Narodno blagostanje

30. август 1930.

тужен. Ових дана пак објављују загребачки и љубљански ли- ; стови, да је Министар финансија одобрио кредит за откуп острва Локрум са свим зградама и инсталацијама — сада за 12 милиона динара. Два пута платити једну ствар, која припада држави, много је и за Југославију. Срећа је, те у Министарству финансија немају појма о тој другој куповини.

ОСНИВАЊА, ПРОМЕНЕ И ЛИЦИТАЦИЈЕ

— „Југославенско д. д. за цесторадње и водоградње" у Загребу. А-К. 1,000.000 дин., раздељен на 1000 акција од по 1000 дин., које су већ уписане.

— „ТеПипа“ рударско и индустриско д. д. у Загребу А-К. 1,000.000 дин. раздељен на 10.000 акција од по 100 дин. Уплаћено 100.000 дин. у готовом и 400.000 дин. у апору сарајевске „Телурије".

—_ „Трговачко индустријско а. д.“ у Алексинцу. А-К. 2,000.000 дин, раздељен на 20.000 акција од по 100 дин. Бавиће се свим трговачким пословима а нарочито експлоатацијом електричне струје.

— У Високом, Дринска бановина, основана је држ. кожарска школа, која траје две године, а има и добро снабдевене радионице. Настава је теоретска и практичка у властитим радионицама.

— Вага д. д. за производњу и трговину вага у Загребу, са главницом од 1 милиона динара, исказује за 1929. годину губитак од 499.308 динара због чега ће се на главној скупштини вентилирати питање ликвидације предузећа.

— Индустрија месних производа д. д. у Загребу, са главницом од 2.25 милиона динара исказује губитак од 2.016.388 динара. На главној скупштини решаваће се о ликвидација фабрике или о продаји групи „Аргарија“ задружног савеза у Новом Саду, која има фабрику у закупу.

— Електра д. д., Сушак, повисује главницу од 2.5 на 3.5 милиона динара издавањем 10.000 акција по 100 динара по курсу од 112.

— Промена код Јадранске пловидбе д. д. на Сушаку, Брисани су чланови равнатељства др. Крајач Ладислав и др. Станко Шверљуга, а уписани г. г. Божо Бањац, генерални директор „Југословенског Лојда“ д. д. у Загребу, Стеван Карамата, ген. директор Јадранско-подунавске банке у Београду, др. Нико Бонетић, лекар на Сушаку и Фран Петриновић из Лондона.

|

— Код Међумурског петролејског д. д. у Загребу: брисани су г. г. Виљем Сингер, Рудолф Ранкер, Драгутин Ранкер, Јанко Деспач, инж. а уписани су у трговачки регистар г. г. др. Раки Антон, Драган Трурски, Загреб и Никола Беландић, Београд.

— Акционарско друштво за сајам узорака је основано у Новом Саду са главницом од 1 милиона динара, подељено на 10.000 акција а 100 динара. Половина главнице је уплаћена.

— „Јасеница“ а. д. за оправку и конструкцију железничких вагона, Београд, повисила је главницу од 5 на 10' милиона динара. Фабрика је својина француског предузећа. Socićtć Loraine des anciens ćtablissement de Dietrich et Cie,. Lunćville. OcHoBaHo je 1923. romMHe са главниом од 6 мили- | она динара, која је сума 1924. г. повишена на 10, а 1928.'

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 557

год. снижена на 5 милиона. У Смедеревској Паланци има фабрику вагона, у којој ради око 500 радника.

— Индустрија жесте д. д. у Загребу, са главницом од 2.7 милиона динара, исказује за прошлу годину губитак од 1.18 милиона динара ; због тога ће се на главној скупштини дискутирати о евентуалној ликвидацији предузећа.

— Индустрија челика и турпија д. д. у Загребу, са главницом од 560.000 динара, имала је у 1929. год. губиTak OJ 344.462 динара: на главној скупштини malihe предлог о ликвидацији.

— Крапинско угљенокопно д. д. у Загребу, са главницем од 12 милиона динара, исказује у 1929. години губитак од 5.445 милиона динара.

— Код Славекса д. д. за шумску индустрију у Загребу одређен је упис новоизабраних чланова равнатељства : Др. Јовановића ]Ј. Василија и Др. Владимира Ђорђевића из Београда.

— Промјена код „Загорка д. д. за грађевну индустрију" у Загребу : Брисани су чланови равнатељства др. Ш. Швр. љуга и др. Лав Мажура, а уписани гг. Виктор Раих из Љубљане и Славко Сингер из Београда. |

— Ликвидација Загребачког Грађевног д. д. Одређен је код твртке Загребачког грађевног д. д. у Загребу, упис брисања чланова равнатељства: Армин Шраинера, Николе Берковића, Албина Тикача, Емила Тениеса, С. Д. Александра и прокуристе Рудолфа Луканца. Подједно је одређен упис ликвидације и ликвидатора Беле Милића, др. Стјепана Млинарића и Рудолфа Луканца сви из Загреба.

— Код Осјечке творнице кожа д. д., у Осијеку брисани су: као чланови равнатељства Лаурих Алфред и Дајч Давид и као члан надзорног одбора Карел Водичка а уписани као чланови равнатељства Шосбергер Емил и Гилберт Волф и као члан надзорног одбора Брана Лудвиг.

—- Nova tprava „Drave” d. d. u Oseku. Kao novi članovi tvornice žigica d. d. u Oseku upisani su: graf Lovenhaupt Karl, direktor Svenske Tindsticks u Štokholmu, Dvoraček Jan iz Praga, Bladh Eric, direktor Aligemeine Ungarische Zindholzindustrije A. D. u Pešti, Verner Rocmphe, inžinjer kod Svenske Tindsticks u štokholmu, Pikter Milan, direktor Jugoslovenskog društva za prodaju žigica d. d. u Beogradu, Šuster Janke, direktor tvornice žigica „Drava” u Oseku, Marković Marko, upravnik monopola iz Beograda, Brandni Aksel, direktor „Drava” d. d. u Oseku, Dr. Ernest First, Dr. Ante Pinterović, Oskar

i Knoblauh, svi iz Oseka.

·— Promena naziva akcionarskog društva. Aleksander Wolner d. d. u Zagrebu u likvidaciji odustalo je od likvidacije zaključivši, da će tvrtka od sada glasiti „Destalit” d. d. tvornica dugmeta, cigarluka i galanteriske robe u Zagrebu. Kao članovi ravnateljstva izabrani su: Gustav Wollner iz Zagreba te Mavro Bondy iz Zagreba. Glavnica od 250.000 dinara potpuno je uplaćena.

— „Sava” d. d. za osiguranje, Zagreb upis povišenja dioničkog kapitala od 6 mil. na 8 mil.

_ _ „Plitvička jezera d. d. u Zagrebu” upis članova uprave: Josipa Pobora, većnika stola sedmorice u penziji i odvefnika, Hansa Arama, direktora Plitvičkih Jezera i Peternik Karla.

o нетко Меше пита ид

Дрога њена и ЕН Бака |

66 |

EO |E

на обвезнице Ратне штете ПО 350:'— дин, од комада са 7“, годишње камате без никаквих других трошкова.

РЕЕСКОШНТ У

O a O a O —

E-CCCIHIECECCECIB TCO та

ДАЈЕ ЗАЈМОВЕ

менице новчаних завода са 89, камате нето.

др

| |