Narodno blagostanje

Страна 614

ПРАВНИ

НАПЛАТА ТАКСЕ ПО ТЕКУЋИМ РАЧУНИМА. — Објашњење Оделења пореза Министарства Финансија —

„Овом Одељењу достављено је да контролни органи Министарства Финансија врше код акционарских друштава ревизију таксе из Т. Бр. 37 таксене тарифе и да том приликом не узимају у обзир прописе тач. 1. чл. 58 таксеног и прист. правилника већ прописују редовну па чак и казнену таксу за сваки рачун (конто) који се по књигама води.

„Овакав поступак је противан закону, јер у прописима Т. Бр. 37 таксене тарифе изрично је наређено, да се ова такса плаћа само за текуће рачуне, а не и за остале рачуне који се појављују у двојном или обичном књиговодству. „С тога Одељење Пореза на основу чл. 43. закона 0 таксама објашњава :

„По одредбама тач. 1. чл. 58 таксеног и пристојбинског правилника под отвореним или текућим рачуном разумеју се оне врсте рачуна, којим се заснива и одржава однос између појединих лица и акционарских друштава, по кбјима имаоци ових рачуна стоје у сталној текућој пословној вези са друштвом код кога им је рачун отворен.

»Дакле, одлика сваког текућег рачуна састоји се баш у томе, што је рачун сталан и што је текући, јер одржава једну сталну трговачку или банкарску пословну везу између акционарских друштава и осталих лица.

„Друга одлика текућег рачуна је у томе, што је висина кредита обично назначена у самом рачуну и што се цео посао креће увек у границама одређеног кредита.

„Остали пак рачуни регулишу само обичне трговачке односе, који проистичу из извршеног посла и гасе се одмах зим се испуне услови под којим су постали. Такви рачуни обично регулишу само трговачке дуговинске односе на пр. : Када једна фабрика парфимерије прода своје производе извесној дрогерији, делом за готово а делом на почек, она ће свакако отворити рачун купцу и задужити га дужном сумом. Али овакав рачун нема карактер текућег рачуна, јер

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 39

ПРЕГЛЕД

регулише само један трговачки закључак, један посао, један дуговински однос и гаси се чим се исплата по овом рачуну изврши. На случај, да купац понова изврши какав посао са овом фабриком он обично добија нов рачун по књигама, пошто први рачун регулише само један посао.

„Међутим ако исто предузеће даје своје производе у комисион, или их продаје једном сталном купцу са отвореним и одређеним кредитом, онда се не отвара нов рачун за сваку трговачку трансакцију, већ се цео посао креће у границама одређеног кредита преко једнога рачуна, који има стални ток свију операција за одређено време. —- Такви рачуни називају се обично текући рачуни и закон их је ољтеретио таксом из Т. Бр. 37 таксене тарифе.“ |

ж =

Тако је једном расправљено и ово питање. финансијске власти су дуго времена стајале на гледишту, да сви рачуни, који изражавају један правни однос акционарског друштва с другим лицем, треба да плате ову таксу. Није због тог схватања било мало ислеђења и кажњавања,

„Објашњење“ није нашло баш најсрећније изразе. Још је ужи појам текуђег рачуна него што из њега излази. 0) текућем рачуну у истини може се говорити, како се у Сбјашњењу каже, кад између а. д. и других лица постоји уједна стална трговинска и пословна веза“. Каква 2 Ако се сваки пут сума, која се у тој пословној вези појави као дуг, просто у књиге унесе на кредит онога који је дао н у дуговање онога који ће је примити; ако се тим књижењем формира један једини рачун, који ће, збирајући све операције, бити регулисан по измаку једног одређеног времена: из сабирања дуговања и потраживања сваког контрахента резултираће се у корист једног или другог кредитно потраживање, које се има платити — онда, и само у том случају, између тих лица постоји текући рачун. Сви остали рачуни не претстављају ништа друго до обичне кредитне односе.

ДОГАЂАЈИ И ПРОБЛЕМИ

Pošto je obišao Zirich, Prag, Beč, Stockhoim i druga mesta, stabilizaciji dinara. generalni direktor. Banke' za а međunarodne obračune, g. P. пи Quesnay, došao je i u Beograd. Cilj njegove posete je bio, kao i po drugim gradovima, da prouči pitanje saradnje naše emisione banke sa Bankom za m. o.

Poseta g. Quesnay-a je za nas od važnosti u ioliko, što je cn, kao generalni direktor Banke za m. 0., bio najpozvaniji da pobije tvrđenja koja su se u javnosti širila u pitanju sudelovanja naše emisione banke sa Bankom za m. о, а о Кота је u „Narodnom Blagostanju” pisano.

G. Quesnay je izjavio, da je priznato učešće naše emisione banke u Banci za m. o., ali da postoje tehničke poteškoće, na ime: „akcije Banke za m. o. glase na zlato i u isto vreme na valutu zemlje učesnice. Nemoguće je zbog toga izraditi akcije pre nego što se utvrdi zakonska vrednost u zlatu za valutu dotične zemlje”. Prema tome sudelovanje naše emisione banke je уетапо ха zakonsku stabilizaciju. G. Quesnay je izjavio dalje, a o čemu je bilo pisano u „Narodnom Blagostanju”, da Banka

Pierre Quesnay o zakonskoj

za m. 0. plasira svoje kratkoročne kredite samo u zemljama gde je provedena zakonska stabilizacija valute. Pri tome je generalni direktor banke izjavio, da je njihova želja da jedan deo plas:raju i u dinare. Za nas bi to bilo od velike važnosti, kako misli g. Quesnay, jer „smanjenje preterane razlike, koja danas postoji između kratkoročnog i dugoročnog kredita, predstavlja jedan od najvažnijih problema za ekonomsko razviće zemlje kao što je Jugoslavija”.

OR O O OE У овој последњој изборној

кампањи, чије смо резултате

видели у недељу 14. ов. м.

поставила је немачка буржо:

aauja (das deutche Biirgertum)

у главном три пароле, за које се је борила и које би имале

да утврде њезин положај. То су биле следеће максиме :

борба против марксизма, уједињење либералне средине и, псзив на досадашње „мртве душе“ (то су бирачи, који су се

досада уздржавали гласања) да учествују у изборима и да

се користе својим елементарним правом.

Један биланс и једна наука.