Пољскоћ; показују, да су целокупни приходи изнели 3,03 а целокупни расход 2,97 милијарде злотија. Одговарајуће цифре за

1928./29. буџетску годину : 3,01 и 2,82 милиарде злотија. _ ИНДУСТРИЈА

_ — Дирекција државних железница у Суботици прихватила је понуду винковачке градске електричне централе

_ у погледу електрификације винковачке железничке станице.

—- Јављају из Зворника да су на планини Мајевици пронађени богати извори нафте. Бушење је извршено у дубини од 65 метара и квалитет је те нафте бољи од квалитета румунске и чешке нафте.

___ Ако овај проналазак није нека априлска шала, онда га са радошћу бележимо.

— Азотна конференција у Паризу, о чијем смо циљу јавили у прошлом броју, прекинута је због размимоилажења у интересима и непомирљивог држања продуцената из Америке, Француске, Холандије и Белгије. У коминикеу се изрично каже, да је конференција само прекинута и да постоји могућност да се она настави у Берлину после извесног времена, пошто се претходно посаветују поједине националне организације.

— У француским угљенокопима дошло је до неспоразума између послодаваца и радника око смањења наднице за 5%.

| ТРГОВИНА

| — Приходи Сарајевске трговачке коморе у овој години износе 1,698.000 динара.

— Делегати оба дома америчког парламента до сада нису успели да дођу до споразума односно висине нових царина на шећер; дрво, цемент и сребро као и односно извозних премија на пољопривредне производе. Исто тако још није решено да ли ће председник републике моћи самовласно повишавати поједине царине административним путем.

-- Демократски листови. истичу да су нове америчке царине __највеће које су до сада постојале. Преко 800 врсти робе · и . обухваћено је новом тарифом, а повишењем царине на ци___-__пеле, вуну, месо и шећер поскупиће животне намирнице то-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

= Суботичка општина, да би санирала своје финан"сије, одлучила је да разреже општински прирез на државни

Страна 299

КОНКУРС

НАРОДНЕ БАНКЕ,

За чиновничке приправнике

На основу решења Главног управног одбора Народне банке, дирекција банчина објављује овим конкурс ради пријема у службу Народне банке десет чиновничких приправника.

За овај конкурс може се пријавити сваки ко испуњава ниже означене услове:

1) Да је поданик Краљевине Југославије; . 2) да је доброг владања; 3) да није под старатељством или стециштем,

4) да није био осуђиван или под кривичном истрагом;

5. да је свршио: Универзитет или Вишу трговачку академију у земљи или на страни која има ранг факултета, или Државну трговачку академију у земљи или на страни.

6) да је телесно и умно потпуно здрав; 7) да је војни обвезник;

8) да није млађи од 20 година ни старији од 31 годину.

Ове све услове кандидат доказује уверењима надлежне власти, а здравственост уверењем лекара кога банка буде одредила.

По извршеном избору а пре пријема у банчину службу сви кандидати полажу пријемни испит из ових предмета: писмени из двојног књиговодства, трговачког и банкарског рачунања, и кореспонденције; усмени из трговачког и меничног права.

Од пријављених кандидата изабраће дирекција тридесет кандидата које ће пустити на испит.

Од оних кандидата који буду положили испит изабраће Управа банчина десет које ће примити за банчине чиновничке приправнике.

По навршетку године дана привремене службе приправници су дужни полагати испит прописан Уредбом о банчиним чиновницима ради дефинитивног пријема у банчину службу.

Примљени кандидат биће до дефинитивног пријема на службу у банчиној централи у Београду, а потом према потреби бити размештени на рад у коју од банчиних филијала.

Молбе са документима примаће дирекција банчина најдаље до 31. маја 1930. године.

Пријемни испит предвиђен у овом конкурсу полагаће се у месецу јуну 1930. године.

О дану полагања биће кандидати писмено извештени. 29. априла 1930 године Београд.

ДИРЕКЦИЈА НАРОДНЕ БАНКЕ