Narodno blagostanje

1. јуни 1930.

преговорима са румунском владом због снабдевања електричном снагом Букурешта и "електрифицирања железница.

—_ Сви листови јављају да је наше Министарство шума и рудника расписало за месец јули лицитацију за изградњу једне електричне централе за државне руднике ОА капацитета 17.500 киловата. Та набавка има да иде преко рачуна репарација. То значи да могу учествовати само немачке фирме. |

САОБРАЋАЈ

— Паробродарско друштво „Бока“ дало је у Корчули саградити два велика моторна чамца, за које је у Немачкој поручило моторе. Ове моторне лађе употребиће се за путнички саобраћај по Боки Которској.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Пиринач у Мађарској. Из Мађарске се јавља, да су покушаји са сејањем пиринча успели. Засејано је било 3000 јутара, а пожњевено 24 товара по јутру. Чиста добит по јутру изнела је 500 пенге. Влада је предузела мере да се култура пиргича прошири.

— Ha KoHciu aj HeM збору чехословачких произвођача свиња 26. маја, чехословачки министар пољопривреде г. Брадач рекао је у свом говору, да једна земаљска организација произвођача свиња може својим члановима бити само од користи, ако ови желе да се при идућим трговинским преговорима контингенат увезених свиња смањи. Шеф секције, инж. Вегер заступао је гледиште, да би Чехословачка требала сама да подмири своју потребу у свињама, али да се при подизању продукције треба чувати хиперпродукције. Јер је боље, вели, редовно увозити једну малу количину но доћи у положај извозне земље.

__ Жеивинарска изложба у Београду одржаће се од 22. до 30. о. м. Право излагања имају све организације, приватне установе и сви појединци, који се баве гајењем перади.

__ јављају из Сарајева да су се на воћњацима у околним селима поред ваши појавили и црви и да велика опасност прети воћу. Та врста црви нарочито подгриза лишће, тако да су многа стабла потпуно оголела, као у зиму.

— У Паризу је ових дана одржан конгрес трговаца житарицама. На дневном реду била су четири питања, која су проучавале четири комисије: судови и узанси, жито за усев и најзад кромпир. Било је говора и о односима према млинарској индустрији, затим о магазинирању жита и другим питањима која су у вези са житарицама.

—_ Наша овогодишња берба опиума биће по свој вероватноћи врло повољна (25 вагона одличног квалитета). Проценат морфиума у афиону износиће од 12% до 14%.

РАЗНО

— Наша миграција се је кретала у априлу о. г. Као итто следи: за прекоморске крајеве отселило се 1238 лица, а вратило се свега 483, Највише се иселило из савске бановине(501), из дунавске (369), дравске (129), приморске (84), зетске (74), вардарске (27), дринске (26), врбаске (11), моравске (6) и из Београда (11), По занимању је 775 лица односно 72% било земљорадника. У европске земље отишло је у априлу 3517 лица и то у Немачку 1854, у Француску 1525 ит. Д. .

— Према попису, који је обављен, у врбаској бановини има 122 путничка, 12 теретних аутомобила и 50 моторних бицикла.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 363

— Италијански листови јављају, да Бе италијанским трговцима, који падну под стечај, бити одузета сва италијанска одликовања и сви ордени.

— Сумрак Друштва народа. У последњој глави скоро сбјављеног извештаја Међународног бироа рада, директор овог бироа, г. Албер Тома каже од речи до речи: „зар не изгледа да је ушло у моду сазивати посебне конференције у Лондону, Паризу итд. било за поморско разоружање, за европску федерацију или за пактове о националној сигурности, при чему се пред Друштвом народа с респектом скида шешир и неуморно уверава да се све ради у његовом духу или у његовом оквиру, док се у истини склапају значајни уговори изван Друштва народа и без његовог учетаћа и његове контроле 2"

ООјава

На основу чл. 116 Закона о непосредним порезима а у вези захтева Пореске управе од 22. ов. м. Бр. 45.113, Суд Општине града Београда извештава овим грађане пореске обвезнике следећих занимања, да ће се расправљати код Пореске управе у Царице Милице ул. бр. 8. 0 основицама за порез на течевину за 1930. годину и %O

На дан 11. јуна ове године.

Пиљарима, старинарима, продавцима сувог меса, на-

родним кујнама, ашчијама и млекарима Кварта дорћолског, Савамалског и Врачарског.

На дан 12. јуна ове године. .

Li Ашчијама, народним кујнама, млекарима, из Кварта Савамалског и Палилулског.

На дан 13. јуна ове године.

Млекарима, ашчијама, народним кујнама, пиљарима, сопственицима ужичких производа, ћевабџијама, винарским радњама и бифеима из Кварта Теразиског, Дорћолског, Варошког и Топчидерског Комесаријата.

На дан 16. јуна ове године.

Бифеима, сопственицима ужичких производа, млекарима, винарским радњама, ћевабпијама и ашчијама из Кварта Врачарског, Савамалског, Дорћолског и Палилулског.

Упозоравају се порески обвезници означених занимања да могу доћи у Судско Оделење Општине града Београда (Књегиње Љубице ул. бр. 19-а, партер соба бр. 2) сваког радног дана од 8—12 и од 15—-18 часова, суботом од 8—12 а недељом од 9—11 часова, да виде у послатим списковима Пореске управе предложену основицу пореску од стране Пореске управе и тачан дан расправе за сваког пореског обвезника посебице.

— Културна Мала антанта, У циљу да се односи између држава Мале антанте развију не само на политичком, економском и новинарском већ и на културном пољу, склопљени су, за сада само између Чехословачке с једне и Румуније и Југославије с друге стране, уговори о културној сарадњи. Између Чехословачке и наше Краљевине утврђена је сарадња у погледу школа свих врста, библиотека, литературе, уметности, позоришта, студентске помоћи итд. За ове сврхе добијаће министри просвете нарочите фондове који ће се уносити у буџет, а специјална административна оделења стараће се о извршивању предвиђених мера. —