Narodno blagostanje

23. август 1930.

u vazduhu kod dolaska napadača, što je veoma teško izvesti. Sad: je engleski đeneralštab priredio ponovno vazdušne manevre, samo cilj napada neprijatelja zračne flote nije bio više London, nego. čisto industrijski krajevi.

Ovaj put je čitava Engleska bila razdeljena zamišljenim visokim planinama na dve neprijateljske države. Dok je jedna gorovita, krševita, privredno siromašna, ali tim više naoružana, slična' grabljivici: koja. vreba. na: plen, dotle je druga. zamišljena država u industrijskom cvetanju, privredno na: visokom stepenu,

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 537

'sa lukama punim brodova. Njeno oružanje je savršeno i u glav| nom obrambeno.

Prema ishodu ovog manevra zamišljena industrijska država je morala podleći u borbi zbog toga, što su bombaški avioni proiivnikovi razorili potpuno sva industrijska poduzeća u državi tako, da je daljnja obrana postala nemoguća. Sve preduzete mere opreza, sve savršeno obrambeno oružanje, topovi, reflektori, tenkovi, pokretne Tortice i avijoni, sve to nije uspelo „да spreči razorenje industrijskih krajeva, na čiju se zaštitu do sada nije dovoljno mislilo.

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

НОВЧАРСТВО

— Akcionarsko društvo Saksonske fabrike u Drezdi етtuje kod Uešnel Citi Kompanije, Njujork zajam od 10 miliona dolara po 5%; kurs iznosi 97.5%.

— Iz. Londona javljaju, da je tamošnji finansijer i direktor Blu Berd Kompani, Francis Lorang stavljen pod sud zbog sumnje, da je proneverio 500.000 engl. funti (137 miliona din.).

__Летонска текстилна фирма Мартинсон у Риги обуставила је своја плаћања са 3 мил. пасиве и 2.5 мил. активе и нуди изравнање са кредиторима на бази од 75%.

Ова фирма је пословала искључиво са Русијом, па је због неплаћања руског морала пропасти.

— Финансијска глупост. Један уважени париски економски дневник, доносећи вест о скакању предратног зајма Србије 4%. 1895., образлаже то тиме, што је код нас у елаборату закон о стабилизацији. Ми се не можемо да начудимо, како се може да веже унутарњи уређај наше монете са котирањем наших вредносних папира на страни.

—Осјечка Народна штедионица има намеру, да оснује у Београду своју филијалу која би поред осталог банкарског посла имала и јавну продаваоницу, слично Бечком Доротеуму, у којој ће се вршити аукције, распродаје путем јавне лицитације — у присуству претставника власти. — На основу нарочитог правилника свако ће моћи продавати своју робу на тим лицитацијама, које ће се вршити неколико пута месечно. Продаваоцу је дискреција гарантована. На робу или предмете од вредности моћи ће се добити и аванси.

— У Нишу је 17. августа освећен темељ филијале Државне Хипотекарне банке. Зграда се подиже на углу Вождове и Крунске улице, и биће једна од најмонументалнијих зграда у Нишу.

— Министарство финансија француске одредило је да се уверења која говоре о Српским зајмовима извученим пре 1. августа 1930., имају таксирати са 0.15 фр. за 100 франака.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Кинеска влада намерава закључити један унутарњи 8:процентни зајам, који ће се употребити за стабилизацију новца. Као покриће за овај зајам предвиђен је вишак царинских прихода. Дуг би био враћен до 1935. год.

— Holandska provincija Gelderland pušta na upis 4% zajam od 4 miliona guldena- po emisionom kursu od 96%/,%; upotrebiće: se-za- konverziju 5.5% iz 1924. godine.

— Zajani pod bankrotskim uslovima. Austrijska varoš Linz emituje kod Austrijen and Ameriken Sekjuritis, Njujork, 25. godišnji 7% zajam od.5 miliona dolara; emisioni kurs je 89% a: garancije su sledeće: prva hipoteka na svu gradsku nepokretnost i zalog prihoda iz poreza na zemljarinu.

— Бугарска. влада .- Beh. Nyxxe: BpeMeHa- rpaxuH Ha CBe

стране безуспешно зајам, који јој је неопходно потребан за пољопривреду. Гувернер Народне банке намерава у септембру ићи у Базел, где ће повести претходне преговоре са банком за међународна плаћања ради закључења зајма од око 4 милијарде лева. Ову вест је бугарска влада, изгледа пс жељи финансијског комесара Друштва Народа г. Шарона; демантовала.

КОМУНАЛНА ПОЛИТИКА

—_ Нишки. општински одбор изгласао је ових дана буџет ; расходи износе 23.688.572 динара, од тога: лични расходи 5.133.150, а материјални расходи 18.555.422 динара. За отплату комуналних дугова предвиђен је износ од 9.672.948 динара. Расходи покривени су приходима општинског електричног предузећа, трошарином и разним таксама.

—_ Битољска општина интензивно се бави питањем подизања. модерне хидроцентрале као и модерног водовода. Извори Драгора и Перистерског језера имали би се спојити (давали би 200—300 литара воде у секунди у летње доба); до села Вихово биће вода спроведена бетонским цевима до хидрауличне централе, код 470 метара пада. Централа би имала да производи енергију од 1640 коњских снага. Испод електричне централе биће вода спроведена кроз филтре и таложнице у резервоар од 2000 куб. метара, који ће бити постављен изнад саме вароши. Коштање ових радова и постројења цени се на 18 милиона динара, урачунато овде сва елек-_ трична постројења, инсталације и водоводне цеви. Општина рачуна, да ће јој држава уступити цеви (од репарационих примања) и други материјал у вредности од 6 милиона динара, а за 12 милиона динара има намеру да закључи инвестициони зајам. Осветљење би коштало 4, а струја за индустриску употребу 1.5 динара од киловата.

— Грађевински одбор у Београду одобрио је од јанутра до краја јула о. г. 208 планова за подизање нових грађевина. Половина од овога припада на приземне зграде (105); зграда: са једним: спратом 54; са; два: спрата 26, са три спрата. 19, с четири и више спратова. 4.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— U pitanju berze rađa doneo je Ministar socijalne. po= litike i narodnog zdravlja između. ostalog i rešenje, da se sve privatne profesionalne berze rada imaju nakon godine dana zatvoriti bez prava na odštetu, a osnivanje novih se zabranjuje.

__ Мађарски земаљски раднички савет одржао је конференцију у Будимпешти, на којој је говорено о мерама за сузбијање беспослице. Упркос све већој беспослици влада не полаже довољно пажње решавању овог проблема. Обећани зајам у иностранству који би омогућио запослење беспослених није још закључен: Савет је одлучио да позове сво: радништво; Маџарске: на: демонстрације у масама, које

„ће- се: одржати 1: септембра; Надају се, да ће на тај начин