Narodno blagostanje

31 јанура 1931,

— Кућа Ротшилд отворила је Бразилијанској Банци кредит од 6,5 мил. фунти (1755 мил. дин.), за који је Бразилијанска влада преузела гарантију.

— Ргогабип БидХеја отада Вапја Luke za 1931 [82. воdinu predviđa sumu od 10,5 miliona dinara.

— Изгледа да је тежиште преговора између Турске и Консеј Отоман пренесено из Анкаре у Париз где се ових дана налазе сви важнији претставници обеју страна. Турски посланик у Паризу Мунир Беј вратио се из Анкаре заједно са турским претставником у Дет Публик Зеки Бејом са новим инструкцијама. Консеј категорички тражи 100%-но плаћање рате, уговорене у Паризу 1928. год.; није искључено, Да он тиме само тврди пазар, да би присилио Турску барем на 50%-но плаћање. Да је турски отпор сломљен, показује то, што она пристаје на преговоре у Паризу, за које су претставници добили, како се тврди, инструкције за споразум уз 50%-но вршење 1928. год. уговорене отплатне службе. Како ће Турска плаћати не може се унапред знати, јер је она у овогодишњем буџету вотирала свега 6 мил. тур. лира (1495 мил. дин.) за отплатну службу државних дугова, наместо 13 мил. прошле године. Очевидно је да је она смањила ову буџетску ставку на рачун отплате предратних дугова.

— У Италији монополски приходи (дувана, соли и кинина) у прошлој години износе 2,98 милијарди лира (8,95 милијарди дин.) — а код нас око 2.3 милијарде динара.

— Париска Зосјеј6 Сепегаје публиковала је извод свог стања на дан 30. новембра пр. године из кога излази да су укупни улози и депозити износили 13 милијарди франака односно 28 милијарди динара. То је много више него сви депозити и улози на штедњу у целој Југославији.

— Прорачун града Карловца предвиђа за расходе суму од 9,4 а за приходе 7,9 мил. динара. Мањак од 1,4 мил, дин. надокнадиће се наметом од 50 од сто (био 45 од сто).

— Постигнут је споразум између наше државе и власника вициналних железница о откупу истих. Ове железнице налазе се још од 1919. год. у рукама наших железница. Дужина износи 1700 километара.

СПОЉНА ТРГОВИНА

— Мађарски увоз воћа и поврћа порастао је у последње време у великој мери тако, да понекад износи до 200.000 пенге (2 мил. дин.) дневно. Томе је узрок, што је велики део домаћих произвођача смањио или напустио производњу због великих општинских намета. Највише се увози купус из Холандије и Данске, карфијол из Италије, и јабуке из Румуније, Аустрије и наше Краљевине,

— Увоз руског угља у Канаду порастао је прошле године за 138,5 процената, на 200.651 тона према 83,619 тона. 1929. год. |

— Румунски Министар пољопривреде поднео је парламенту пројект Закона по коме се укидају све извозне таксе, обртни порез и трошкови књижења при извозу жита. Наплаћиваће се само трошкови манипулације. Ови износе 2800 леја (850 дин.) по вагону. За јединствену политику жита Румунији недостаје довољан број силоса и једна централна организација. Ускоро ће бити основано Државно друштво са

Страна 73

монополом трговине жита са 300 мил. леја (89,5 мил, дин.) главнице,

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Чехословачка је приступила женевској царинској конвенцији од новембра пр. год.

— Заступник кубанске и американске индустрије шећера започео је преговоре са енглеском и руском шећерном индустријом. Енглези су одмах одбили да приступе Бриселској конвернцији, док су се Руси изјавили вољним за вођење преговора.

— Средњенемачка индустрија угља затражила је од владе, да ни у којем случају не ратифицира трговински уговор са Пољском, без обзира на то да ли ће Пољска уговор ратифицирати или не. Како је познато уговор садржи одредбу о лиферовању 320.000 тона пољског угља Немачкој чиме би била погођена немачка индустрија мрког угља.

— Балтичке државе учиниле су још један корак у остварењу балтичке клаузуле. Иза закључења литванско-летонског трговинског уговора, о којем смо писали, дошло је неочекивано брзо и до трговинског споразума између Литваније и Естоније. Уговор садржи царинске одбедбе, које иду преко клаузуле највећег повлашћења. Само што је овај пут листа повлашћених артикала много мања него у Летонско-литавском уговору. Естонија уступа Литавској 28 процентно снижење царина на увоз пшенице и разне железне робе, док ова друга одобрава првој 50—80%-но снижење царина на продукте камене индустрије и 25%-ни попуст царина на памучну робу.

— Услед престанка споразума о уређењу промета са животињама, животињским деловима као и прерађевинама и сировинама од истих између Чехословачке и Мађарске, у нашем промету са Чехословачком преко Мађарске учињене су ове измене : 1) Провоз свежих сирових кожа, преживара и свиња, као и рогова и папака може се вршити кроз Мађарску само на основу специјалне дозволе мађарског Мин. пољопривреде, које ће се издати ако је чехосл. Мин, пољопривреде одобрило увоз ; 2) Пошиљке морају бити снабдевене не само ветеринарским докуметнима и уверењима која су прописана за увоз у Мађарску из Југославије, него и уверењима из којих ће се видети да пошиљке одговарају условима које траже чех. министарство пољопривреде за увоз из Југославије. 3) при издавању дозвола за превоз заклане пернате живине преко Чехословачке за Немачку, чехослов. Мин. пољопривреде тражиће уверење да је живина и у живом и закланом стању прегледана и да је из Југославије. 4) За провоз живе пернате живине чех. Мин. пољопривреде тражи исте услове, који се траже и за увоз у Немачку. 5) За заклану стоку, свеже и прерађено месо, месне производе, маст, сланину, чех. Мин. пољопривреде издаће увозне дозволе само ако пошиљке потичу из Југославије и ако су животиње клане у кланицама које су под сталним ветеринарским надзором.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— Међународни биро рада одржаће 5, и 6. фебруара о. г. у Женеви конференцију између претставника немачке, аустријске, маџарске, пољске, чехословачке и југословенске владе, на којој ће се претресати питање уређења радног времена у рудницима лигнита.

БЕОГРАД — ЗАГРЕБ Филиал: НОВИ САД

Телефон интерурбан Београд : 16-23, 20-02, 20-03, 16-25, 21-64,

ОПШТЕ ЈУГОСЛОВЕНСКО БАНКАРСКО ДРУШТВО А, Д.

Глевника м резерве 127.500.000 динеајре

Телеграми: БАНК-ФЕРАЈН

Телефон интерурбан Загреб 5442, 5443, 5444, 5446, 5447.