Narodno blagostanje

Страна 748

друштва и „Боке“. План је био готов, али су се њему успротивила остала паробродарска друштва која подржавају везу са Баром и Улцињом, образлажући да оне обављају редован промет два пута месечно и да је то довољно за Црну Гору. Тако ће и тај пројекат бити осујећен.

— Радови на изградњи водовода Сплит —КаштелТрогир завршени су. Водовод је дуг 23 километра, а трошкови износе око 1! милиона динара.

КОЊУНКТУРА

— Од 100 разних врсти машина у Немачкој снижене су цене од августа 1929 године до данас: код 30 за више од 10 од сто, код 41 за више од 5 до 10 од сто, код 29 за 5 од сто и ниже. с

— У Немачкој број незапослених који траже посла преко радничких уреда износи 3,330.000. Број незапослених, који примају потпоре износи укупно код Осигурања у кризи (511.000) и код Осигурања од незапослености (1,561.000) 2,072.000. Прошле године у исто време је било незапослених 1,503.000, док је потпоре примало 980 хиљада радника.

— У Брислу је одржана 50. конференција Међунаролног бироа рада, на којој су утврђени ови узроци незапослености у свету : такмичење држава у подизању царина, рђава подела капитала и сировина у свету, крива подела народних прихода међу разне сталеже, тешкоће код прилагођавања продукције потребама потрошње, развој нових индустрија и технике. Осим тога су два велика тржишта : руско и кине-

_ско (у последње време и индијско) са укупно око 650 мил. (1000 мил.) потрошача изолована из круга светске трговине, што је знатно смањило производњу и повећало незапосленост. —

— У Лондону се прошле недеље одржала конференција између четири главне енглеске железничке компаније и три синдиката радника који су ту запослени. Компаније су, о обзиром на њихово лоше финансијско стање, предложиле да се смање наднице радника и то 6 шилинга недељно за одрасле а 2 за млађе раднике и чиновнике. Годишње плате од 180 до 350 фунти стерлинга да се смање за 20 ф. с. Радници су изјавили, да ће се енергично борити против сваког смањивања њихових надница, на што су компаније одговориле, да им је немогуће плаћати данашње наднице.

ЗАДРУГАРСТВО

— Ovih dana osvećen je novi zadružni dom Zemljorad= ničke zadruge u Ježevici (okrug požarevački). Zadruga je osnovana još 1904. god. i njen dosadašnji ulog popeo se na 160.000 dinara. U projektu je osnivanje nabavljačkog otseka.

МЕЂУНАРОДНОСТ

— У Немачкој има 79 филијалних фабрика и 1500 заступстава американских фирми.

— Ratifikovana je konvencija o izvesnim pitanjima građanskog postupka i privatnog prava, koja je zaključena u Beogradu 11. novembra 1929., između naše države i Mađarske. U Ronvenciji se govori o reciprocitetu sudskih postupaka prema jednim i drugim. državljanima, o nasleđu u pogledu pokretnih dobara, o razvodu braka i t. d. U postupćima privatnog prava vežani su zaključci o bankrotstvu i pravu autora.

ТУРИЗАМ

—- Јадрански хотелски савез у Сплиту одржаће на Рабу 26. и 27. т. м. изванредну главну скупштину, на којој ће се расправљати о хотелијерству и о стварању каргела, Ксји би омогућио снабдевање хотелске индустрије са јеђтиним кредитом. На скупштини ће присуствовати и претставници привредних министарстава.

— Зетска банска управа одобрила је кредит од милион динара за одржавање хотелијерства.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 47

ЗАНАТСТВО

— Ових дана је на веома свечан начин прослављен 22. Занатлијски дан у Загребу. У сали Савеза Хрватских Занатлија г. Милан Рамушћак је отворио свечану скупштину. Говорило се о доношењу једног јединственог Закона о занатима. Овога пута поново је истакнуто питање посебних комора; предложена је акција у томе смислу. Дотакнуто је питање социјалног законодавства и истакнуто је да „радничку заштиту треба довести у склад с могућностима националне привреде.“ Г. Рамушћак је говорио затим 0 васпитању занатског подмлатка, нагласивши да је у том циљу основано „Друштво за васпитање, напредак и потпомагање занатске омладине.“ На крају скупштине г. Вјекослав Турнер, директор Занатске банке, поднео је опширан извештај о раду и напретку ове важне занатске установе. |

— Београдска занатска комора предузела је кораке код чехословачких и немачких занатских организација ради смештања наших изучених занатлија код њихових занатских предузећа.

— 1Х. Конгрес занатских задруга одржава се у Београду 23. новембра т. год.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Лицитације

— Суботичка дирекција држ. железница, 13. ХП., за набавку гвоздених носиоца за мостовску конструкцију. Сарајевска дирекција држ. железница, 16. дец. за набавку боја. — Артилериски технички завод, Крагујевац, 13. децо за набавку месинганих цеви. — Генерална дирекција држ. железница у Београду, 13 дец. за набавку веће количине храстових прагова. — Управа Скопског казненог завода, 24. нов. за набавку петролеума. — Генерална дир. држ. железница у Београду, 2. дец., за израду завршних радова за нову зграду Министарства Саобраћаја у Београду. Среско начелство (техн. одел.) Пирот, 28. нов., за израду моста преко Јањске реке. — Дирекција држ. железница у Сарајеву, 21. нов. за набавку жељеза. — Краљ. Банска Управа, Загреб (пољ. оделење) 3. дец., за продају храстових и јасенових стабала. — Управа Држ. Монопола, 10. дец. за подизање два дуванска магацина у Чапљини. Дирекција шума, Винковци, 6. дец. за продају храстове жељ. грађе и клада. — Среско начелство (технички одељак) 29. дец., за набавку туцаника за пут Нови Сад—Рума. Срез врачарски, Београд, (технички одељак), 29. дец., за израду гвозденог моста на путу Мислођин—Степојевац. Интендантура команде савске дивизијске области, Загреб, 29. нов., за набавку дрва за војску. — Артилеријски технички завод, Крагујевац, 29. нов. за набавку 100.000 клгр. каменог угља. — Општина вароши Никшића, 18. дец., за израду хидрауличке станице. — Жељезничка дир., (грађевинско оделење), Београд, 6. дец, за набавку цигле и црепа — Вардарска дирекција пошта и телефона, Скопље, 8. дец. за набавку храстових стубова. — Дирекција шума, Загреб, 6. дец. за продају дрва. — Дирекција држ. жел,, Сарајево, 22. дец. за набавку браника (тип „Курбел“ као и делова за исте. Министарство грађевина (Рачунско -економски отсек) 3. дец., за набавку 900 комада индукторских столних телефонских апарата. — Инжињерско технички завод, Чачак, 6. дец., за набавку грађе. — Артилериско технички завод, Крагујевац, 9. дец., за израду водојаже и уређења језера за снабдевање водом истог завода и града Крагујевца.

Скупштине

— Brener d. d., Bjelovar, 28. nov. (glavna). — Јироslovensko kupališno, d. d., Zagreb, 28. nov. (redovna). — „Fa~