Narodno blagostanje

Страна 488

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 31

нови добијају фантастичне размере зато, што се израђују без потребног економског критеријума. Према томе, машта техничара може да буде опасна, ако јој се не поставе изВесне границе. У приватним предузећима рад техничара мора да се креће у границама рентабилитета, а у јавно-праввим радовима у границама одређеним пореском снагом становништва, које извођење планова треба да плати. Ми од срца желимо да Београд постане модерна и велика ваРош, али препоручујемо свима, а нарочито техничким стручњацима, да се при израђивању планова руководе критеријумом економске могућности, иначе можемо поћи путем саксонске вароши Гласхите, која је већ годину дана под стечајем. S. Čađević izdao je generalnu naredbu kojom je u svim selima svoga sreza zabranio točenje alkoholnih pića. Naredba važi kako za gostionice, tako i za trgovine koje su imale koncesiju za prodavanje pića u flašama. Tako je na jedan vrlo prost način, bez velike diskusije, čitav jedan kraj stavljen pod diktaturu „suvog režima”, Očigledno je da ovakvi postupci ne odgovaraju modernom shva-– tanju pravnog porefka, ali je celishodnost gornje naredbe izvan svake sumnje, naročito kada se ima u vidu, da je to učinjeno radi velike bede koja vlada među stanovništvom ovoga kraja.

Načelnik sreza tešanjskog

Prošlo je godinu dana od kako je beogradska javnost bila svedok krvave borbe izmeđuL pravoslavne crkve 5 једпе 1 g. d-r Vojislava · Kujundžića, predsednika društva „Oganj” za spaljivanje mrtvaca, s druge strane. Borba je bila bez izgleda na približenje zavađenih strana, jer dogma ne frpi kompromisa. A niko manje no profesor hrišćanskog morala na Univerzitetu ustao je da dokaže da је зраljivanje mrtvaca ргоНупо озпоупот učešću pravoslavne vere. Bilo je tu reči i o tome, da je „Ogani” delo farmazona koji čitavo stoleće rade na tome, da oslabe ugled vere; palo je teških optužaba s jedne i s druge strane dok najzad nije Patriiarh anatemisao krematorijum, koji sveštenici nazivaju, kako novine rekoše, „paklenom kućom”. Kod takvog stanja stvari podizanje krematorijuma bilo je bezizgledno.

Tako bi i bilo, da na čelu pokreta nije praktični i dovit. ljivi g. d-r Voja Kujundžić. On je jednim genijalnim potezom: uspeo da razoruža svoga profivnika i da pravoslavnu crkvu stavi u službu svoje ideje. Jednim potezom je uspeo da sruš. opoziciju protiv krematorijuma, koja se bila zasnovala na dogmi pravoslavne crkve. Tom uspehu umeo je ge. d-r Kujundžić de pribavi i odgovarajući publicitet i, ne može se poreći, veliki trijumpf. „Politika” od 31. ovog meseca donela je sliku, koja predstavlja sečenje kolača u domu društva „Oganj”, čija je slava Ognjena Marija. Trik g. d-ra Kujundžiča bio je u stvar Kolumbovo jaje, on je pronašao da takvo jedno udruženje, kao što je „Oganj”, čiji je isključivi cilj podizanje krematorijuma i spaljivanje mrtvaca treba da ima i svoju slavu. Znamo iz istorije Srbije iz prošloga veka, da su pojedine korporacije i esnafi imali svoje slave. Logično može je imati i društvo „Oganj”. Po sebi se razume da parohiski sveštenik nije imao prava niti je smeo ne otići u društvo „Oganj” da činodejstvuje pri sečenja kolača. Slika nam pokazuje bogati krkanluk, koji je rekvizita srpske slave. G. d-r Voja Kujundžić sedi pored prote g. Dimi

Tout s arrange

Ir aa rar ЕЛИТЕ НЕ

trijevića i oba se zadovoljno smeše, što se uklonio tako opasaii sukob između dvaju velikih kulturnih faktora. G. d-r Voja Ки: jundžić je za vreme sečenja kolača odgovarao pobožno na jek · tenija, a g. prota Dimitrijević je prethodno primljen u esnaf zidara, pošto je njemu pripadao i episkop kantaberiski!

Топ! s' arrange!

Интересантне су перипетије кроз које је прошла општинска трошарина за последњу годину дана. Повећање трошарина у прошлој години је било толико неразмишљено и неумерено, да ју је надзорна власт морала да суспендује. Али општина је била окретнија ; она је ипак успела да нешто ублажену, али у основи исту, трошаринску тарифу уведе наново у живот.

Резоновање је било врло просто: Општина београдска треба пара, а до њих се најлакше долази путем трошарине. Како су за та чисто економско, финансијско и социјална питања били узети за експерте хемичари, то се при томе није ни помишљало на то, да фискално она може дати обрнути ефекат.

Ма да сматрамо Београђане у поглед комуналне свести за најпримитивније људе, јер нема вароши у свету која се показала толико равнодушна према ономе што се. ради са општинским стварима, ипак смо знали, да општинска трошарина онаква каква је данас на снази нема дугога века. У место потрошача, који су њоме највише погођени, подигле су се поједине професионалне организације. И сам председник општине г. Нешић имао је већ одређено гледиште на то питање, кад је дошао на овај положај. У четвртак је одржана конференција под његовим претседништвом од претставника разних професионалних организација продуцентних и трговачких, на којима је констатовано да оваква трошаринска тарифа не може даље опстати. Потрошач није био заступљен на тој конференцији, јер се не може узети да су радници представници свих потрошача у реону Општине Града Београда. Али је главно, да је доконано, да се трошарина мора смањити.

На конференцији поднесен је један мали упоредни преглед трошаринских ставова Београда, Загреба и Новог Сада, објављен у Тргов. Гласнику од 26. децембра. Ми сматрамо да тај преглед треба да остане даљим генерацијама као историски докуменат и због тога га и ми прештампавамо :

Трошарина од 100 кгр. износи :

• Београдска општинска трошарина.

Београд Загреб Н. Сад

свежа зелен 50 1 1 пиринач 50 5 1 грожђе 200 1 2 заклана живина 150 2 1 млеко 10 0 1 јаја 30 1 1 бело брашно 10 0.30 1 шећер 20 1 1 бензин 20 5 2 сукно 50 40 2 женска обућа 600—1500 30—150 2; мушка обућа 500 30—150 2 стакло 20—50 4— 16 2 фотографске плоче 500 50 2

ТРГОВАЧКИ ОБАВЕШТАЈНИ ЗАВОД А. Д. ПРЕЂЕ

К. а. РОМ & CO.

НАЈВЕЋА ИЗВЕШТАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА НА СВЕТУ БЕОГРАД. ЗАГРЕБ

Вука Караџића 3- Бориславићева 7.