Narodno blagostanje

7. март 1931.

Закон о конвенцији између Краљевине Југославије, Аустрије, Италије, Пољске, Румуније и Чехословачке о пензијама одређеним од стране пређашње аустријске владе и о конвенцији између Краљ. Југославије и Италије а покрајинским И општинским пензијама. — Закон о обавезном обезбеђењу усева и плодова од града. — Закон о ексекутивној наплати шумских штета и казна за шумске кривице пре ступања на снагу Закона о шумама од 29. дец. 1929. год. — Уредбе о осигурању осуђеника у несрећним случајевима при раду. — Уредба о измени уредбе о накнади путних трошкова за службена путовања судских службеника, која су извршена у интересу и о трошку приватне странке и на њен захтев, од 29. марта 1929. год. — Уредба о ближим одредбама за издавање општинске потврде, да болесник или ко други по закону обавезан да се о њему стара, не може платити 60лесничке пристојбе.

Bibliografija.

— Dr. Milorad Nedeljković: Prilozi proučavanju violentnog iipa. — Bulletin Commercial (Office du Commerce Exterieur). — Glasnik poljoprivrednog kredita, organ Glavne zadruge za poljopr. kredit u Kralj. Jugoslaviji, za januar. — Gairef, glasnik 'kulturno-prosvetnog društva Gajret, za februar. Zemljoradnička zadruga, organ GI. saveza srp. zemljoradn. zadruga u Beogradu, za februar. — Pregled, Sarajevo, za januar i februar. — Spomenica Nikole Spasića, Beograd. — Artur Benko Grado: Migraciona Enciklopedija (sveska prva), Zagreb. — Beogradske opštinske novine, za februar. — Professor Dr. Aleksandar Bilimović: Kritische und positive Bemerkungen zur (Geldwertteorie, 1. Teil, separatni otisak iz Zeitschrift fur Nationalekonomie. — Jugoslavischer Holzwirt, Zagreb, za februar. — Ujedinjeni sindikat, organ slobodnih radničkih sindikata, Beograd, za februar. — Hofeliier, za januar. — Privrednik, za fe'Đruar. — Muzički Glasnik, januar-februar. — Banje i turizam, za januar. — Agronomski Glasnik, za februar, Zagreb. — Ruski Arhiv, za januar i februar, Beograd. — Novinar, organ Jugosl. novinarskog udruženja, Zagreb, za decembar. — Bankarstvo, za mart. -—— Jugoslovenski preduzimač, organ Beograd. inžinjer. kemije, za mart. — Zadružni vestnik, glasilo Zveze slovenskih zadrug, Ljubljana, 15. februar. — Socijalna misao, Zagreb, za ·mart. — Glasnik poljoprivrednog kredita, Beograd, za februar. — Ujedinjeni sindikat, Beograd, za mart. — Naša pošta, Beo= grad, za mart. — Prof. Atanasije M. Popović: Poučna kritika. — Dr. Mijo Mirković, doc. Prav. fakulteta, Subotica: Sindikalizacija izvoza polioprivrednih proizvoda u Poljskoj, Beograd.

. PA3HO

— Управни одбор Штампарско издавачког предузећа „Време“ а. д. из Београда на основу члана 5. друштвених правила, извештава све заинтересоване, да се акциски капитал предузећа сходно одобрењу Г. Министра трговине и индустрије, повећава од 9. на 15 милиона динара, уписивањем .6000 приоритетних акција од по 1000 динара под следећим условима : 1.) Приликом уписа полаже се по свакој акцији по 500 динара на име главнице и 50 динара на име трошкова и таксе. Остатак по 500 динара по свакој акцији положиће се у року од три месеца т. ј. до краја маја ове године. 2.) Упис акција почиње 15. јануара ове године и

Страна 157

траје до краја фебруара, о. г. 3.) Стари акционари имају првенствено право уписа. Овим првенственим акцијама при: знају се на основу чл. 5. правила ова преимућства. а) Купени ових акција исплаћиваће се са 8% од номиналне вредности акција за сваку календарску годину првенствено из показане чисте добити за дотичну годину. Ако које године неби било довољно добити за исплату ових купова, онда ће се исплаћени купони исплаћивати из чисте добити идуће године редом онако како гласе по годинама. 6) У случају ликвидације предузећа пошто се намире сви повериоци и из» мире сви дугови из онога што остане измириће се првенствено имаоци приоритетних акција.

— Pretsednik Huver stavio je 10 procenata svoje 20dišnje plate Crvenom krstu na raspoloženje, radi nabavke životnih namirnica za farmere, koji trpe od gladi.

— Po veličini potrošnje leba u svetu stoji na prvom mestu Belgija sa 273 kg godišnie na glavu stanovništva, zatim Francuska sa 250, Nizozemska 210, Madžarska i Čehoslovačka 201, Španija 190, Rusija 180, Italija 175, Engleska 170, Amerika 160, Nemačka 158 i Švajcarska sa 100 kg.

— Грчка влада намерава поднети парламенту пројект новог чиновничког закона, који садржи многе строга одредбе и јако ограничава чиновничку слободу. То је изазвало огорчење код чиновништва, које је одржало велики број протестних скупштина и решило да у случају доношења оваквог закона објави генерални штрајк. Влада се није дала застрашити, већ је објавила да се сваки чиновник ксји буде суделовао у штрајку по закону из 1928. год. сматра отпуштеним. Осим тога ставиће се под судско ислеБење. Вође штрајка казниће се са најмање 3 месеца затвора.

— Министарство војске и морнарипе отворило је веће кредите ветеринарском оделењу истог министарства-за набавку 1.300 коња разних категорија.

— Комора за трговину обрт и индустрију у Загребу

је одлучила да на Међународни сајам узорака у Лајпцигу,

(од 1. до 11 0. м;) пошаље о свом трошку 10 мајстора. На сајму ће поред тога учествовати по један претставник ових згната : кујунџијског, кројачког, млинарског, штампарског, стакларског, машин-браварског, ауто-механичарског, електричарског и месарског.

ЧИТАОЦИМА.

Уз данашњи 600] прилажемо уплатнице 38 претплатнике ван Београда.

Умољавамо све претплатнике, који још нису измирили претплату да то одмах учине.

Платнене корице са златним насловом за 1929. и 1930. год. могу се добити по цени од 1 дин, комад — са поштарином.

Адлминиствација плаћа бројеве „Народног Благостања“ из 1929. г. и то бројеве 16. 17. 28. 30 и 32 по 10.— динара комад, а бројеве 15, 19, 23, 24, 28, 29, 31 и 46 по оригиналној цени,

O i aaa (Bla aaa ala a a a O a a a a aa

ДЏргвев ње Под риа Dea

на обвезнице Ратне штете MIO 20:— дин, од комада U ca 7', годишње камате без икаквих других трошкова, ()

_ РЕЕСКОШТУЈ

ДАЈЕ, ЗАЈМОВЕ,

менице повчаних завода са

8

кжемеате нето