Narodno blagostanje

Страна 582

до 12 и 14% и данас још увек износи 10%. Пре рата се каматна стопа од 10% за хипотекарни кредит сматрала крајње зеленашком. Немачка је последње четири године чинила свакојаке покушаје, њени су финансијери долазили на најразноврсније комбинације, да се помоћу прилива страног капитала појефтини хипотекарни кредит, али је све то остало без знатног успеха. Показало се, да се Америка не интересује за хипотекарне облигације (заложнице), које су у Евреспи најкурентније сретство за набавку сретстава за хипотекарни кредит. Американци нису могли да се спријатеље с тим папиром. Успех наше Државне хипотекарне банке у Америци има се објаснити тиме, да је она државна установа н да се њезине заложнице могу сматрати пре као државни папир. Па ипак је тај папир пре неколико месеца припуштен на њујоршку берзу.

Ми смо забележили у прошлој години „Народног Благостања“ једно приватно саопштење једног великог швајцарског банкара. да су Французи купили велике количине немачких хипотекарних заложница услед огромне диференције у каматној стопи и да их држе депоноване у Швајцарској, Али да би се још небројено пута веће количине могле пласирати, кад не би оне гласиле на марке, због тога што постоји извесна анимозност према марки, а и страх за њезину стабилност.

У Амстердаму се сад врши покушај за решење тог проблема на један врло оригиналан начин, наиме, оснива се једна банка која ће давати хипотекарне кредите у разним земљама, а издавати за то хипотекарне облигације (заложнице). Холандија је изабрана из више разлога, али прво због тога што је то једина држава у којој је допуштено издавати заложнице на бази хипотека датих у иностранство. То је веома рискантна ствар и ниједна холандска банка није до сада чинила употребу од тога права. Хипотекарне банке имају велике тешкоће у контроли кретања вредности зем= љишта у отаџбини, а иностранство се у том погледу потпуно извлачи испод потребне контроле банчине управе. Нама јеш увек изгледа невероватно, да ће моћи доћи до остварења те идеје у горњем смислу, наиме, да ће моћи да се издају заложнице на основу хипотека приватним земљопоседницима у Немачкој, Аустрији, Пољској, Југославији и т. д. У новима се помиње и то да ће банка имати за задатак да поред хипотекарног кредита даје кредите и јавно-правним телима (бановинама, општинама ит. д.) и јавним подузећима. То је већ друга ствар. То више нису хипотекарни кредити, нити. су дужници приватна лица. Ту се већ може да контролише кредитна способност дужника. И није искључена могућност, да ће главни посао банке бити давање кредита железницама, државним фабрикама и опште државним подузећима и великим јавно-правним телима. Вероватно је да ће банка да негује хипотекарни кредит али не у форми, Како се то у новинама јавља, већ ће она узимати хипотекарне облигације (заложнице) од појединих великих хипотекарних банака Средње Европе, метати их у портфељ и на место њих издавати своје заложнице. Водећа идеја у целој ствари лежи у томе, да се земље које располажу великим Капиталима вежу с онима, у којима је оскудица. Сматра се, да ће бити много боља прођа заложница, које гласе на хеландске форинте. Али баш у томе лежи тежина целога проблема. Банка не може издавати облигације на холандске форинте, ако њена потраживања не гласе на исту валуту, нли ако није валута осигурана. Банка не може дакле валоризирати немачке хипотеке у маркама помоћу својих облигација у холандским форинтама. То је питање које још стоји отворено, чије ће решење дати великог посла оснивачима. јер ако се то питање не реши како треба, онда је под питањем цела банка.

Иначе што се тиче оснивача, они су првокласни, Из-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ 1: | Бр. 31.

гледа да је иницијатива дошла из Француске. На челу целог покрета је банка Лазар Фрер из Париза и Лондона. Међ оснивачима су: Лазар Фрер, париска и лондонска граha; Сосиете Женерал, Банк де лИнион Паризиен и Банк Насионал де Креди, од француских банака. Листа банака, које суделују при оснивању још није завршена. По свој прилици ће у њу ући још од енглеских банака група Шредер, од холандијских Амстерадамше Банк, Интернационал Банк те Амстедам и Кригер и Тол из Амстердама и Штокхолма, од швајцарских Швајцарски кредитни завод а од чехословачких банака Живностенска банка. Од немачких банака ће вероватно суделовати Дармштедтер унд Национал Банк, Дрезденер Банк, Берлинер Ханделсгезелшафт, М. М. Варбург и Ко. из Хамбурга и можда берлинска кућа Менделсон и Комп.; од американских афилијација куће Лазар Фрер (Лазар Бротерс) и групе Шредер из Лондона.

Главница је до сада придвиђена само на 10 милиона форинти. Већина акција ће свакако остати у француским рукама.

Потпуно је нетачна вест да у овоме учествује и Бачка за међународне обрачуне. Она не би то могла урадити ни по статутима. Она чак не би могла куповати ни облигације ни цертификате ове банке.

Има много Србијанаца који имају обичај да читају један или два београдска листа од почетка до краја — без обзира на наслов и на садржину. Један наш добар познаник, такође страсни читалац београдских листова, добио је 7. децембра прошле године тежак напад, за који су лекари рекли да је нервни шок. Како је наш познаник у тренутку кад је тај напад био, био сам у соби, правио своју сијесту после ручка, и како нико у том међувремену није могао ући у собу нити је могао с њим општити, а како је поред њега на поду нађен један број београдских новина од истога дана, то су лекари дошли до закључка да је пацијент шок могао добити једино на тја начин, што се удубио у чланак под насловом „Југославије и Србина Лик Смисла“.

Проклет да је Гутенберг !

Читаоци који не верују, да се лектиром оваквога чланка може добити нервни шок, нека прочитају само следећи лакши пасус :

„Али је светим народима причешће свакодневна храна и озбиљност и мучност је њихов живот. Пред родом Србина и синовима бивше Србије и Српства стоји ново Лазарско Искушење и нова Одлука о Еону. Суштина је природе Србинове личност и слобода воље. Натчовечност је мистична пстенција Србина. Јер генија и сврхљуди бивало је у еволуцији човечанства ; али је рода српског мисија и функција у царству Адама била да у маси и колективно роди Свечовеку нови сој витезова духа и тела, којега је витештво наследно и расно. Страдањем и јунаштвом, мада не и радом и разумношћу, причешћивао се Србин и просвећивао за своју службу саздању људског змаја. Југославији предстоји разум, причешће истином разума.

Рад јој предстоји. А Србиново је херојско право мистична смрт. У вазнесењу после мистичке смрти Југославија се рађа, моћна и млада, да буде сила и лик Словенског Рода. Право је Србина и воља му је да пресазда и сазда и себе и Славију Југа, како би се мистерија змајске цивилизације Трећега Балкана и вилинска цивилизација опште Славије, Словенства, објавила на земљи. Дужност је српског срца да спали историју због будућности, да се вазнесе у будућност. Пред Југославијом је њезина богоналика мисија и тешка мистерија разумевања Хришћанства и остварења првог правог, змајског, одговорног човека. Видим тако,