Narodno blagostanje

22. новембар 1930,

— У Амстердаму се од 13. до 22. децембра одржава · југословенска изложба вина и воћа. Привилеговано извозничко друштво преузеће на свој терет превозне трошкове узорака до Амстердама. | у

— У Загребу се приређује четврта изложба живине од 29. новембра до 2. децембра, која ће бити једна од највећих изложаба те врсте.

— Министарство пољопривреде набавило је из Форарлберга у Аустрији говеда праве монтафонске расе и то: за рачун министарства 34 комада стеоних јуница и крава, за рачун врбаске бановине 17 бикова и 16 стеоних јуница. Ова набавка је коштала 650.000 динара.

САОБРАЋАЈ

— Ваздухопловни рат у Средњој Европи. Чехословачка је отказала све уговоре о ваздухопловству склопљене са Немачком од 1927. год. Чеси су одавна стајали на становишту да од уговора има већу корист Немачка него они, па су зато тражили одобрење ваздушне пруге Праг—МанхајмЦирих— Базел и МЕ што је Немачка одбила. То је дало повода отказу. Међутим Пољска је тражила од Чехословачке да јој ова одобри успостављање двеју нових ваздушних линија преко ческог територија, што је опет ова одбила. Пољска је на то ових дана отказала све ваздухопловне уговоре са Чехословачком. Преговори око склапања нових уговора почеће крајем овог месеца.

— Za direktora Direkcije Drž. železnica u Subotici, u trećoj grupi prve kategorije, postavljen je Živojin Ilić, dosadašnji pomoćnik direktora iste Direkcije, iste grupe i kategorije.

— Na uskoj pruzi Beograd—Sarajevo—Zelenika uvedeni su od 1. novembra pored vagona za spavanje i vagon-restorani, pri brzim vozovima. Isto tako polazak ovih vozova udešen je tako, da je obezbeđena veza sa Sarajevom i vozovima koji dodiruju Banja Luku i druga mesta u Bosni i Hercegovini.

— Дунавског паробродарског друштва у Бечу је ситуација тешка. Док друштво очекује повећање државне субвенције за санирање, курс акција пада и даље. Управа је изјавила да ће потражити помоћ од неке стране државе, ако влада и заинтересована банка ускоро не донесу одлуке.

— Дравска бановина одобрила је кредит од 5,989.369 динара за регулисање Љубљанчице. Са радовима ће се отпочети у децембру т. г.

— Ових дегна је довршен нови велики мост преко Драве код Горњег Дуплека, који спаја Марибор с Птујем и дравску долину са Словенским Горицама. За сада је отворен само за пешачки саобраћај, а ускоро ће бити дозвољен и колски саобраћај. Свечано отварање обавиће се у пролеће.

— На прузи Краљево— Рашка завршени су последњи радови. 16. т. м. стигао је у Рашку први воз из Косовске Митровице.

— Министарствима финансија, трговине и индустрије, шума и рудника, упутила је индустријска организација претставку у којој тражи да се увоз кокса сувоземним и речним путем ослободи од царине само за индустријске сврхе а за онај намењен другим сврхама да се одреди увозна царина, којом би се заштитила наша рударска, шумарска и плинарска индустрија. Исто тако превоз кокса железницом да се врши по повлашћеној тарифи само за индустријске сврхе.

"НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 747

— Статистику промета наших лука у првом полгођу т. г. објавила је трговачка и обртничка комора у Сплиту. Увезено је у свему 2.877.696 а извезено 9.770.953 товара робе. У увозу отпада половина (49 од сто) на Сушак, док код извоза скоро половина, (44 од сто) на Сплит. Највећу пораст, према прошлој години имао Сплит. Његов: увоз је додуше опао за 79.565 товара (за 7.78.753 Ha 699:188) али је извоз порастао за 673.050 товара (за 3701.125 на 4,374.175. Највише је порастао преко те луке извоз пшенице (За 130 товара на 116.352), затим вина, тупина и цемента. Извоз преко Сушака износи 2,131.605 товара, од тога дрва 96 ол сто увезено је преко Сушака 6,358.814 товара од чега на фосфат и угаљ отпада више од три четвртине. Увоз преко Дубровника износио је 595.700 а извоз 1.232.148, а преко Шибеника увоз 111.495 а извоз 1,165.289 товара. i

— Генерална дирекција држ. железница одобрила је повластице за превоз дрвеног угља од железничких станица Драгачево, Вировитички Артуновац, Витановац и Витковац.

— У директну тарифу за превоз робе и живих животиња између нас и Грчке, увршћене су и следеће железничке станице у нашој држави: Луково, дрво за гориво; Крушевац, Пирот и Врање, за робу сваке врсте.

— Cape индустријалаца меса упутио је прететавку Министарству саобраћаја у којој моли, да се на денчане пошиљке за месо сољено, суво, надимљено,.прерађено као настрма, пршута, суво месо сваке врсте, кобасице, месо из саламуре и друго при извозу примењује специјална тарифа број 3 која предвиђа повластице за превоз ; и да се у локалном саобраћају свој овој роби такође снизе подвозни ставови, и то како за вагонске пошиљке од 5 или 10.000 кг. тако и за денчане.

— Трговачко-индустријска и занатска комора у Подгерици упутила је Министарству саобраћаја претставку у којој тражи ревизију тарифе железнице Бар—Вир-Пазар, коју експлоатише Барско друштво, како је то предвиђен) уговором из 1906. г. Тарифа тога друштва скупља је од локалне тарифе државних железница у неким ставовима и 150 од сто. Друштво одређује своје подвозне тарифе само, и ако на то према уговору немају право. Они искоришћавају свој монополски положај. Једино што је спорно је то, да се управа друштва брани да је њихова превозна тарифа одобрена од Министарства саобраћаја. Комора пита Министарство за тачност тих навода, и упозорава на одредбу, уговора, по којој „не могу бити скупље тарифе барске железнице од тарифе средњо-европских железница или највише за 20 пара по тони и километру са свима споредним таксама“.

Како је слаба нада да ће се остварити њихова замисао о евентуалном спуштању постојеће тарифе Барског друштва, — то се дошло и на другу идеју. Паробродарско друштво „Бока“ бавило се мишљу да успостави линију од Котора Бојаном на Скадарско језеро.

За ово би требало да се један део тока Бојане регулише. Тиме би се добио знатно јевтинији превоз робе већ тиме, што би се избегло честом претовару који се чини са робом при превозу железницом, када се и не би узела у обзир огромна разлика у превозној тарифи између Барског

Жинине ес јРЕНЕА _ Врања

на обвезнице Ратне штете по 250' дин. од комада (] са 7', годишње камате без икаквих других трошкова, (]

ПА А

ДАЈЕ, ЗАЈМОВЕ |

менице новчаних завода са 8%, камакте MISTO.

| = == | = =|_=