Narodno blagostanje

2. август 1930.

— Сплитска трговачка комора упутила је Министарству грађевина претставку, молећи, да се и код нас приступи систему зарачунавања јефтиних телеграфских тарифа за

телеграме предате ноћу, наиме од 21 сата до 6 сати у јутру..

Овакве олакшице за ноћну експедицију телеграма постоје скоро у свим државама те би оне много допринеле у бржем одвијању послова, а истовремено и много растеретиле дневни рад.

— Метрополитен, подземна железница у Паризу, продала је у мају ов. год. 78.127.749 карата. Приходи износе 47.897.831 фр. према 39.171.029 у прошлој години, дакле, за 8.726.802 фр. више.

— U lokalnu železničku taritti uvrštena {e, prema odluci Generalne Direkcije drž. železnica, i povlastica za prevoz suvog mesa od stanica Petrinja, Maribor — Glavni kolodvor, lagodina i Banatski Karlovac do svih graničnih prelaza.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 493

КОЊУНКТУРА

— Jnstitut za istraživanje konjunkture u Austrij:' konstatuje da se ekonomska kriza i dalje pogoršava. Industrija radi pod sve nepovoljnijim uslovima. Pogled na budućnost veoma je pesimistički, i ako |e i danas stanje očajno.

— Ликвидација : „Јута“ д. д. за посуђивање поњава и врећа у ликвидацији у Загребу је брисана из трг. реги« стра, пошто је извршена ликвидација. — Папирконзум, набављачка задруга за књижарске и папирничке потребштине ступило је у ликвидацију.

РАЗНО — U članku „Na zapadu ničeg novog” rekli smo, da je

·tvrđenje, da Nemačka stoji pred opasnošću da pođe putem

· reakcionarstva ili komunizma, zasnovano na nepoznavanju psi-

— Turska gradi mostove. Dva građevinatska preduzeća , primila su porudžbine turske vlade za рофтапје “е косо beton-

skog mos{fa preko reke Eufrat. Ove iste firme učestvuju i kod

gradnje železnica u Maloj Aziji; osim toga imaju ovi pređuzi- . 1 PES : ' demokratsko-parlamentarna, koja će omogućiti vladu na bazi

mači da sagrade još i dva mosta preko Tigrisa, kako bi se time osnovala direktna železnička pruga Europa—Azija i što bi omogućilo neprekidno putovanje od Kaleja do Angore. Radovi su

predviđeni na vreme od 11/|. godine a troškovi iznosiće oko 5 mi- |

liona danskih kruna.

— У Паризу је у име Комисије јавних радова, г. Џемс Склефер поднео предлог за доношење закона, којим би се одобрила конвенција о уређењу универзалне поштанске уније потписане у Лондону 28. јуна 1929. год.

Између осталог он статистички приказује висину такса у разним државама за писма лакша од 20 грама; пена је изражена у францима.

Немачка : такса у земљи : 0,90 ; за иностранство : 1,50.

Југославија : 0,44 и 1,34.

Белгија : 0,45 и 1,25.

Шпанија : 0,80 и 1,28.

Велика Британија : 0,75 и 1,25.

Италија : 0,66 и 1,67.

Холандија : 0,75 и 1,25.

Швајцарска : 0,98 и 1,47.

Уједињене Државе: 0,50 и 1,25.

Француска : 0,50 и 1,50.

— Свечано отварање пруге Требиње—Ластва обавиће се 3. ов. м. Дужина нове пруге износи 12,3 км. и значи настављање постојеће пруге Хум— Требиње.

— На дан 26. 0. м. одржана је у Љубљани конференција саобраћајно-привредних кругова ради проширења љубљанске станице, која је била саграђена пре 50 година и која данас више не одговара потребама модерног саобраћаја. Састављена је нарочита комисија, која ће израдити детаљан план проширења и модернизације. |

— Нови папоброди „југословенског Лојда“ купљени су ових дана: „Арагвај“ који ће се употребити за везу Сушак—Дубровник—Гочка— Египат. Пароброл има 17.500 тона носивости, дуг је 160 м. а широк 18 м. Други је „Трепча“ теретни брод од 8000 тона носивости.

— На захтев привредних кругова односно Трговачке коморе у Скопљу, Министар саобраћаја је пристао на снижење подвозних ставова на пругама Битољ— Кавала и ЂевЂелија— Солун.

— Министарство саобраћаја преузело је 25. јула 40 великих локомотива. 100 теретних вагона и други саобраћајни материјал, набављен из Немачке на рачун репарација.

— У септембру биће олржана у Јастребарском једна овећа лицитација (20.000 куб. метара храстових балвана) уз почетну цену од 8.686.000 динара.

hologije Nemaca. Nemac je sav državotvoran. To je naše #угđenje dobilo izraz u najnovijem političkom događaju: u osnivanju nove demokratske stranke pod nazivom „Метаска državotvorna stranka”. I njoj je već pristupilo većina partija koje podržavaju današnju vladu. Cilj je da se stvori jedna stranka

tih principa.

— Prosečni nivo detalinih cena u Engleskoj kretao se 1. VII. o. g. otprilike za 55% iznad nivoa cena od 1. VII. 1914 god.; bio je za 11% viši od nivoa u junu prošle godine, a za 6% niži od nivoa cena u julu prošle godine.

— Poslovođa City Batik of Newyork filijale u Parizu Vilanueva, proneverio je preko milion dolara. On je pripadao više godina vodećem osoblju banke; osim foga bio je i finansiski savetnik poslanstva Venecuele.

— Komisija za ispitivanje i ustanovljenje posledica dosadanjeg rada na provađanju agrarne reforme u severnim Кгајеvima u privatnom i narodno-ekonomskom pogledu kao i u pogledu socialne politike, razrešena je dužnosti.

— У Паризу је одржан конгрес италијанских социјалиста, чији је циљ уједињење свих талијанских социјалистичких фракција у једну велику италијанску социјалистичку партију. Конгресу суделују талијански социјалисти из Италије, Француске, Енглеске, Белгије и Швајцарске.

— У Тирингији је неки поседник дошао на једну веома оригиналну идеју, да би очувао своје трешње од птица. Он је монтирао јак радио-гласноговорник на једно стабло. · Птице, које су га дотле доводиле до очајања својом дрскошћу, разбегле су се одмах куд која, и ниједна се више не усуђује доћи у близину баште овог великог проналазача.

— Стални одбор немачког правничког конгреса решио је, да се конгрес немачких правника, због расписаних државних избора, одложи до септембра 1931. год.

Како је познато, конгрес је требао бити у Либеку од 10. до 13. новембра дакле непосредно пред изборима који су расписани за 14. септембар ов. год.

— Немачко Министарство финансија је 14. јуна издало претходни указ о смањивању чиновничких дневница за прековремени рад и помоћи за становање, и доставило га Државном савету да прегледа и стави своје примедбе. Овај указ треба да ступи на снагу почев од 1. јула ов. год.

— У Паризу се пре неколико дана догодила несрећа. Неки неопрезни мотоциклиста, да би избегао судар, налетео је на поштанско сандуче и потпуно га здробио.

Кад је сандуче претресено, нађен је приличан број писама. Коликог ли изненађења, кад је откривено, да велики број писама датира из 1904.—1905. год. тако, да сада управо славе 25-годишњицу свога чекања на поштанског експедитора. Ако је ово једини начин за контролу рада поштанског особља, онда би бар држава на свој рачун требала набавити извесан број мотоцикла за изналажење запуштених поштанских сандучића.