Narodno blagostanje

А

Страна 316

— Италијанско холдинг-друштво за електрична предузећа, „Та Сепшаје", које стоји у интересној сфери банака „Credito Italiano” M „Socićtć Eranciere Italo-Suisse” у Женеви, повисило је свој акционарски капитал од 250 на 300 милиона лира.

— Немачка памучна индустрија показује у априлу пооштрену депресију. Налози су опали за 50% према месецу марту у неким покрајинама; пад цена се наставља; број отпуштених радника се повећава. Купци неуредно плаћају или у опште не плаћају.

— У вези с нашом ранијом вешћу о реорганизацији Маутнерових предузећа у Чехословачкој, Аустрији, Румунији, Мађарској и Југославији, сазнајемо, да је „Београдска текстилна индустрија, а. д., која припада Маутнеровом концерну, продата прашком индустријалцу Штајну, сопственику највећег текстилног предузећа нашег „Југочешке» у Крању. Према добивеним информацијама предузеће је продато за 30 мил. дин., што је веома јефтино, пошто толико вреде сама земљишта.

— Крањска индустријска дружба у Љубљани, једно од вајвећих предузећа тешке индустрије Словеначке кооптирала је у управни одбор г. И. К. Панића из Београда.

— Реорганизација производње шалитре У Чили. Познато је, да је чилска влада јако заинтересована у нациовалној производњи шалитре. Држава је у виду извозне царине на овај продукат имала знатан приход. У опште узев, већини друштава која експлоатишу чилску шалитру, иде врло добро. Али има међу њима и таквих, која лошије пролазе. Да би изједначила сва друштва у томе погледу, чилска влада је решила да образује један национални трест у виду једног акционарског друштва са капиталом од 75 милиона енгл. фунти (20,8 милиарди динара), од кога би сама држава уписала половину. У накнаду зато држава ће укинути 20%-ну извозну царину, а своје приходе од извоза шалитре имала би у виду дивиденде. — Истовремено листови јављају, да комитет, који припрема образовање треста, позива произвођаче азота из целога света да поново ступе у преговоре око регулације понуде на светском тржишту. У противном, изјављује поменути комитет, Чиле ће отворити борбу с ниским ценама. | NB

TPFOBHHA у

— Нова египатска царинска тарифа од 17. децембра 1929. године, која је ступила на снагу 17. фебруара о. г., садржи 897 позиција, од којих су за 400 предвиђени ставови од 4 до 25% од вредности. Текстили конфекција, а затим гвожђарије плаћају 15% ; свила и производи свиларства 20% ; пенушава вина 30%. Осим ових ставова ад чајогет, за неколико стотина позиција утврђене су специфичне царине. Закон даље предвиђа, да се годину дана по његовом ступању на снагу поједини ставови могу повећавати, само се не каже до које висине,

— Према вести Југословенског Лојда из Загреба, одобрио је Министар трговине и индустрије кредит од 10 милиона динара за регулисање разних трговачких односа и питања у целој земљи. Овај је кредит већ отворен од стране Министра финансија код Државне хипотекарне банке.

— Према решењу Монополске управе биће ове године садиоцима дувана у Јужној Србији и Босни и Херцеговини дозвољено да посаде већу количину дувана.

| НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ Бр. 20

— Реформа узанса новосадске робне берзе. Новосалска робна берза припремила је реформу својих узанса, који ће ступити на снагу 1. јула 0. г.

У случају, да отпремљена роба не одговара прописима или уговору, уведене су следеће промене: пшеница, раж и јечам могу имати 2% уродице; може се лиферовати роба са већом уродицом, али највише са 5%. У таквом случају мора продавац одобрити купцу за сваких 25 декаграма уродице :/,% уговорене цене.

Утаначена је даље квалитетна тежина за пшеницу 76 кгр.,, за раж 71 кгр., јечам 61 кгр., пиварски јечам 65 кгр., овас 40 кгр. Купац мора да преузме робу, и ако је она до. 200 декаграма лакша, али има право на отштету: код пшенице ражи и јечма за 35 до 50 декаграма манка тежине :/,%, од 51 до 100 дгр. 1% од 101 до 150 дгр. 1.5%, од 151 до 20 дгр. 2.5%. Сушени кукуруз не сме имати више влаге од 14%, допуштено је као граница 16% али са 0.5% бонификације.

— „Карштат", највећи немачки концерн магацина постигао је у 1929. години повећање обрта за 30% на 329 милиона марака према 1928. Чиста добит 15,1 милион (1928.: 10,7 мил.); дивиденда 12% (12%); сопствена средства 101,3 милиона марака (1928.: 91,3 мил.). Концерн располаже са 80 сопствених кућа за детаљну продају робе, 12 фабрика и 5 фирми за набавку.

— Енглеска влада поднела је парламенту предлог закона о контроли цена животних намирница. Предлог предвиђа образовање једног савета потрошача од 7 чланова са широким пуномоћјем, који има право да у интересу потрошача врши анализу цена појединих артикала. У ту сврху може захтевати од продаваца и таква обавештења, која се иначе сматрају као пословна тајна.

4

— Американски сенат је вратио предлог нове царинске тарифе царинском одбору који је састављен из чланова оба дома и велико је питање, да ли ће предлог бити изгласала још до краја ове сесије конгреса, која се завршава у јуну.

— Позната загребачка фирма Бетлхај, која је недавно пала под стечај, погодила се је са повериоцима, којима ће исплатити 15% својих потраживања.

— У Братислави је основана немачко-пољска трговачка комора. У Пољској се припрема образовање једне одговарајуће пољско-немачке трг. коморе.

ПОЉОПРИВРЕДА

—- Становници из околине Скадарског језера упутили су, према вестима наших листова, влади молбу, да се што пре приступи исушењу земље око Скадарског језера и регулацији реке Бојане, јер то изискују привредни интереси оног краја.

— Управа државних монопола доставила је складишту непрерађеног дувана за срез љубушки 5,300.000 динара као предујам за овогодишњу бербу. Произвођачи ће добити на одобрених 1000 струкова 100 динара.

— Нови вински закон, о коме смо ми својевремено опширно реферисали, ступа на снагу 18. о. м. Министарство пољопривреде израдило је потребан правилник, који је раза-

слат стручним установама на мишљење. Правилник биће об-

јављен пред крај овог месеца.

| Љубљана · А. Д. ПРЕЂЕ ШКОДИНА ФАБРИКА У ПИЛЗЕНУ : 5 U. | Шеленбургова бр. 7. . Заступништво Београд, Кнез Миханлов Венац 13-14 : O ШКОДОВКА, Љубљана : ТЕЛЕФОН 5-78 Телограже; ШКОДА Београд s ШКОДА — Загреб

| Телеграми;

Телефони: 29-36 и 27-37

_ израђује све пројекте и шаље на захтев своје стручне нижињере

Телефон 41-97