Narodno blagostanje

Страна 492

НАРО ДНОБЛАГОСТАЊЕ

Бр. 31

да је успркос изванредне жетве током ова два месеца цена житу по центру поскочила од 110 на 175 франака, и упозорава на чињеницу, да је последњих година одржана цена од 140 франака по центнеру код просечне жетве од 80 мил. центнера, док задња жетва износи 105 мил. центнера. Овом поскупљивању је крива владина политика извозних премија.

— Пошто је цена каучука све нижа, а потрошња му све више опада, продуценти настоје, да на неки начин добију нове производе из плантажа каучука. Тако звана хавеасеме садржи око 50% неког масног уља, само се у техничком погледу није још ништа предузело за добивање његово.

1928. год. извезено је из британске Малаје преко 500 хиљ. марака хавеа-семена. У Низоземској Индији намеравају подићи 5 фабрика, у којима ће се сакупљено семе на лицу места прерађивати и на тај начин добивати годишње хавеа-уља у вредности од 2,5 мил. марака. Добивање уља из семена врши се путем екстракције помоћу сретстава, која растварају масти, код чега би се практички могло добити скоро 100% уља из семена. Материја, која преостане иза процеса екстракције, могла би се употребити за гориво у фабрици, али није искључено, да би била добра и за ђух брење поља.

Добивено хавеа-уље спада у врсту уља, која суше (ланено и дрвено уље). Ланено и дрвено уље ће вероватно у продукцији сапуна бити замењено овим уљем. Опћенито, ово уље ће се моћи пласирати на тржишту уз 20–25% јефтинију цену, него што је цена ланеном уљу. Да ли би се оно могло применити и у неке друге сврхе не може се за сад прорицати, то ће показати практички покушаји ; за сад би се једино могло још мислити на његову употребу у индустрији лака и линолеума.

— Нове свињогојске задруге основане су од сељака у Новак Варској, котар Шиди у Вуковару под фирмом „задруга за гајење и искоришћавање свиња“, регистрована земљорадничка производна задруга са огрниченим јемством.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Водна задруга Жупања—Митровица, спајањем са задругом Бид-поље, повећала је своје подручје на 520.000 катастарских јутара. Овим је створена највећа водна задруга ове врсте у читавој централној Европи.

— Министарство пољопривреде спрема правилник о отварању среских живинарских станица. Истовремено основале би се и сточарске секције за оплемењивање стоке. У томе циљу извршиће се набавка живине племените расе, као и већи број расних приплодних грла.

— Ministarstvo poljoprivrede objavilo je ovih dana procenu rezultata žetve za ovu godinu: (u mefarskim centima)

1930. 1929. 1925/29. pšenica 24,223.371 25,854.647 22,041.256 ječam 4,187.009 4,118.775 3,783.663 raž 3,414.978 3,507.679 3,423.580 napolica 425.094 425.094 470.785

— Iz Amerike se javlja, da je senator Tomas uputio predsedniku Huveru pretstavku, tražeći da se sazove međunarodna konferencija, koja bi imala ispitati, da li postoji potreba da se smanje površine zasejane žitom.

— Pomoć proizvođačima pamuka u Amorici. Poljodelsko ministarstvo S. A. Država je objavilo, da će zadružne , organizacije davati proizvođačima pamuka avanse do 65% vrednosti berbe za 1930. godinu.

— Према изјави пољског министра пољопривреде овогодишњи износ жетве ће бити за 3—6% нижи од прошлогодишњег. Али Пољска располаже са житним резервама из прошле године, које могу покрити тромесечну потрошњу. У интересу повољног развијања цена потребно је, да се пољопривреда уздржи од понуде жита све до нове године, а влада је спремна, да у томе случају велепоседницима олакша стање давањем т. зв. помоћних пољопривредних кредита, док би мали поседник добио предујам.

Пољска влада намерава да забрани увоз америчке масти, и да започне са изградњом клаонице за Бакон-индустрију у Гдињу.

— У Немачкој намеравају многа министарства да искористе ово привремено стање безпарламентарне контроле. Тако Министарство за исхрану намерава да уведе мораторијум у корист презадужених велепоседника у источним провинцијама путем чл. 48. устава, тј. путем наредбе спроведе. Ради се о т. зв. заштити задужених поседа од егзекуције ; та заштита трајала би до краја ове године, а обухватала би све земљепоседе у Источној Пруској, Померанији;_ Мекленбургу, Граничној Марци и Шлеској.

У најближем времену ће се једва моћи наћи и 100 мил. марака за раздуживање, с тога је тешко веровати да ће се сви ти заштићени земљепоседи у тако кратком року моћи одужити. А не догоди ли се то, поверење на кредитном тржишту ће јако ослабити.

— Вести о преговорима између грчких, бугарских и турских произвођача дувана ради стварања дуванског картела не одговарају истини. Између те три државе вођени су само преговори о могућности спровођења једне заједничке тржишне рекламе, да би се ма на тај начин умањили стромни пропагандни трошкови. Постоји пројекат заједничке пропаганде грчког, бугарског и турског дувана под једним рекламним именом „оријенталски дуван“.

— Акција немачког Министарства за исхрану на смањивању и ограничењу простора за сејање ражи почела је доносити позитивне резултате. Тако се на њега ових дана обратило прајско Министарство пољопривреде с молбом, да му одобри извесне кредите, који су му потребни да спроведе до краја свој план о смањивању сејања ражи и замени његовој са другим кориснијим биљкама.

Прајско министарство спроводи овај план уз помоћ пољопривредних комора, које одржавају сталне курсеве, врше саветовања и праве све могуће покушаје у томе погледу, да би немачком пољопривреднику показали све велике користи од ове замене.

САОБРАЋАЈ

— Генерална дирекција државних жељезница обавестила је све привредне организације да ће до јесени бити спремни сви бели вагони за превоз свежег меса, како ће се моћи обавити извоз свежег меса и месних производа несме» тано и без застоја.

Li

„ЛО 2 16 А ЕЗЈЕНАЋА ЖиктотекајњЕ« аге

| => 2 <==> |

АИ И По ПА јр телу уније

ИАЈЉЛЕ, ЗАЈМФОЊЕ,

на обвезнице Ратне штете ПО 550'— дин, од IJ са 7'%, годишње камате без икаквих других трошкова,

ЈЕЛЕ СКОФЕ И УУ.

|e}<x>-"c=> < i zeba upp Ме Ку > em <= | <= <=} <= => <= io ===> <> | <= <=:<= == <=! = <= 1 s <= <=<=—==<

менице новчаних завода са 8%, камате нето.

|