Narodno blagostanje

Страна 586

— Управа приморске бановине у Сплиту, проучаза нацрт о електрификацији Јужне Далмације и Херцеговине. Струја би се добивала из мостарског рудника. Трошкови би електрификације износили 14 и по милиона долара. Постављена би била четири вода : један вод би ишао из Мостара уз Неретву до Опузена и Чапљине; други: Мостар—Широки Брег—Имотски ; трећи: Чапљина—Љубушки—Вргорад и четврти: Имотски—Љубушки.

СПОЉНА ТРГОВИНА

— Наш извоз дрвета је у месецу јулу ове године опао према јулу 1929. г. за 75.327 тона или 34%, а према вредности мање за 66 милиона или 37%. Разлика у првих 7 месеци ове године према прошлој години износи 237.653 тоне али 20%, a у вредности за 83,5 мил. динара или 83%.

— Ктејапје пазео trgovinskog prometa sa Švajcarskom pokazuje stalno opadanje našeg izvoza, a dizanje švajcarskog uvoza. Za zadnjih pet godina odgovaraju po švajcarskoj zvaničnoj statistici sledeći brojevi u miliunima šv. Iranaka:

God. 1925. naš izvoz 26.1, „naš uvoz 8.3 God. 1926. naš izvoz 19.8, „naš uvoz 8.0 God. 1927. naš izvoz 15.6, naš uvoz 9.2 God. 1928. naš izvoz 15.5, naš uvoz 10.5 God. 1929. naš izvoz 14.6, naš uvoz 11.1

Od našeg izvoza odpada skoro 40% na jaja, kojih uvažamo mi najviše (isto kao Italija), a posle nas dolaze redom Bugarska, Francuska pa Belgija. Ali i tu smo u konstantnom opadanju, a druge zemlje u rapidnom dizanju, osobito Bugarska i Belgija.

Mi smo uvezli god. 1926. za 8.8 mil. šv. fr.

1927. za 6.9 mil. šv. fr.

1928. za 6.5 mil. šv. fr.

1929. za 5.2 mil. šv. fr. jaja u Švajcarsku.

— Konferencija nacionalnih komiteta iz podunavskih zemalja pri Međunarodnoj trgovačkoj komori, održaće se u Krakovu 20. o. m. Na ovu konferenciju biće izaslan po jedan delegat od strane engleske i francuske vlade. Na dnevnom redu je u glavnom ovo: mešovita carinska skladišta, olakšice za tranzitnu plovidbu, hitno obavljanje carinskih formalnosti noću, nedeljom i svecom, carinski režim za potrošni materijal na brodu, slobodna pristaništa i 1. d.

—Спољња трговина Француске. Исказ за прошлих седам месеци ове године не исказује према истом раздобљу прошле године нарочитих промена. Свеукупни увоз био је 30,97 милијарде француских франака према 35,2 у прошлогодишњих првих седам месеци, док је експорт био 26,19 према 28,97. — Види се да је светска економска депресија имала најмањег дејства у Француској.

ТРГОВИНА

— ХЛУ. Загребачки збор биће отворен од 13. до 22. септ. Као специјални сајмови биће : хотел, — кућа и кухиња, грађевинарство и прехранбена индустрија.

Исти тај дан биће отворена Ш. Изложба и сајам домаће расплодне стоке, за коју је пријављено око 300 грла.

[. Међународни сајам иноземне расплодне стоке биће отворен 20. септ., на коме ће бити изложена стока из Аустрије, Италије, Немачке и Швајцарске.

— Поводом извозне кампање сувих шљива и пекмеза Мин. трговине и индустрије, издало је саопштење, којим упозорује извознике на Правилник о трговини сувим шљивама и пекмезом. Према њему извоз ових производа моћи Ко се вршити само на основу уверења комисије : да је роба добра за извоз.

Контрола ће се вршити као и прошле године са том разликом, што је надлежност контроле пренета са Мини-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 37

старства трговине и индустрије на банске управе. Министарство задржава себи право контроле шљиварских комисија. —- Будући да је систем извозних премија у Немачкој скуп и не доводи до позитивних резултата, влада је одлучила да напусти постепено тај начин потпоре пољопривреди и приступи појачавању потрошње ражи у сточној храни. Уместо да се појефтињеном ражи користи инострани пољопривредник, сада ће се њоме користити немачка газдинства. Влада је преко својих установа за подупирање цена ражи почела са продајом појефтињене Еозин-ражи за стоку. До сада је пласирано преко 300.000 тона 60—70 марака по тони јефтиније од тржишне цене. Ту разлику наравно сноси држава. На тај начин се мисли на уметан начин појачати потражња. За сада влада даје под јефтино раж нагомилану у својим складиштима, али ће ускоро почети са продајом ражи, комбиноване са сточним јечмом, увезеним уз појефтињену царину. Овогодишња жетва износи око 7.5 мил. тона од чега ће се сигурно 4.5 мил. утрошити у хлеб, а 2 до 2.5 мил. се троши нормално у сточну храну тако, да остаје вишак од највише 0.8 мил. тона, а то неће бити тешко пласирати на тржишту.

— Trgovinski ugovor između Francuske i Hine, zaključen u julu 1930. g. u Parizu, objavljen u Journal Oficiel, stupio · je na snagu.

— Према вестима загребачких „Новости“, настала је живља потражња из иностранства нашег црног вина за мешање. У Каштелу је продано 30 вагона и извезено у Трст, Ријеку и Женеву.

— У Суботнци се одржава 28. септембра први конгрес трговаца колонијалном робом.

— Према вестима из Вршца, тражња вина је тамо доста жива, нарочито иностраних трговаца.

— Силан напредак аутомобилског промета од после рата добро илустрише последња статистика Швајцарске. Према истој ушло је у земљу страних аутомобила године 1913 свега 10542, године 1919 само 929, док их је године 1929. ушло 131213 на пролазно задржавање.

— Trade-Union, glavni sindikalni radnički savez Епgleske, je na svom 62. kongresu, koji se održao u Nottinghamu, vrlo strogo kritikovao rad engleske radničke vlade.

Kongres se sa 1,878.000 protiv 1,440.000 glasova izjasnio za protekcionizam imperial.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Кредит од милион динара одобрило је Министарство пољопривреде, за куповину старе првокласне банатске шненице за извоз. Кредит је распоређен по бановинама. Банске управе ће набавити пшеницу, и раздати је као позајмицу земљорадницима за сетву ове јесени. После жетве има се вратити банској управи иста количина семена.

— У Министарству пољопривреде, припрема се Закон о рибарству, о пчеларству, о свињарству, даље правилник закона о сточарству, закон о ликвидацији свих аграрних одвоса у целој земљи, и закон о колонизацији.

— Три главне пољопривредне организације Холандије и Савез млекарске индустрије, одлучили су да створе један комитет за економску одбрану и да позову владу да предузме потребне мере против царинске политике Немачке. Повешће се преговори и са чланским организацијама да се организације обеју држава заједнички бране.

— Иницијативом Аграрног извозног института у Маџарској оснива се Институт за извоз брашна са државном помоћи од 300.000 пенга (3,000.000 дин.) и великим повластицама. — У вези са Источним програмом у Немачкој, који је у новом државном буџету делом реализован, намерава