Narodno blagostanje

6. децембар 1930.

ZAGREBAČKA BERZA

Devizno tržište. Promet u devizama je poslednjih dana bitno oslabio. Doduše statistika pokazuje da je u prošloj nedelji promet devizama iznosio 60 miliona dinara. Međutim od tog iznosa irećina otpada na prvu polovinu nedelje.

Poslednjih dana događalo se da ukupni promet nije iznosio više od 3—4 miliona dnevno. A intervencije Narodne banke kretale su se u čednim granicama.

Talijanska lira u naglom je porastu. To se dovodi u vezu sa pregovorima oko zajma. Naši izvoznici su interesirani na porastu kursa lire jer za izvezenu robu kod visokog kursa lire dobivaju veću protuvrednost u dinarima. Cene u lirama ostaju iste bez obzira na oscilacije kursa.

Tržište efektima. Promet je srednji. Koliko kod novčanih zavoda toliko i kod industrijskih poduzeća. Po prilici oko 200.000 dinara nedeljno. Kursevi nekih novčanih zavoda nešto popuštaju. Pogovara se da bi fu i tamo moglo doći i do sniženja dividende. Drugi zavodi opet imaju nameru, da pod svaku cenu ostanu pri dosadašnjoj dividendi.

Interes za parobrodarske papire nešto je popustio. To se oseća i na kursu. Poslednjih dana bilo je po nekoliko zaključaka i u akcijama Našičke (ženevske) što već veoma dugo nije bio slučaj. Kurs je 1000 dinara, dok je ranije bio znatno veći.

U Trbovlju situacija se umirila. Dok je ranije na svakom sastanku promet iznosio i po koju stotinu komada, danas mnogo puta uopšte nema zaključaka.

Ovih dana održaće se velika exekutivna prodaja akcija tt. Binder. Polgar Zagreb-Zemun i D. D. za proizvodnje hrastovog extrakta Zagreb-Županja.

Državni papiri. Promet je u ratnoj šteti mnogo življi nego što je bio prošlih nedelja. Posle nekoliko dana popuštanja u sredu je došlo do preokreta i kursevi su opet u porastu.

Kod dolarskih papira promet je u najnovije vreme znatno popustio. Kursevi su poslednjih dana na običajenoj visini. Polovinom nedelje pokazivala se je nešto jača tendencija, nu уеćih zaključaka nije bilo.

БЕОГРАДСКА БЕРЗА

Није берза само тржиште за робу већ и за вести. Нема информационога бироа који тако брзо проноси вести истините и лажне — као берза. Има у другом свету берзијанаца, који су се повукли од посла али иду на берзу само да чују најновије интересантности. Берза има савршено чуло слуха и вида, она чак види и што не постоји и чује мртву тишину. То је ове недеље потврдила београдска берза. Прошла недеља завршена је са победом бесиста. Удружена београдска и загребачка бесистичка група је тако рећи без материјала, са по сто двеста комада и то не готове робе већ термина полако рушила курс Ратне штете, трљајући задовољно руке и очекујући да се покрије тамо негде на курсу око 400. Хосисте су били већ ископали себи гробницу и престали да долазе на берзу осећајући се неспособним да се боре са својим противницима. Помишљало се и на курс од 420. При томе да напоменемо да курс од 420 на дан 4 децембра значи 441 и 11 пара. Ми смо у прошлом броју објаснили читаоцима промену у котирању хартије са промењеном каматом. До сада је у курсу била и протекла камата, т. ј. износ камате од дана кад је избачен купон па до дана о коме је реч. Сад се издваја протекла камата и засебно плаћа од стране купца. Курс папира претставља данас чисто курс капитала, Који читалац ту ствар није добро разумео, вероватно да ће бити запрепашћен кад буде про-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

читао у новинама да је у уторак, први берзански дан у овој недељи, забележен курс од 424. У ствари тог дана курс“

Страна 783

је био 445,11 јер је протекла: камата износила 21,11 динар, У уторак се почела осећати мало чвршћа тенденција. У место да папир иде доле он покушава да иде на више и ако уз отпор бесиста. Али се на лицима бесиста приметила извесна узнемиреност. Говорило се једнако о томе како се одржавају кеке седнице у Народној банци којима присуствује и г. Гастон Жез и како се очекују врло велике промене. Како је лако могућно да и у питању зајма наступи повољан обрт, хосисте су били потпуно неактивни, они су оставили да се наше тржиште развија само собом. Али су већ у среду бесисте осећали нелагодно. Још увек су разним маневрима покушавали да оборе курс, али се папири показали све чвршћи, У четвртак берзанска атмосфера била је испуњена уверењем, да је питање зајма много повољније и одједанпут су сами бесисити почели да дижу курс хитајући да се покрију. Тек су у половини састанка хосисти почели да интервенишу придружујући своју слабу тражњу. Али је то било довољно да курс скочи од 425 и једна четвртина по ком је направљен први закључак у Ратној штети, на 427 и једна половина. Тек после састанка се појавила нервоза загребачких бесиста на телефону тако да је неколико закључака направљено по 427 и једна половина, Курс од 427 и једна половина у ствари је 449. Тиме је истина курс 15 динара мањи од највишег, који је био постигнут за почетак децембра. У петак 5. 0. м. скок се наставља и курс достиже 430.50 до 431, што одговара ранијој нотацији од 452.25.

Изгледа да ће и међ бесистима бити пустих капа. Међ хосистима је настало последњих месец дана такође поново добро расположење и они су изгледа вољни да са своје стране учине да се очигледна тенденција на више учврсти и потенцира. За хладнокрвне посетиоце београдске берзе и људе, који воле да праве психолошке студије, ових дана београдска берза је необично интересантна.

На девизном тржишту су у току ове недеље остале непромењене девизе Њујорк, Женева, Праг, Берлин и Пешта; у паду се налазе курсеви девиза Лондон, Париз и Беч, а Милано је у порасту. Обрти су мањи од прошле недеље, а износе 27,1 милиона динара.

Као што смо горе већ напоменули, у току ове недеље дошло је до промене у начину котирања хартија од вредности; због тога је курс Ренте ратне штете, који је 28. новембра износио 445, котиран на дан 2. ов. мес. са 423. Недељу завршава код средњег курса од 430 а обрт је прешао 10,2 милиона динара; од тога 4,5 милиона у промпт роби, а 5,7 милиона у терминима. 7 од сто Инвестициони зајам попустио је од 87 (3. o. M.) Ha 86.50 (4. о. м.) ; обрт је износио 65.000 динара. 7 од сто Блер као и 7 од сто Селигман трговани су по курсу од 81, а обрт износи 200 цинара. 8 од сто Блеров долар. зајам имао је курс од 90,875 а промет је износио 200.000 динара.

Акције Народне банке трговане су по курсу од 8.040 (за 180.000 дин.), а акције Извозне банке показују обрт од 25.000 динара по курсу од 700.

На њујоршкој берзи наши су доларски папири котирали као што следи:

На дан 7% Блер 8% Блер По JU 21 ЊЕ 28. новембра 80———81.— 90. 91.— 79.15—80.1. децембра 80.25—81.— 90.-——90.50 79.50—80.50 2. децембра 80——80.75 90.——90.50 79.50—80.3. децембра 80.25—80.75 90.——90.50 79.25—80.4. децембра 80.50—81,— 90.25—91.— 79:/5—80:;—