Narodno blagostanje

Страна 806

нимале би духове. Пут г. Маринковића у Атину демантовао би комбинацију о „ревизионистичком блоку“, која је „свршена ствар“ после пута гг. Венизелоса и Михалокопулоса у Анкару. Али г. Маринковић није хтео да буде ни злобан ин мистериозан, због тога је десет дана пре свога пута у Атину горњом здравицом спречио сваки ратоборни и ратоболни коментар.

Да није тај пут био раније уговорен, дошли бисмо у искушење да верујемо да је г. Маринковић своју тезу од 30. нов. о значају таквих посета хтео да егземплифицира, јер бољег примера за то нема. Тешко да има две државе чији су међусобни односи тако јасни и прости, као што је случај са Југославијом и Грчком. Хармонија интереса, пријатељско расположење и потреба за миром.

О 110 interesanini sliku promene

ekonomskog stanja u Americi pruža Bradšteteov indeks produkcije i prometa dobara. Tako je 31. oktobra prema istom razdobiju prethodne godine 1929. obrt akcija pao za 53,7%, promet dobara za 18,4%, uvoz za 36,5%, izvoz za 37,0%, proizvodnja sirovog gvožđa i u opšte gvožđa pala je za 50%, automobila za 60%. I što je najglavnije u prkos nadčovečanskom upinjanju Huvera da se nivo nadnica održi na staroj visini, indeks konstatuje njihov pad. O tome ne postoje neposredni statistički podaci, ali se na osnovu statističkih podataka, koje izdaje Federalna rezervna direkcija o ukupnoj sumi isplaćenih nadnica i ukupnom broju zaposlenih, može dobiti tačna slika. Ako se jedna brojka podeli drugom i ako se uzme 1921. godina, koja je bila godina najveće depresije u Americi, posle rata, kao 100, 'onda НАШ та. 1926. гофпи 110, та 1928. сода. 112, га ауgust 1929. g. 114, a za avgust 1930. g. 103 od sto. Prema tome još samo | tačke, pa je visina nadnica pala na najniži nivo iz 1921. godine. Možda su se u ovom mesecu i te tri tačke izgubile. I ako je objavila bankrotstvo teorija mnogih Amerikanaca sa g. Huverom na čelu, da se mogu veštačkim sredstvima zadržavati visoke nadnice, visok obrt i visoke zarade.

Naravno da se u prkos tome ne može zameriti odgovornim faktorima Huveru i direktorima banaka, što još uvek unose mnogo optimizma. u taksiranju najbliže budućnosti. Za održavanje optimizma upotrebljavaju se i duboko smišljeni argumenti i duhoviti turniri. Tako je na primer pre neki dan ortak Morganov, Toma Lamont, svoje predavanje na Političkoj akademiji u Njujorku završio sledećom rečenicom:

„Pre nekoliko dana kad je optimizam bio na vrhuncu general Doz je prorekao „da će jednoga dana amerikanski narod da se obrne u svojoj postelji i da konstatuje da je rđavo legao”. Lamont veli, da će se tako isto jednog dana amerikanski narod ponova obrnuti u svojoj postelji i nači da vrlo dobro leži.

Krai prosperiteta u Americi

енеолит Ни ЕНИ

Владе г. Тардјеа биле су Поводом нове владе у и сувише лабилне. Он је два Француској пута падао; први пут је

успео да се дигне, али други пут је остао партер. Пражило се од његове групе да помаже владу али без његовог учешћа и као обичан министар. Узрок лабилности његових влада лежи у његовом ратоборном расположењу према левици. Добивши више пута у критичним моментима поверење у парламенту — увек уз припомоћ деснице, г. Тардје

рааанннаннененнвнеалнанинН нв

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 51

је био метнуо себи у главу једну нездраву идеју, наиме да вештом тактиком може да разбуца радикално-социјалистичку странку. Успевши приликом образовања своје последње владе да увуче неколико левичара у владу уз протест партиског одбора, он је уобразио да је успео. Ту је био лакомислен.

Ми смо више пута указивали на далекосежну промену у привредној структури Француске после рата од земљоредничке ка индустријској. Кад је предратна Француска да-“ вала већину левици, после рата не може да се враћа либерално-конзервативној политици. Мали човек: радник и намештеник чини већину француског народа. Што су ипак могле да се образују и одржавају центрумашко-десничарске владе, има се захвалити социјалистима. До 1926. године они су били приступачни гувернементалним комбинацијама, али су се последњих година радикализирали под притиском комуниста. Г. Стег је образовао центрумашко-левичарску владу. Она ће имати против себе не само сву десницу већ и неке из центра. Г. Тардје је успео да наговори своја два друга г. г. Бартија и Риша да сутра дан по уласку у владу поднесу оставку. Он најављује оштру позицију влади г. Стега. Под таквим околностима и влада г. Стега неће бити стабилна, она ће зависити од странака које нису заступљене у влади, а то је горак политички хлеб. -

Из овакве ситуације једини је нормални излаз нови избори. Али у Француској ни они не би довели до чврстих Блада : десница нема шанса, а социјалисте неће у владу ако се бар један део њихових програма не усвоји. А на то треба постепено навикавати Француза.

=>—:0>M======= Још се није осушила штампарска фарба на последњем броју „Народног Благостања“, у коме смо регистрирали одлуку француске владе о олакшању увоза стоке из Југославије, а већ смо приморани да забележимо другу једну меру која ће имати више штете но прва користи. Француска спрема закон по коме ће увезена јаја имати жиг са ознаком земље порекла. Како ми још нисмо извели стандардизирање јаја и нећемо још дуго моћи извести, нити имамо обавезу жигосања, то ће тиме потпуно да се онемогући увоз наших јаја у Француску. Ми сумњамо да ће наша лародна привреда имати користи од поменутих олакшица за увоз стоке, пошто је Француска и сувише далеко, а сточни промет се и сувише тешко отаљава на већем отстојању. Али ће зато наше јаје, и сувише добро познато на француском тржишту, врло важан наш извозни артикал, наићи на затворену француску границу. | После ладног пољупца врућ шамар !

После пољупца шамар

u III II II II

=== Лист „Хамбургер Фремденблат“ јавља да се у Југославији спрема нов закон о акционарским друштвима, по кесме ће се при свакој банци поставити по један комесар ради контроле, кога ће издржавати дотична банка. Нама не само. да д овоме није ништа познато, већ сматрамо да је и идеја апсурдна, пошто ни за десет банака не би могло да се накрпи способних комесара. ; :

Једна очигледна заблуда

IZVOZ

POVEĆAJTE

VOZ

ADRIATIC OVERSEAS CORPORATION 1ла.

Telegrami: ADRIACORP LONDON Kodeks: „,A. B. C.“ 6. ed

FIRMA LONDONSKIH JUGOSLAVENA ODGOVARA: BIESPI,A TNO, BRZO, STVARNO 24, Haymarket, LONDON, S. W. 1.

Pišite: HAYMARKET HOUSE