Narodno blagostanje

17. мај 1930.

РАЗНС

— Из „Азбучног именика адвоката и адвокатских праправника“ вадимо следеће интереантне податке: у Београду има 411 адвоката и 83 адв. приправника. На осталој територији Београдске адв. коморе има 259 адвоката. На сваких 500 становника у Београду а у унутрашњости на сваких 7-—8000 становника долази по један адвокат.

— Немачки министар рада г. Штегервалд је у једном свом скорашњем говору изјавио, да у Немачкој има 12 милиона људи, који уживају социјалну потпору у виду ренти из разних облика социјалног осигурања и милосрдне помоћи.

— Пре 14 дана одржан је у Паризу конгрес федерације државних чиновника, на коме је донета одлука о будућем склопу федерације. Образовано је прво шест синдиката и то: опште администрације; ваздухопловства, војске и морнарице ; народне привреде; просвете; финансија; јавних радова. Ових шест синдиката сачињавају општи савез држав: них чиновника, на чијем челу стоји егзекутивни одбор, кога именују синдикати. Но над овим одбором стоји један сталан административни одбор, кога сачињавају 42 члана, од којих 18 бирају сандикати а 24 годишњи конгрес. — Поред овога је решено, да се члански улози повисе на 5 сантима од сваких 100 франака плате.

—- Листови јављагу, да американски трест челика „United З!ајез Згее] СогротаНноп“ намерава да у Хагу отвори извозну. филијалу.

— Пољска текстилна индустрија преживљује јаку депресију. Обуставе плаћања су свакодневне појаве. Маржа у цени при исплати у готову или меницом пење се до 20%. Виђевска мануфактура добила је од владе дозволу да емитује зајам од 640.000 енгл. фунти (176,6 млиона динара) на 25 година. Виђевска мануфактура је најмодерније текстил-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 317

'но предузеће у Лођу. Године 1922. је фабрика изгорела, па се уз помоћ од 700.000 енгл. фунти, које је добила с енглеске стране и који су већ враћени, поново подигла.

— Пораз председника Хувера. У питању постављања судије Паркера за члана врховног суда, амерички сенат је са 41 против 39 гласова одбио поменутог кандидата, кога је именовао г. Хувер. Овај пораз г. Хувера изазвао је велико изненађење у политичким круговима, пошто је ово први пут за последњих 36 година да судија кога именује председник не буде примљен.

—-- Немачки државни уред 3за осигурање радника за случај беспослице у свом извештају за 1929. годину наводи, да је те године утрошено 1838,7 милиона марака (20,8 милиарди динара) за потпомагање беспослених. Од ове суме на државно и комунално учешће у осигурању беспослице отпадају свега 272 милиона марака или 17,6%, а све остало на уред. — У 1928. години целокупна исплаћена сума износила ј2 1163,9 милиона марака (15,7 милиарди динара). Број незапослених у Немачкој износио је на дан 15. априла 2,16 милиона. — (У Енглеској истога дана 1,66 милиона).

— Пут европских новинара за Сјед. амер. државе. На позив Карнегијеве задужбине кренуло је 8. о. м. 14 европских новинара за Њујорк, одакле ће потом направити једно кружно путовање кроз све савезне државе. У овој експедицизи учествују новинари из: Немачке, Аустрије, Бугарске, Данске, Естоније, Финске, Холандије, Норвешке, Шведске, Швајцарске, Чехословачке и Мађарске. — Југославија овог пута не учествује, али је на прошлом путовању од наше штампе учествовао словеначки публициста г. д-р Павел Брежник, професор гимназије у Београду. Циљ овог пута, који ће трајати два месеца, јесте упознавање европских новинара са друштвеним, економским и политичким животом Сједињених држава.

НЕДЕЉНИ ПРЕГЛЕД ТРЖИГ

STANJE NARODNE BANKE NA DAN 8. МАЈА

— MENIČNI !I LOMBARDNI PORTFELJ РОУЕСАТА 50 SE ZA 24,7 MILIONA DINARA.

U ovoj nedelji je najvažnija promena u stanju Narodne banke povećanje meničnih i lombardnih kredita, koje iznosi 24,7 miliona dinara: prvi za 23,5 miliona na 1100,93 miliona a drugi za 1.1 milion na 234,07 miliona dinara. Ova |e konstatacija u toliko značajni{a, jet smo u ovoj godini, prilikom analiziranja 18 nedeljnih stanja Narodne banke (od 31. decembra 1929. godine па оуаmo) samo jedan put naišli na povećanje poslovno Тикrativnog kontingenta: na dan 15. aprila, i sada, 8. maja,

dok su ostala nedeljna stanja bančina pokazivala stalna | sniženja. Menični krediti, odobreni našoj narodnoj pri-

vredi, u visini od 1287.52 miliona dinara na dan 31. decembra prošle godine, pali su do kraja aprila (za četiri meseca) na 1077.4 miliona dinara, dakle za preko 210 miliona dinara, odnosno 20%, dok su krediti na hartije od vrednosti ostali potpuno štacionarmni, ti iznosu od olo

230 miliona dinara. Ovo povećanje meničnog portfelja .

ne dolazi neočekivano: mi smo ti poslednjo| analizi stanja Narodne banke od 30. aprila ove godine napomennli. da će do toga tiskoro morati doći — kao posledica novo inaugurisane politike upravnog odbora bančinog. Drugu interesantnu pojavu pokazuju bančine obaveze po žiro računu, koje su u prošloj nedelji dostigle

ITA

fekordnu visini od skoro 1400 miliona dinara; sada st opale za 65.2 miliona na 1329.13 miliona dinara. Potraživanje državno smanjilo se je i u ovoj nedelji, ali mnogo manje no ut prošloj, naime za 17 miliona na 350.07 miliona dinara: na suprot tome se je potraživanje državno-privrednih tistanova povećalo za 12.1 milion na 173.27 miliona dinara.

Državni račun privremene razmene smanjio se ie i u ovoj nedelji za skoro 2 miliona dinara;ovo nedeljno otplačivanje postalo je sada već redovna pojava. Tim malim nedeljnim ofplačivanjem је dtžava smanjila svoj dug privremene razmene kod Narodne banke ti tokti poslednjih četiri meseca za preko 30 miliona na 175 miliona dinata.

Metalni i devizni stok opao je u ovoj nedelii za 30 miliona. |

Povećana aktiva i smanjena pasiva dejstvuje Đove. ćavajuće na opticaj novčanica; u stanju od 8. o. m. iz= | osi to povećanje opticaja 06.88 miliona Фпага. 5таnjenje bančine aktive i povećanje njezine pasive рак ima та posledicu snmiženje opticaja, koje iznosi 31,64 miliona dinara. U koliko |e zbir jedne grupe pozicija ' veći od druge, ti toliko se je opticaj povećao ili smanjio. U ovoj nedelji saldo iznosi 65.23 miliona dinara za koliko se |e oplicaj povećao prema stanju od ulimo | aprila. On iznosi 5286.28 miliona dinara.