Narodno blagostanje

2. август 1930.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 489

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

НОВЧАРСТВО

— Са Прве Ориовачке штедионице д. д. у Ориовцу и њезине филијале у Плетерници дигнут је стечај, пошто је „сва имаовина исцрпљена.

— Нове кредитне задруге основане су у Форкушевцу, у Слатинику, у Бодоваљцима и у Копривници (као штедионица). — Тод па štednju kod vojvođanskih banaka su u toku maja meseca skoro potpuno stacionarni; prema арт и тапј 55 та dva miliona te iznose 1412.68 miliona dinara. Ulozi na knjižice, koji iznose 1221.90 miliona, porasli su prema aprilu jedva za jedan milion, a ulozi po: tekućim računima iznose 190.72 miliona te su manji za 3 miliona dinara. Drugih promena nema.

— Ejektna berza za terminske poslove u Bombaju je ovih dana zatvorena, što je značajno za ilustraciju privrednih prilika u Indiji, koje su se nacionalističkim pokretom još više pooštrile.

_— Prema vestima finansiskih listova iz Beča, ima austriska novčanična banka nameru, da snizi diskontnu stopu od 5.5% na 5%. Ova se namera potvrđuje i ako se zna, da su prilike na međunarodnom novčanom tržištu danas već prilično zategnute; proneli su se čak i glasovi, da će Engleska banka eventualno čak i povisiti diskontnu stopu.

— Javljaju iz Bazela, da je grčka Narodna banka uplaiila 4000 komada akcija banke za međunarodne obračune.

— Једна мудра одлука Београдске берзе. По закону о ренти Ратне штете обвезнице извучене за исплату а не наплаћене застаревају у року од 5 година. Једном приликом се догодило на Београдској берзи, да је продавац лиферовао обвезнице, које су извучене за наплату и застареле. Тим је поводом било отворено питање, на који ће начин берза да спречи понављање таквих случајева. После опсежног проучавања ствари, донесена је одлука, да се не праве спискови (бордроиу комада који се предају обрачунском одсеку берзе, већ да се сви бројеви имају средити по серијама и бројевима, а да купац односно онај који прима робу, ако се боји опасности, — која је у осталом врло мало вероватна, може одмах на лицу места проконтролисати и одбити облигације, које не важе више. Одлука је мудра због тога што се зна, да је број таквих примерака врло мали и да берзијанци радо пристају на тај ризик, само да би ликвидација на берзи ишла брзо. -

— Париски део Шкодиних облигација, који износи 2 и по мил. марака номинале, потпуно је пласиран, док је енглеска транша пласирана уз 60% тако, да ће осталих 40% морати преузети гаранцијски синдикат.

— Пригодом стопедесеттодишњице Баварске државне банке потребно је да споменемо неколико фаза, кроз које је прошла ова угледна банка у своме развоју. Основана 10. јула 1780. год. у Ансбаху, носила је име дворске банке (Хофбанко). Кад је 1795. год. пренесена у пруски град Фирт, почела је узимати учешћа у пруским државним и у јужнонемачким зајмовима. Град Фирт припаде 1806. год. Баварској, а истовремено банчино седиште би пренесено у Нирнберг. Ту се снажно проширује делокруг рада, и она- под именом Краљевске баварске банке преузима управу државном готовином, намењеној плаћању државних дугова. Као вођ т. зв. Баварског конзорција суделује Баварска банка при великим железничким и опште државним зајмовима, Приликом увођења жиро-промета између поштанских, железничких и општих финансиских управних благајна учинила је ова банка 30,6 милијарди марака обрта. 1920. године пренесено је њено седиште по трећи и задњи пут у Минхен.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Министар финансија прописао је правилник за извршење закона о државној трошарини.

— Na osnovu rešenja Ministra linansija pustiće se u Opticaj počev sa 1. avgustom 0. g. preko državnih blagajna sitan metalni novac u komadima od 25 para.

— Interesovanje za upis novcg austriskog zajma u Гопdonu je veoma slabo. Grupa, Која је za plasiranje 1ondonske tranše preuzela garanciju, morala je preuzeti preko 75% od ukupne tranše. Ovo potvrđuje naše vesti, da je svetsko novčano tržište zamoreno i prezasićeno zajmovima.

— По уговору између турске владе и немачког индустриског конзорцијума (Круп, Хеншел и Т. д.) о лиферацији жељезничког материјала у износу од 65 милиона марака, плаћања се имају извршити : 10% при испоруци, 25% при пријему робе, а 65% иду на кредит у четири једнаке рате. Бонове турске владе жирира Аграрна банка, која управља приходима монопола дувана и алкохола, који су дати у залогу за горње дуговање.

— Баварско министарство финансија затражило је овлашћење за закључење државног зајма у износу од 126 мил. марака. (1701 мил. дин.), од чега би се 84 мил. утрошило на консолидацију краткорочних дугова, а остатак од 42 мил. би се разделио у облику зајма баварским привредвим подузећима. Већ су поведени преговори са Еквитабл Траст Ко. и Харис Форбес, који су спремни да засад даду једногодишњи привремени међу-кредит.

— Конзорцијум пољских банака, који је у своје време извршио пласман првог грађевинског зајма у висини од 50 мил. злоти (258 мил. дин.) обратио се на пољску владу с предлогом да му одобри емисију друге серије обвезница грађевинског зајма, који ће такође износити 50 мил. злоти.

— Немачка влада је решила да фирмама, којима по плану о смањивању беспослице буду поверени јавни радови, стави ове услове:

1. Фирме се морају обвезати да ће радове, који су у питању, извршити без прековременог рада. С тога треба повести бригу око тога, да не журе одвише.

2. Фирме се морају обвезати да ће радну снагу набављати само преко радничких уреда.

3. Фирме се морају обвезати да ће за поверене им радове употребити само домаћи материјал, у колико то технички или економски разлози не буду спречавали.

КОМУНАЛНА; ПОЛИТИКА

— Budžetski proračun grada Novog Sada za god. 1930 završen je, Prema predlogu finansijskog odbora prihod: gradski za g. 1930. iznose 14,000.000 Din., dok izdatci iznose 13,700.00C Din., prema sumi izdataka od 19,300.000 Din. u prošloj vodini. Budući da je poreska osnova veća nego prošle godine, to i opštinski porez iznosi otprilike kao prošle godine, kad ie bio određen sa 118%.

— Прорачун винковачке општине је ових дана прихваћен : расходи износе 4.22 милиона а приходи 2.84 милиона : мањак од 1.34 милиона динара покриће се прирезом на државни порез.

— Прорачун Нове Градишке за 1930. годину био је ових дана примљен од градске управе : расходи износе 2.61 милион, а приходи 1.57 милиона динара. Мањак од 1.04 милиона биће покривен 143% прирезом.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— За асанацију села: одобрени су нови: кредити у Министарству социјалне политике и народног здравља. У нај-