Narodno blagostanje

12. јули 1930.

u svojim rukama. Isto tako saznajemo, da je u Berlinu osno , vano „Chilesalpeter, g. m. b. h.” s kapitalom od 1,5 miliona maraka (20,25 miliona din.), kao ekspozitura čilenskog tresta.

| _— Savez industrijalaca dunavske banovine uputio je pred stavku Ministru finansija, u kojoj traži oslobađanje fabričkih investicija od plaćanja poreze S motivacijom, da su one od trajne potrebe za privredno podizanje zemlje.

— Savez električnih centrala u Jugoslaviji izradio je u zajednici sa Centralom industrijskih korporacija i Savezom industrijelaca u Ljubljani, predlog zakona O električnoj privredi Jugoslavije. — Koncentracija u austrijskoj industriji lokomotiva, > skora u Austriji su postojale četiri velike fabrike lokomotiva. Smanjene poruđbine pak dovele su do koncentracije; tako je Društvo državnih železnica (,Steg”') primilo putem fuzije fabrike Varhalovski pre dve godine, pa je to društvo krajem prošic godine svoje fabrike lokomofiva prodalo fabrici lokomotiva Wien—K<Ploridsdorfer. Sada i četvrta velika i vrlo moderno uređena fabrika, Sigl, stupa u Wien — Floridsdorfer, tako da će ova poslednja osim još jedne srednje fabrike lokomotiva, u buduće preistavljati celokupnu austrijsku industriju lokoтонуа. — U Nemačkoj je ponovo obrazovan sindikat proizvođača superlosfata, ovoga puta na pet godina.

— American and Foregn Power Co., koje u inostranstvu zastupa inferes grupe Elekctric Bond and Share i prema tome interese General Elictric koncerna, zabaležila je u 1929. godini jak polet. Učešća kod drugih preduzeća porasla su od 285.57 mil. na 378.35 miliona dolara. Pojačano je učešće kod međunarodnog električnog društva u Šangaju. Usled pada kineske valute American and Foreign Power Ćo. postigla je паше до. biti pošto se plaćanja vrše u kineskom srebrnom поуси 24 угете од 5 godina. Kupljena je takođe polovina akcija Tata Hydro—Electric Agencies Ltd. u Bombaju, koja u Indiji kontroliše veći broj hidrocentrala. — Am. & For. Реу/. Со. зе ргоširuje i u Južnoj Americi. U Argentini snabdeva strujom 130 opština sa 1.91 milion stanovnika. Od društva Chade ofkupljen je paket akcija društva Empresa Lut u Fuerfa de Mendofa Zajedno sa Hajnemanovim koncernom osnovano je kanadsko holding-društvo „Sofina”. U Braziliji Am. & For. Pow. Co. ima veći broj koncesija za eksploataciju električnih centrala i tramvajskih linija. Postoji mogućnost da dođe do uže saradnje sa Brazilian Traction Light and Power Co., koja stoji pod kontrolom englesko-kanadskog kapitala. U Meksiku postoje afiliacije društva Am. & For. Pow. Co. Najnovija ekspanzija toga društva prostire se na Evropu; njeni interesi se orijentišu ka

. Italiji, Francuskoj i Nemačkoj. Veličina i značaj American & Foreigi Power Co. proizilazi iz sledećih podataka: broj stanovnika u celom svetu, koje je kompanija preko pojedinih svojih preduzeća snabdevala strujom popeo se od 3.1 miliona u 1927. na 12.1 miliona u 1929. godini, a broj liferovanih kWh popeo se za isto vreme od 387.7 miliona na 2098.5 miliona. Dobit u 1929. godini učetvorostručila se prema 1928.

— U Bitolju su završeni magacini Samostalne monopolske uprave za fermentaciju duvana.

— Racionalizacija engleske industrije. Po ·vladinom programu, racionalizacija u engleskoj teškoj industriji se Uus-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 443

pešno izvodi. Tako je ovih dana između firmi: Ruston & Hornsby, Lincoln i Lister & Co., Dursley, sklopljen sporazum o interesnoj zajednici na tehničkoj osnovi. Pitanje finansijske zajednice nije pri tome uzeto u obzir. Nova interesna zajednica u engleskoj teškoj industriji koja obuhvata ukupno 12 društva sa ukupnom aktivom od preko 6 miliona funti, biće najveći proizvođač dizel-motora na svetu.

ТРГОВИНА

— Први велесајам меда. У Осеку ће се од 23. до 26. Х. одржати први велесајам меда.

— Konvencija o ukidanju uvoznih i izvoznih zabrana, stupila je 1. jula na snagu ali samo za šest država: za Englesku Sjed. amer. države, Holandiju, Norvešku, Portugaliju i Japan. Ostalih 11 država koje su ratifikaciju učinile zavisnom, ispadaju sada iz obaveze, pošto je Poljska odbila da ratifikuje. Konvencija za prvih šest država važi do 1. jula 1931. godine.

— U cilju privlačenja što veće količine tranzitne robe, a naročito drveta u Riječku slobodnu zonu, italijanske vlasti odo brile su naročiti popust pri lagerovanju robe. On iznosi 1.50, 3 ı 6 lira, prema mestu lagerovanja. Ova mera imaće za posledicu skretanje našeg izvoza drveta sa Sušaka na Rijeku.

— Česko-mađarski pregovori. Česko-mađarski pregovori O trgovinskom ugovoru odloženi su za septembar.

— Rumunski nadzor izvoza žita. Rumunska vlada je demantovala vesti o nekoj nameri da uvede žitni monopol. Ona namerava samo zavesti nadzor nad izvozom žita.

— Povišenje italijanskih automobilskih carina. Uvozna carina na automobile do 700 kgr. težine povišuje se na 30U zlatnih maraka na 100 kg. i penje se postupno do 440 zlatnih lira za automobile težine preko 1200 kgr. Ovo je prva faktična protivmera od strane Evrope u pogledu nove američke carinske tarife. Američki privredni krugovi primili su vest bez ikakvog komentara. Pretstavniku „Junajted Pres” je samo izjavljeno, da se ovo povišenje svakako odnosi na ostale evropske zemlje, prvenstveno na Francusku. — Na sednaci senata od 3. jula, na kojoj je o ovoj meri italijanske vlade govoreno, rekao je demokratski Senator Harison (Misisipa) otvoreno, da dvaj italijanski korak treba shvatiti kao protivmeru novoj amerikanskoj carinskoj tarifi.

— U drugoj polovini maja meseca Rumunija je izvezla vrlo velike količine žita, a isto tako učinjen je vrlo veliki broj zaključaka za ultimo juli. Izvezeno je oko 10.000 vagona pšenice, prilično velika količina ječma i isto tako kukuruza, čija se cena drža na 30 hiljada leja vagon. Gotovo sva je pšenica otišla ı italiju, ječam je pak otišao u Holandiju, Nemačku i Englesku. Kukuruz u Englesku, Italiju i Holandiju. Zaključci pravac Brajili za novu šenicu, 77 do 78 kg. iznose 46.000 leja. Službeno su sinatra da će biti višak za izvoz 50 do 60 hiljada vagona šenice.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Stanje hmelja u Sloveniji je prema izveštaju hmeljarskog društva dosta nepovoljno. Usled suše pokazuju se пеdostaci na cvetu a zaostali usevi su bez izgleda na poboljšanje.

— U cilju pomaganja poljoprivrede, Čehoslovačka се 17 državnih sredstava kupiti četvrtinu potrebne količine veštačkog đubreta.

ФРАНЦУСКО СРПСКА БАНКА

У БЕОГРАДУ И ЊЕНЕ ФИЛИЈАЛЕ

Доларске 794, Облигације Државне Хипотекарне Банке 1927. год.

Доларске 7'/, и 8), Облигације

ЛОМБАРДУ ЈЕ ломи

УСЛОВИМА «Селитмеав 7%)

Државног Спољног Зајма од 1922. године (Блеров)

2:/; 9, Обвезнице Ратне Штете (КАО И СВЕ ОСТАЛЕ ОБЛИГАЦИЈЕ КРАЉ. ЈУГОСЛАВИЈЕ)

ОМ об иивананенниинванииваннинвкианиваневвникинизнннаннаванинни иннчаннананнаннанн АМА НА МАНА