Narodno blagostanje

Страна 600

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр, | 3878

служи чињеница, да се у овој мртвој сезони, у овоме тако рећи осуству борбе између шпекуланата, не појављује чикаква већа понуда робе из публике. Понуда терминског посла долази у главном од шпекуланата а ла хос, односно банка које пружају репор. Последњих дана се нарочито опазила велика тражња за репором, што је доказ да се опет појавила велика обилност новца код банака. Промпт робе има врло мало, али исто тако постоји тражња и за промпт робом.

Делимично се тај оптимизам да објаснити чињеницом, да се наше две државне кредитне установе: Државна хипотекарна банка и Поштанска штедионица интересују за судбину курсева државних хартија од вредности и да би сне биле у свако доба спремне да паралишу сваки бесистички покушај. Го је вероватно допринело да се више не појави ни један бесиста и збиља је с обзиром на искуство, које смо имали последње две три године, врло опасно и покушати и организовати какву јачу бесу. Бесиста би имао да рачуна са могућношћу интервенције. То је у ствари

једна несумњива корист службене интервенције на нашим берзама : да се потпуно изгубила контермина. Али без кон: термине нема терминског посла, нити берзанске шпекулације.

Ако продужи ово стање онда ће се шпекулација берзанско-техничка потпуно изгубити. То не значи да ће се изгубити шпекулација са хартијама од вредности, али то неће бити шпекулација у берзанском смислу. То ће бити

' шпекулација која више личи на сериозан пласман капитала.

Тај карактер носи и данашња шпекулација, коју би смо назвали, и ако то звони мало парадоксно сериозном шшекулацијом наиме, очекује се скок хартија од вредности стицајем економских прилика специјално на тржишту капитала. Сматра се да је курс државних хартија од вредности и сувише низак према каматној стопи и. да ће они морати сасвим независно од берзе према приликама каматњака у земљи да иду горе.

Ако се не би појавила контермина бар у другом ком папиру, онда смо на прагу ишчезнућа шпекулације са хартијама од вредности на југословенским берзама.

ОБАВЕШТАЈНА СЛУ2

НОВЧАРСТВО

— Naša Poštanska štedionica stupila je u poslovnu vezu sa Rumunskom trgovačkom bankom.

— Г. јер Кенеј, главни директор Банке за међународне обрачуне, допутовао је у Београд 16. септ. Г. Кенсј је одржао неколико конференција о питању сарадње наше емисионе банке са Банком за међународне обрачуне.

— Рој Е. Јанг напустио место гувернера код Федерал Резерв Борда. У писму председнику Хуверу Јанг је изјавио, да је приморан узети уносније намештење, јер му функција код Федерал Резерв Борда не допушта да се бави још неким споредним послом. Плата гувернера ове банке износи 12.000 долара (672.000 дин.). Јанг је сада узео место гувернера бостонске новчаничне банке.

— Централна Банка у Београду позива своје акциопаре, да почев од 20. до 31. октобра уплате остатак предвиђеног повећања банчиног капитала од 2,000.000 дин_ тако, да ће са том уплатом акционарски капитал износити 10 милиона динара.

При уплати ће акционари предати на реверс своје акције Банци ради назначења повећања номинале од 100 на 200 дин. Централна Банка је основана 1904. год. и сукцесивно је повишавала акционарски капитал, који је у почетку износио 500.000 дин. У управном одбору су г.г.: Драг. Д. Пећић, Танасије С. Ристић, Михајло Јечменица, Божа Х. Поповић, Драг. Војновић, Димитрије Мијалковић ; директор г. Мил. Станојловић.

— Аргентинске велике банке одобриле су новом режиму председника Урибуру, 5-процентни зајам од 50 мил. долара рок 6 месеци. Банке нису од владе тражиле никаквих гарантија.

— У Француској се систематски ради на отклањању америчких зајмова. Ми смо у августу јавили, да је франпуска Источна железница отказала 7-процентни зајам од 20 мил. долара склопљен у 1925. год. Сада је отказан 7-процентни зајам од 10. мил. долара француског Зегугсез ссптастцеПез дез Меззасетез Мапштез уз 103%; отказни рок 1. децембар. Добар део сретстава потребних за плаћање, друштво је набавило емисијом 10 мил. хол. форинта (равно 2 мил. дол.), 4 и по од сто облигација у Холандији, а

БА

остатак је подмирен зајмом код француске Државне благајне односно код Благајне за амортизацију дугова.

Финансијски закон у последњем држ. буџету садржи наиме и једну одредбу, којом се Државна благајна овлашћује, да, у случају потребе, из своје богате залихе девиза може ставити на расположење сретства, потребна за отплату зајмова, за које је држава гарантовала. Фирма 58:утсев соттастцеПез добила је на темељу ове одредбе 8 мил. долара зајма у девизама, уз обавезу да ову суму поврати у францима. Државна благајна је одмах дисконтовала своју тражбину према друштву код Благајне за амортизацију дугова тако, да прва игра улогу неке врсте посредника, док друга тиме налази могућности да пласира један део својих великих сретстава.

Проносе се вести да француска Држ. благајна односно Благајна за амортизацију дугова има намеру, да на бсрзи купи облигације овог новог холандског зајма. Није овда никакво чудо, да су курсеви овог зајма, који је емитован уз 98 и по од сто, скочили већ преко паритета.

Благајна за амортизацију дугова је помоћу девиза Држ. благајне у прошлој години и код неких других француских страних зајмова (који су већим делом пласирани у Њујорку), предузимала бар делимично искупљивање, откупљујући обвезнице на берзи. То је радила нарочито код зајмова емитованих у Њујорку, а који не садрже клаузуле о отказу и откупу пре рока исплате. Ово важи и за француски државни 7 и по од сто зајам из 1921. год. од 100 мил. дол. као и за француски државни зајам из 1924. год. од100 мил. дол. уз 7%, које је емитовао Морган.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Jedina poljska morska luka Gdinje (uz Danzig) zaključila je u Zurichu zajam od 4 miliona franaka uz 7% na 10 god. i 951|,% emisionog kursa. Zajam je uzet u investicione svrhe; najviše za elektritikiciju. Dala ga je grupa Švarc bankovno društvo i Motor-Kolumbus. To je ona ista grupa, što je sa Zagrebom pre 3 godine zaključila zajam za izgradnju savske vodene snage. Ali do realiziranja nije došlo.

— Министарски Савет Турске је одлучио да проведе стабилизацију турске лире, према курсу 1030 до 1035 пиастера за једну енглеску фунту стерлинга.