Narodno blagostanje

26, јули 1930,

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 415

чега отпада 75% на особна, а остатак на теретна кола. Почетна намера је била да сену Келну подигне само градионица за монтажу аутомобила, међутим је сада одлучено, да се ту фабрикују и сви битни делови се нада, да ће због уштедње на царини кроз то моћи провести знатно снижење цена својим колима.

—- Добро информисани кругови немачке шећерне индустрије саопштавају, да су у уговору о извозу и у уговору о подели шећера за потрошњу извршене извесне измене, које ве омогућити повољнију форму у потрошњи и извозу сувишног шећера.

— Конвенција о снижењу продукције у румунској индустрији каменог уља закључена је. Двадесет најглавнијих произвођача, који држе у рукама 95% целокупне продукције сировог уља у Румунији, примило је предлог учињен од друштва Астра Романа (Шел) и Романо Американа (Стандард Оил), да се производња сировог уља у Румунији смањи од 17.500 т. на 13.000 т. дневно, јер та квота одговара тржишним односима у земљи и иностранству. Као кључ за снижење производње поједином предузећу узела би се величина његове продукције.

Рестрикција не обухвата предузећа са продукцијом од 10 вагона дневно, јер се испод те продукционе квоте предузећа не рентирају.

Потписник конвенције који пређе прописану му висину продукције плаћа за сваки вагон 10.000 леја новчане казне.

У случају да један од потписника конвенције отступи за прописаног двомесечног отказа, конвенција аутоматски престаје важити и за остале чланове-потписнике.

Према уговору целокупан извоз минералних уља из Румуније преузела су од 21 о. м. друштва Астра Романа и Романа Американа.

ТРГОВИНА

— Завршетком парламентарне сесије у Аустрији остао је нерешен већи број законских предлога. Нерешен је остао и трговински уговор између Немачке и Аустрије, који је иза дугогодишњих преговора тешком муком закључен.

Премда је од стране аустријске владе и са надлежних немачких положаја све учињено да народно веће што пре прими пројекат овога закона, пољопривредни заступници хришћанско социјалне странке су нашли начина да за сада спрече његово доношење.

Формална је исприка недостатак у времену ; стварно, ради се овде о протесту сељака сточара против одредаба о граничном промету млека, и особито против неочекиване инвазије свиња. из Немачке,

— Седница Трговачке коморе у Новом Саду. У недељу 20. ов. м. одржана је пленарна седница Новосадске трговачке коморе. По извештају главног секретара развила се дискусија која се односила у главном на изградњу и усавршавање саобраћај. средстава. На крају изгласана је резолуција којом се тражу да се приступи грађењу: жељезничког моста Старог Бечеја ; жељезничке пруге од Лединаца до Врдника ; и канала Вуковар-Шамац. Истом резолуцијом моли се Министар трговине да издејствује оснивање завода за унапређење занатства, као и да створи могућност, законским овлашћењем, за оснивање пољопривредног одсека при постојећим трговачким коморама у аграрно-активним подручјима. Ови би

1 ı

{

мотора. Друштво ; predložila grčkoj i turskoj vladi

отсеци имали субвенцију владе и замењивали би посебне пољопривредне коморе док се ове не би основале.

_— Iz naše štampe vadimo vest, da je bugarska vlada predlog, kojim bi se imao Osno vati kartel cigaretnog duvana, da bi se na taj način paralisaio dejstvo inostranih trgovaca duvana.

__ Велика шумарска и ловачка изложба у Људљани. У Љубљани ће се од 31. VII. no 15. IX. одржати у просторијама велесајма велика шумарска и ловачка изложба.

—_ У Чиди је основано друштво за извоз воћа с главницом од 10 милиона пезоса (66 милиона динара). Правци извоза чиленског воћа јесу Североамеричка унија и Европа.

— Трговински одбор немачког Рајхстага предвидео је да се са Финском закључи додатак трговинском уговору, у којему би морале бити исправљене многе, за немачку веома тешке, одредбе. Онај део уговора, који се односи на увоз бутера, сира и уља за приређивање маргарина, требало би потпуно да се стави ван снаге. До жестоког расправљања је дошло у одбору због субвенција, на које је Heмачка по овом уговору обвезана. (Осим тога овај уговор, како је закључен, доноси собом практички прекид права највећег повлашћења уговореног са другим државама. Стога је трговински одбор изгласао пуномоћ и ставио у дужност влади да чим пре измени односно избрише најтеже одредбе трговинског уговора са Финском.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Naša delegacija iz stočarskog odelenja Ministarstva poljoprivrede koja je ovih dana otputovala na živinarski KOgres u London, tamo će kupiti za 200.000 dinara peradi i svinja za naše selekcione stanice.

— Prema najnovijem izveštaju hmeljarskog društva Za Sloveniju u poslednje se vreme stanje hmelja mnogo pobolišalo. Kvalitet zaostaje za prošlogodišnjim a isto tako će i prosečni prinos po hektaru biti manji no u prošloj godini.

— Zavod za unapređenje spoljne trgovine javlja, pOVOdom izveštaja našeg gen. konzulata u Roterdamu, da bi Holand-

ska bila ugodna pijaca za па5 12702 maslinovog ulja.

— Iz poljoprivrednog ionda „Kralja Aleksandra” kod Narodne banke nabaviće se tri selektora za čišćenje hrane za južne: krajeve naše države, gde će se staviti na raspoloženje selekcionih stanica.

— Цена свиленим чаурама ове године је далеко слабија него прошле године. На струмичком тржишту је продано 142.054 кгр. чаура по цени од 8 до 20 динара килограм, док је прошле године, и ако је производња била много већа, продаван килограм чаура по 45 динара.

— федерална Аграрна Дирекција у Вашингтону је у првој години свог деловања од 300 милиона динара расположивог кредита поделила 195 милиона динара пољопривредним задругама од које суме јој је већ 40 милиона натраг враћено.

__- Сељаштво Естоније намерава учинити један демонстративан поход на главни град Ревал, да би тиме присилио владу и парламенат да се што јаче заинтересују положајем сељака. Пре кратког времена је целокупно сељаштво учинило протестни поход на Ригу, главни град Финске и присилило владу на живљу акцију у сузбијању комунизма.

— Narodni privredni odbor nemačkog Rajhstaga odobrio je većinom glasova prisilne mere ministra za ishranu u pogledu kupovanja i prerade ječma u nemačkoj industriji piva. Odlučen9 ie da se podeli punomoć za primenu istih mera u pogledu

<

IZVOZ

'elegrami: ADRIACORP LONDON Kodeks: „A. B. C.“ 6. ed

POVEĆAJTE

DRLATIC OVERSKEAS C

FIRMA LONDONSKIH JUGOSLAVENA У ODGOVARA: BESPLATNO, ве%о,

> ЈУО%

ORPORATION Ltd.

Pišite: HAYMARKET HOUSE STVARNO ,Haymarket, LONDON, S. W. 1.