Narodno blagostanje

6. септембар 1930.

се имају исплатити у пет једнаких годишњих рата почевши од 1. априла 1931. године, а на бази 40% предратне вреднести. Иначе ко прими услове уговора добија за 61 до 69 купона 4% зајма од 1895. године 17,24 франака по комаду, за 38. до 45. купон из зајма 4,50% од 1909. године по 19,39 франака. Купон 90 до 106 3% зајма 1909. године, плаћа се 20,97, а купон 24. до 32. 5% од 1913. године 21.54. То је 38% од златне вредности.

— Румунски министар финансија Поповићи отпутовао је 1. септембра у Париз ради преговора са најважнијим француским финансијским групама, особито са групом Шнајдер—Крезо. Циљ преговора је непознат, али је највероватније да се ради о наоружању Румуније.

— Министар финансија Ване у Шпанији добио је од владе пуномоћ да учини све, што се њему учини добро за спречавање даљег пада: курса пезете. Управне установе ће бити приморане на најстрожу штедњу.

Пошто је декрет о ограничењу куповања и продаје девиза изазвао у финансијским круговима велику забуну, влада је дала изјаву, да здраве и потребне финансијске операције не могу бити погођене овом одредбом, која је створена да спречи нездраве шпекулације.

— Državni dugovi Rumunije, prema izveštaju M. R. Ј. E. Rumphreys, trzovačkog atašea na engleskom poslanstvu u Bukureštu, bili su ovi, na dan 31. decembra 1929. (u milionima leja):

1. dugovi u stranim monetama:

a) predrafni 19.311 b) posleratni 102.291

2. dugovi plativi u lejima: a) predratni 886 b) posleratni 22.842 svega 145.330

КОМУНАЛНА ПОЛИТИКА

— Управа водовода у Београду приступила је остварењу пројекта снабдевања водом београдских предграђа : Топчидер, Дедиње, Пашино Брдо, Бањица, Душановац, Вождсвац и Михајловац. Радови ће бити готови до септембра идуће године.

Овим водоводом снабдеваће се укупно површина од 1574 ха. Просечан број становника износи око 20 на 1 ха, тако да је укупан број становника 30.000. Рачунајући 100 л, за 24 сата на једног становника, водовод ће давати дневно 3 мил. литара воде.

— Budžet Novosadske opštine za 1930/31 godinu je na vanrednoj sednici opštinskog odbora usvojen: prihodi su predviđeni sa 26.25 miliona, a rashodi sa 35,0 miliona dinara. Manjak od 8.7 miliona dinara biće pokriven gradskim prirezom od 98%.

— Konjunktura u građevnoj delatnosti u Zagrebu. U toku meseca jula o. g. izdate su u Zagrebu sledeće dozvole za nove gradnje: 2 četverokatnice, 6 trokatnica, 3 dvokatnice, 17 jednokatnice i 31 prizemnih kuća (redovno), 64 prizemnih (naknadno) i 13 prizemnih (privremeno).

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— Грађевна задруга радника и намештеника с ограниченим јемством у Загребу подигла је 20 кућа за своје

задругаре. 15 кућа има по три а 5 по две собе. Куће су са-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 569

грађене зајмом од 3 милиона динара који је добивен од резервног фонда загребачке берзе рада. Задругари имају овај зајам отплаћивати кроз 25 година уз стопу од 4 од сто. Задружни удео износи 5000 динара а месечно ће се отплаБивати, заједно са каматама, 700 до 750 динара. Поједине куће са земљиштем коштаће 150.000 динара.

— Демократска фракција Пруског Ландтага учинила је предлог да се на темељу владине одредбе о ванредном порезу на чиновничке плате одбије и од посланичких дневница 10 од сто.

— Број незапослених у Мађарској износи 18.960. То звачи да је 13% организованог радништва без посла. Ако се узме у обзир и неорганизовано радништво, о коме је тешко водити евиденцију, онда се број беспослених далеко повећава. Не сме се заборавити, да пољопривредни радници чине главни гро радништва у Мађарској, а ови баш нису организовани нити се о њима води статистика.

— Индекс цена живота: храна, стан, гориво, осветлење, одећа и остале животне потребе у Немачкој, пало је просечно у првој половини августа од 149,3 на 148,8, т. |. за 0.3%.

— На конгресу радничких организација у Енглеској узеће се у првом реду на претрес питање све веће беспослице. Огромном порасту броја беспослених великим делом узрок је рационализација индустрије. У последњих 6 месеци н. пр. остало је 1500 фарбара без посла због тога, што у подузећима уведене машине производе дванајестероструко више од пређашњих машина.

— Рачуна се да данас има у Белгији око 56.000 незапослених радника.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Аустралијска влада се налази у очајној привредној н финансијској ситуацији. Узрок томе је у неколико пад цена житу и вуни, главним продуктима аустралиским, погрешна трговинска политика владе и неразумно кућанство.

Услед пада цена пољопривредним производима настао је дефицит у платном билансу, који је влада хтела поправити на тај начин, што је бесмислено повисивала заштитне царине. То је на концу погодило извоз, јер су се производни · трошкови знатно повисили с једне стране тиме, а с друге стране због тога, што је влада из изборно-политичких разлега одржавала наднице на висини, које нису одговарале финансијској снази индустрије. То је био разлог све већим захтевима у погледу повишења заштитне царине.

Сада је Енглеска банка изаслала свога стручњака сер Ото Најмијера, да помогне аустралијској влади при санаг пији прилика. Изгледа да ће реформе, које подузима овај стручњак дубоко задирати у досадање трговинско-политичке планове владе. Он намерава у првом реду снизити заштитне царине, а зајам од 30 мил. фунти, који влада намерава узети у иностранству, смањити за половину. Управни систем ће се строго редуцирати, а Аустралија ће бити јаче везана за мајку домовину, Енглеску. Аустралија то све мора допустити, јер не би хтела да је на Британској конференцији назову рђавим финансијером.

—- Нова трговачка конвенција између Француске = Румуније потписана је 27. августа 1930. у Паризу. Ова конвенција замењује стару од 6. марта 1927., која није удовољавала новим трговачким везама уговарајућих држава.

IZVOZ

POVEĆAJTE

OVOZ

ADRIATIC OVERSEAS CORPORATION Ltd.

elegrami: НИ LONDON Kodeks: „A. B. C.“ 6

FIRMA LONDONSKIH JUGOSLAVEN. Pišite: ODGOVARA n BE.SPI,A T NO, BRZO, STVARNO 24,Haymarket, LONDON, S. W. 1.

: HAYMARKET HOUSE