Narodno blagostanje

Страна 590

2) Питање капитала — где би се могла сакупити довољна количина новца.

Пошто пут г. Корарда није завршен, то се на ова питања не може данас одговорити, те ћемо се на ово у своје време повратити.

— Према податцима Путничког уреда у Шибенику, овогодишњи промет странаца у Шибенику је већи од прошле године за 30%. Најјачи је месец август. Најбројније су заступани Немци.

У Сплиту је број странаца у августу био 5400, док је у јулу био 7112, дакле опао је за 23%.

САОБРАЋАЈ ;

— Представник Скопске коморе у Тарифном Одбору предлагао је у свом реферату, на последњем заседању Тарифног Одбора, да се повлашћени возарински ставови директне југословенско-грчке тарифе, која је месеца маја о. г. ступила на снагу, примењује и на робу која се товари са свих станица на линији Прилеп-Битољ-Кенали (држ. граница). — Мађарско Министарство пољопривреде, издало је саопштење, у коме изјављује да је оно делегирало једног сталног експерта за фитопатолошки преглед у Келебији, који ће прегледати пошиљке нашег свежег грожђа. Тај ће експерт моћи без обзира да ли за превоз постоји одобрење или не, да на темељу свог извештаја одреди, да ли ће се грожђе моћи превозити кроз Мађарску или не.

Без шикана никако не може да буде.

— Pregled planova t. zv. Požarevačke železnice će se ovih dana završiti, Država će preuzeti obavezu požarevačke opštine. koja je sa jednom francuskom grupom zaključila ugocor za izgradnju požarevačkih pruga: Požarevac—Gradište; Požarevac-—-ŽagubicaZaječar. Ako dođe do obnove ovog ugovora, ranija trasa biće izmenjena, zbog podizanja mosta preko Dunava kod Brze Palanke.

— Управа трамваја у Софији наручила је код фабрике машина Аугсбург—Нирнберг 15 двосовних моторних кола са припадајућим резервним материјалом у укупној вредности од 710.000 марака (9,585,000 дин.).

— Творнице шећера доставиле су Генералној дирекцији држ. железница представку, у којој саопштавају да ће за превоз шећерне репе требати 83.000 вагона.

— lIdućeg meseca počeće radovi na izgradnji normalne pruge Klenak—Šabac, preko novog mosta koji je gotov. Pruga će biti duga pet kilometara.

— Канал Вуковар—Шамац. Г. А. Орестијевић, написао је у загребачким „Новостима“ чланак о споју Дунава са Савом од Вуковара до Шамца.

Дужина целог канала износила би 56,6 км. Канал би добијао воду из Саве.

Налазимо да се у саобраћају не би ништа добило овом везом.

— Одлуком министарства саобраћаја вино се сматра као брзовозна пошиљка те се неће задржавати на споредвим станицама.

— Ових дана довршени су радови на чишћењу пристаништа на Тамишу, те ће сви бродови моћи пристати уз своје агенције.

— Министарство грађевина одобрило је потребне кредите за изградњу новог пута Прилеп—Дебар. Радовима ће се прнступити одмах.

— Нова пруга Битољ— Прилеп, која је дуга 40 км. нормалног колосека, довршена је и ових ће дана бити предата саобраћају.

— Министарски савет одобрио је дунавској бановини ванредни кредит од 50 милиона динара за изградњу путева.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 37

Као први пут који се има изградити је Панчево— Вршац. Банска управа је одобрила из својих средстава кредит од 30 мил. дин.

— За проширење цесте Мостар—Имотски, одобрила је банска управа 560.000 динара.

— Поновно заседање Тарифног одбора биће 15. септ. у просторијама Индустријског дома.

СТАТИСТИКА

— Iz publikacije Švicarske konsulatske službe proizlazi, da je u Jugoslaviji stalno nastanjenih 380 Švicaraca.

-— Iz naše kraljevine iselilo se u mesecu junu za prekomorske krajeve 771 lice. Celokupni broj iseljenika (7896) za razdoblje od 1. januara do kraja juna ove godine manji je za 1393 ili za 18% nego u istom razdoblju prošle godine. Po banovinama iselilo se: iz Savske banovine 243, dunavske 184, primorske 113, dravske 89, vardarske 83, zetske 34, vrbaske 16, drinske 7 i sa teritorije bogradskogz 2 lica. -

Po zanimanju bilo je: 365 (56% od broja odraslih) zemljoradnika, 96 kvalificiranih, 101 nekvalificiranih radnika i 125 članova familija, koji ne zarađuju.

Najviše ih je otišlo u S. Amerizu. Vratilo se iz prekomorskih krajeva u julu o. g. 1139 osoba, za 350 više nego u junu prošle godine. Od početka januara do kraja juna o. g. vratilo se u svemu 2940 lica, prema 2741 prošle godine u istom razdoblju. U evropske zemlje pošlo je na zaradu u junu o. g. 840 lica i to: za Francusku 820 (posredstvom Socičte Gćnćrale d' Immigration 685), Belgiju 9, Nemačku 6, Holandiju 4 i Luksenbure 1. |

Od 1. januara pa do kraja juna o. g. otišlo ie u evropske zemlje: u Francusku 7814 (posredstvom осјеје Gćnćrale d' Immigration 6289), Nemačku 3086, Belgiju 1224, Austriju 1163, Čehoslovačku 536, Evropsku Tursku 461, Rumuniju 452, Mađarsku 325, Italiju 204, Holandiju 203 Ćrčku 250, švajcarsku 157, Bugarsku 57, Luksemburg 54 i t. d.

ОРГАНИЗАЦИЈЕ

— У Сарајеву је отворен 7. септембра четврти конгрес Удружења југословенских плинара и водовода, на коме је присуствовало 65 домаћих и страних делегата. Од страних држава била је заступана Немачка, Чехословачка и Аустрија.

— Конференција међународне уније апотека отворена је 7. септембра у Сарајеву, под председништвом Мр. Р. Свободе. На конгресу је било заступљено 70 делегата.

Унија је основана 1925. год, а сваке друге године одржава свој конгрес.

РАЗНО

— МЕ. Међународна конференција вуне одржаће сеу Лиежу од 9. до 12 септембра.

— 13 пленарна седница Сталне техничке комисије за режим дунавских вода, одржаће се 15. септембра у Дубровнику. — У Београду се одржава 30. септембра и '. октобра прва регионална конференција Црвеног Крста балканских држава. На конференцији ће суделовати друштва Црвеног Крста из Албаније, Бугарске, Румуније, Грчке и Црвени Полумесец из Турске.

Ова је конференција припремни састанак пред ХТУ. конференцију свих друштава Црвеног Крста, која ће се одржати од 1. до 6. октобра у Бриселу.

— Švedski finansijer Kriger bio je tu skoro u Rumuniji, kao što smo to već javili. Tom prilikom je zakupio veliki kompleks rumunskih šuma. Bio je primljen i kod kralja u dužu audijenciju .