Narodno blagostanje

"12. јули 1930,

Страна 445

vačkom zastavom U društvenoj glavnici, koja za 2/3 mora biti upisana od čehoslovačkih kapitalista da bi društvo moglo uživati državnu subvenciju, sudelovala bi domaća rečna paro· brodarska društva. U slučaju građenja novih brodova, čehoslovačka industrija bi sudelovala u liferovanju materijala.

ШУМАРСТВО

— Nove pravilnike o šumama koji su izrađeni na OSnovu Zakona o šumama potpisao je ovih dana Ministar šuma ı ruda i to: pravilnik protiv pustošenja šuma i o pošumljavanju, o puštanju koza na pašu po šumama, O sastavu šumarskih saveta kod Ministarstva, o zaštitnim merama za održavanje šuma, o merama za sprečavanje požara prouzrokovanih od lokomotiva, upute za arondaciu i komasaciju šuma, o uređenju šumarskc službe kod upravnih vlasti, pravilnik za i protiv krčenja šuma, o prinudnim putevima, O pošumljavanju krša, o postavljanju kvalifikovanog stručnog osoblja u nedržavnim šumama, O čuvarskom osoblju i konačno pravilnik o plovljenju balvana vodom.

КОЊУНКТУРА

— Источно прајски ћорсокак можда нема кутка земље, у којем је привредна криза већа него што је у Источној Пруској. Иако се Немачка налази у страшној финансијској кризи, ипак је дала кредит од 187.7 милиона марака (2.525.8 милиона динара) за колонизацију Источне Пруске, којој због суседства Пољске посвећује врло много пажње. Купујући земљу и дајући је сељацима држава хоће да повећа густоћу насељености у тим крајевима.

Други велики кредит дат је као помоћ велепоседницима у источним крајевима, који због ниских тржишних цена и великих режија падају на све ниже гране. Са добивеним кредитом велепоседници настоје да у што већој мери рационалишу начин обраде земље уводећи, наместо људске радне снаге, машинске, које радне трошкове много смањују. Наравно да се тиме незапосленост увећава, а то је узрок све већем расељавању становништва. На овај начин помажући с једне стране колонизацију, а с друге стране спашавајући велепосјед, држава улази у ћорсокак из којега ће тешко наћи излаза,

— Отпуштање радника у нашим жељезарама. Према вестима из словеначких листова има Крајнска индустријска дружба у Јесеницама намеру, да отпусти већи број својих радника због слабе коњуктуре. Познато је да су и друге наше жељезаре знатно умањиле своју производњу.

— Statistika stečajeva. U junu o. g. je broj stečajeva u Jugoslaviji izneo 37, (u junu 1929 : 105). Ukupno je za prvi polovinu ove godine zabeleženo 405 stečajeva, dok ih je zn odgovarajuće vreme prošle godine bilo 610.

— Привредна криза у Чехословачкој узима у последње време све оштрију форму. Тешкоће се јављају не само под утицајем опште привредне кризе у свету, него и због јаке експанзије немачке привреде, која осваја тржишта у непосредној близини Чехословачке. Осећа се потреба за предузимањем специјалних мера како у унутрашњој економској политици тако и на међународном пољу. Дописник „Политике“ из Прага јавља да је на конференцији Мале Антанте претресан реферат посланика Јана Пекарека о интернационализацији Дунава и оснивању Црноморског Лојда држава Мале Антанте. Природна база економске кооперације држава Мале Антанте налази се на Дунаву. Зато је потребан Црноморски Лојд који би омогућио заједничку кооперацију

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

држава Мале Антанте. Оваква политика имала би тенденцију прикупљања свих дунавских друштава. Мала Антанта у дејству шефа Црномоског Лојда добила би првенство у дирекцији овог будућег друштвеног груписања. Овим би се онемогућиле империјалистичке намере Немачке, која настоји да доминира централном Европом.

— Занатлијска школа при жељезничкој радионици у Нишу примиће 1. септембра ов. г. 50 ученика за изучавање заната и то : браварског, стругарског, ковачког, котларског, ливачког, столарског, лакирерског и тапетарског. Школа траје четири године и састоји се из теоријске и практичне наставе.

— Родас! о орадапји атемкапзке Копјипкшге. Т ekstilna industrija države Meserjusets izvode znatne restrikcije u pro: izvodnji. Celokupna fabrikacija pamuka društva American Printing Co. i još drugih firmi prestaje na neodređeno vreme. Federal Reserve Board ovako izlaže stanje amerikanske privrede za mesec maj: industrijska proizvodnja opala je za oko 2% prema aprilu; naročito jako je opala proizvodnja u industrijama automobila i čelika. I pamučna industrija je smanjila produkciju. Industrije vune i svile još se neprekidno nalaze u depresiji. Porast proizvodnje se može zabeležiti u industriji cementa. Broj zaposlenih radnika opao je jače no što je to inače bio slučaj u ovo doba godine. — Fabrikant automobila Krajsler izjavljuje, da je s obzirom na nepovoljno privredno stanje prisiljen sniziti činovničke plate za 10%, ne izuzimajući ni plate viših činovnika i samog generalnog direktora.

ТУРИЗАМ

— Одсек за туризам при Мин. трговине и индустрије, упутио је распис свима банским управама у земљи, у коме истиче потребу да се програм рада сваке банске управе на унапређењу туризма доведе у склад са радом поменутог одсека. У распису се наглашава потреба да се у буџету сваке бановине предвиде потребне суме за унапређење туризма. Банским управама се препоручује да приликом састава буџета конзултирају све јавне и приватне установе које се овим питањем интересују.

— Obe komore švajcarskog patflamenta usvojile su ođluku, kojom se važenje zakona o zabrani građenja novih hotela produžava za tri godine. Ovaj zakon, koji se ne odnosi n& mesta od preko 100.000 stanovnika (Ćirih, Ženeva, Bern i Bazel), ima za cilj saniranje hotelske industrije i kao takav po kazao se od velikog uspeha.

МЕЂУНАРОДНОСТ

— Приликом посете г. Д-р Шобера у Будимпешти решено је да се проучи питање једног заједничког плана за привредну кооперацију Мађарске и Аустрије. Образоваће се нарочите комисије које ће испитати могућност размене привредних продуката и продуката аустријске индустрије.

Ми сматрамо да је, при данашњем сплету економских од-

носа држава остварљиво.

— Pod predsedništvom 2. Вијапа, а 17 učešće delegata iz 14 država kao i prestavnika Društva naroda i Međunarodnog biroa rada, otvoren je 30. juna u Parizu kongres nacionalnih udruženja za evropski carinski savez. U vezi s pitanjima o mogućnostima carinskog zbliženja među evropskim državama, dnevni red predviđa i pretres plana g. Brijana o evropskoj federaciji.

Средње Европе, овакво издвајање не-

12У0% =

РОМЕСАЈТЕ

> осУО%

ADRIATIC OVERSEAS CORPORATION uta.

Telegrami: ADRIACORP LONDON Kodeks: „,A. B. C.“ 6. ed.

· FIRMA LONDONSKIH JUGOSLAVENA ODGOVARA BE.,SPIL,A TT NO, BR.ZO, STVARNO 24,Haymarket, LONDON, S. W. I.

Pišite: HAYMARKET HOUSE