Narodno blagostanje

Пс Ti

720. Септембар 1959.

— Вапка 4 Атенка е 4 Italia u Rimu A . K. 200 mil. |

lira, koja pripada Gianinijevoi grupi, preuzima na 1. X. ItaloBritanica banku u Milanu, a pored nje i Britisch Italian Holding и Londonu, koji je 1929. god. bio osnovan radi saniranja ItaloBritanica banke.

— Rumunska vlada demantuje vesti o nekim njenim pregovorima, za koje evropske novine javljaju, da se vode u Ženevi radi zaključenja zaima kod Društva Naroda.

Cili njene politike je da sačuva potpunu finansijsku nezavisnost Rumunije, radi toga je svaka finansijska potpora sa strane Društva Naroda isključena.

U najskorije vreme će biti završeni pregovori, koje vodi rumunski ministar finansija u Parizu, radi zaključenja zajma od 1.5 milijarde leja (505,5 mil. din.) za osnivanje rumunskog državnog kreditnog instituta za polioprivredu. Zajam će, uz pomoć francuskih finansijskih krugova i učešća Holandije i Švajcarske u oktobru dospeti na tržište.

КОМУНАЛНА ПОЛИТИКА

— U Liubljani će se održati 29. o. m. sednica Saveza gradova, na kojoj će biti fretirano pitanje najamnog prireza.

Ministarstvo finansija, jednom svojom naredbom, zabranilo je gradovima ubiranje najamnog prireza od 1. januara 1931. godine. Kako će ukidanje ovog poreza u pojedinim opštinama, naročito kod onih u Hrvatskoj i Sloveniji, zahtevati reorganizaciju svih opštinskih daća, to će se, prema pisanju zagrebačkih novina, na toj sednici doneti zaključak, da se Ministru finansija pošalje molba, da bi se ukidanje najamnog prireza zavelo od 1. januara 1932. god.

— Водовод Солин—Каштела—Трогир биће убрзо завршен. Већ је пуштана вода у Дивуљама из овог водовода, а кроз који дан имаће воду, овим водоводом из реке Јадре, и Трогир.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— Штрајк француских рудара, према закључку њиховог Народног Савета Федерације од 9. септембра ов. год, одређен је за 6. октобар и трајаће 24 сата.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— U Buenos Airesu osnovano je Udruženje jugoslovenskih privrednika u Argentini, sa zadatkom da se stvori što tešnja veza između nas i Republike Argentine.

— Cene krompira tt Nemačkoj su zbog obilne žetve vrlo niske. Ministarstvo za ishranu namerava poduzeti akciju oko podizanja cena fabričkih krompira, koji se delom konzervišu za hranu sfoke, a delom upotrebljuju za fabrikaciju špiritusa. Fabrike za preradu normalno troše mali deo godišnje žetve krompira, te će slabo uticati na cenu krompira, da li će one manje ili više potrošiti i pošto će ga platiti, ćim više, što je OVOgEOdišnja žetva izvanredna.

— Тожиште шљиге је до сада повољно. Цена је у Бри: ком око 3,25. Ове сезоне је извезено око 3000: вагона шљива из целе Југославије, што прелази свако очекивање.

Велики пораст извоза шљиве проузрскован је донекле тим, што калифорнијска шљива још није приспела на европско тржиште и што је чешка шљива слаба, а исто тако и немачка, те не могу да поднесу конкуренцију наше шљиве. Највећи купац је до сада Немачка.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 601

— Ради појачања трговинских веза између нас и Ма. · Ђарске биће сазвана почетком октобра конференција наших

и мађарских привредника у Будимпешти, где би се приступило оснивању Мађарско-југословенске трговачке коморг.

— Наредбом Министарства финансија и Министра за исхрану у Немачкој снижена је царина на јечам за фураж на 6 марака на 100 кг.

Јефтини јечам може купити само онај, ко купи у исто време одговарајући квантум ражи и кромпира, код установе, коју влада за то буде одредила.

— У Пољској је од 1. 1Х. снижена царина на увоз грожђа од 85 на 45 злотих (535.5 на 283.5 дин.) на 100 клг.

ИНДУСТРИЈА

— Повећање акцијског капитала извршила је Југословенска Стандард Оил Компанија од 145 милиона, колико је досад био, на 175.000.000 динара. Ову одлуку о повећању донела је скупштина акционара, одржана данас, на дан 20. септембра, у Загребу. Повећање се капитала врши ради прибављања сопствених средстава у циљу проширења инсталација друштвене рафинерије у Броду и повећања капацитета њене производње.

— Jedan prijatelji našega lista iz inostranstva nam javlja, da se švedski kralj šibica Kriger sprema da proguta i najveće telefonsko preduzeće u Švedskoj „Telefon A. B. L. M. Erikson” Štokholm. Namesto dosadanjegz pretsednika postavio je, nakon kupnje majoriteta akcija, g. Valtera Alstrema, direktora „Svenska Tvend”, a za generalnog direktora Đon Grenberga, šefa rumunjskog monopola šibica.

— Industrija adtomobila u Engleskoi, pored jake privredne krize koja vlada u zemlji, uznapredovala je poslednje godine. Za prvih sedam meseci 1930. domaće firme prodale su u zemlji 124.148 automobila, a bilo je za taj period uvezeno svega 5731, dok prošle godine 12.763 automobila

— Ми смо своједобно јавили о оснивању А. Д. ,Мљекара Санитас“, које је ових дана протоколирано у Вел. Бечкереку. Друштво располаже са 1,000.000 дин својег капитала, а бавиће се пастеризацијом млека и производњом бутера и разних сирева.

— Све европске новине живо коментаришу Батину атракцију најновијег датума. Чешки краљ ципела намерава у друштву са Фордом, америчким краљем аутомобила, прелетети океан на једном авијону типа форд са 1450 коњсках

снага. На тај начин овај умешни индустријалац једним удар-

цем две мухе убија. Враћа посету Форду у Детроиту, и прави себи незапамћену рекламу.

— U Lodžu se osnovao kartel između tekstilnih fabrika, sa svrhom da se brane protiv uvoznika pamuka. Kartel je već naručio iz inostranstva 80.000 kg. pamuka.

— U Rusiji će se za tri godine osnovati 16 novih fabrika umetne svile, što će koštati u svemu oko 290 miliona rubalja. Ove će fabrike moći da proizvedu godišnje 35 miliona kilograma umetne svile.

Dve od ovih fabrika se već izgrađuju, jedna u Lenjingradu i jedna u Moskvi.

Do soda postoje u Rusiji tri takove fabrike.

— Позната је француска експанзија у сировом уљу. Сада се међутим ради на све јачем развијању дестилације и других прерада уља. Тако је пре кратког времена Сен

Љубљана Шеленбургова. бр, 7.

ТЕЛЕФОН 5-78

Če...

Телеграми ЏШКОДОВКА, Љубљана Телефони; 29-36 и 21-37

А, Д. ПРЕЂЕ ШКОДИНА ФАБРИКА У ПИЛЗЕНУ

Заступништво Београд, Кнез Михаилов Венац 13-14

Гизрађује све пројекте и шаље на захтев своје стручне инжињере

Загреб Рачкога бр. 2

Телеграми:

ШКОДА — Загреб || Телефон 41-97 ||

заавзав

Телеграми: ШКОДА Београд