Narodno blagostanje

7. март 1931.

Izvoz pak za januar mesec pokazuje ogroman pad od

62% prema {anuaru 1930. godine, odnosno u apsolutnim ciframa manjak izvoza iznosi 232 miliona dinara. Ako {e slično i u februaru ,onda otuda dolazi smanjenje deviznog stoka. Procentualno pokriće celokupnog opticaja izmosi 32.3, a svih obaveza po viđenja 26.89.

БЕОГРАДСКА БЕРЗА.

По теорији хосиста у целом свету њихова је шпекулација државотворна и заслужује декорацију. Ако би се на то гледиште стало онда би прса Моше Берзијанца требала бити украшена од оба пазуха до пупка, јер је он више од две године био хосиста. Али као да је хосистичка петља Моше Берзијанца попустила; изгледа да је у последње време прешао у бесисте. Истина он се куне да није ни а ла хос ни а ла бес и да му се партнери могу тоциљати под прозором, само нам није јасно како може берзијанац бити неутралан према хоси и беси. Пре ће бити да је Моша постао бесиста али се стиди да призна. Стиди се због тога што његова преоријентација није резултат једног добро смишљеног потеза, већ ислабелих нерава. Нерви су највећи издајише на берзи. Нерви су контермина свому господару. Они уморе увек свога господара. Време ће показати да ли је Моша берзијанац имао право али је једно ван сваке сумње да никада до сад на загтребачкој и београдској берзи није била тако велика нестазшица ренте Ратне штете као последњих месец дана. Сав је папир отишао у народ. Берзијанци располажу врло малим

_ количинама а има их и таквих који су откривени.

Ратна штета је последње недеље показала чврсту тенденцију. Незнатна понуда била је глат апсорбована и ако би се ко одлучио да потражи само 500 комада, отерао би курс за 5—6 поена горе.

Ратна штета је још једини папир којим се тргује н у Београду и у Загребу. Све је остало замрло. Наш загребачки берзански известилац пише у данашњем броју да је трговина доларским папирима потпуно замрла. То се не може сасвим рећи за Београд, али би се београдска берза празно проводила кад би имала да живи од куртаже од обрта доларских папира. Доларски папири су тежак предмет који пада брзо на дно. Он тражи брзо серлозног кулџа, јер није за шпекулацију и као што смо у прошлом броју казали загребачка берза је погрешила што се радовала појави доларских папира на нашим берзама јер ту нема хлеба.

Наш загребачки берзански кореспондент каже даље да би диспаритет курса доларских папира између Београда и Њујорка у корист Београда изазвао нов пораст увоза доларских папира јер нема те девизне уредбе која би могла да спречи кријумчарење девиза у томе случају. Ми се с њим потпуно слажемо и због тога поново инсистирамо па потреби да се забрани увоз доларских папира и обустави свако даље давање девиза. Ми се бојимо да наше гледиште није и сувише оправдано и да нећемо зажалити што по њему није поступљено још много раније.

На београдској и загребачкој берзи покушава се да се оживи трговина беглуцима. И то је један безилдожни покушај. Могућно је да ће један део тог папира при своме депласирању из Босне и Херцеговине у крајеве где је обилан

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 159

капитал прећи преко берзе, али се ти папири никад више неће вратити на берзу; они су неинтересантни и неподобни за берзанску трговину. Ми смо веома изненађени да постоји за њима тражња у Словенији; то је за пас само један доказ да се код нас још не умеју да разликују папири и да их свет купује на бази механичког израчунавања рентабилитета не водећи рачуна о осталим условима. По нашем мишљењу само је рента Ратне штете папир за трговину на берзи и да ће загребачка берза добро учинити ако буде форсирала њену трговину. Загреб је и измислио шпекулацију ренте Ратне штете, само је он то извео преко београдске берзе; али у Загребу и околини има толико тог папира да би се обилно могла да алиментира трговина на берги.

На девизном тржишту се одржава тенденција последњих недеља — све девизе, сем Њујорка и Цириха су у скоку, (Париз је нешто мало ослабио) што је имало за последицу, да су обрти у девизама опет били већи. Они износе 40 милиона динара; тиме достижу скоро рекордну висину из ове године. Највише је трговано у девизама Лондон (10 милиона), Цирих (8 милиона) и у Њујорку 7.4 милиона дин,

Ефектно је тржиште било много мирније. Рента Ратне штете попела се од 416.25 (27. фебруара) на 418— (3. o, м.). Затим је на следећем састанку минимално попустила, на 417.15, али се 5. 0. м. опоравила и завршава недељу код курса од 418.25. Обрт је износио 6 милиона динара, од тога 2.5 милиона у промпт роби а 3.5 милиона у терминима.

7% Инвестициони зајам одржао је курс од прошле недеље а обрт је потпуно стагнирао. Он износи 1.4 хиљада динара, што је најнижи недељни обрт од последњих неколико година.

7%. Блер имао је у овој недељи курс од 82— а трговано је за 513 хиљада динара. 7% доларске обвезнице Државне хипотекарне банке нотирале су 82.375 а трговано је свега за 513.000 динара.

6% Беглучке обвезнице имају код курса од 68,75 сталну тенденцију, а обрт је износио 120 хиљада динара.

У акцијама Народне банке као и у хартијама приватних предузећа у овој недељи није било посла.

ZAGREBAČKA BERZA.

Devizno tržište. Promet devizama je srednji. Kursevi svih stranih deviza osim Zuricha još su u porastu. Izvozna trgovina profitira od tih visokih kurseva, jer za primljene devize dobiva veću protuvrednost iu dinarima. Restrinkcije u davanju deviza za nabavku naših dolarskih papira odrazuju se i na ukupnom promefu deviza u prvom redu samog New-Yorka.

Tržište efektima. Kod novčanih zavoda hema naročitih promena. U porastu su Zemaljska banka i Jugobanka. Prva hrvatska obrtna banka po isplati kupona ostala je na istom kursu. Međutim do zaključka dolazi veoma retko. U dionicama Praštedionice promet je periodično vrlo veliki. Međutim kurs je tako stabilan da ni veći promet ni najmanje ne deluje na kurs. Sva roba koja se pojavi na tržištu biva glatko apsorbirana.

Državni papiri. U dolarskim papirima promet je gotovo prestao. Prođe i po nekoliko sastanaka a da ne dođe do za-

upanHHHHHSHHHRHHHHHHBRnHRaHnupHHHHHRpnnHHBHHHHHHHnHr—_nanWiRREaWpMmHRnanpHHHHHMmHRHHHMMBHHHHHMWMNHRRWwBBzuMGnwRDPHHNM"upnaRnHMHBNMHHHHBHEHP

ФРАНЦУСКО СРПСКА БАНКА

У БЕОГРАДУ ИЊЕНЕ ФИЛИЈАЛЕ

Л

по | НАЈПОВОЉНИЈИМ УСЛОВИМА

Доларске 79, Облигације Пржавне Хипотекарне Банке 1927. год. ССелштман 779) Доларске 7'%; п 87, Облигадије Државног Спољног Зајма од 1922, године (ЉФлеров:

2'ј; 6), Обвезнице Ратне Штете (КАО И СВЕ ОСТАЛЕ ОБЛИГАЦИЈЕ КРАЉ, ЈУГОСЛАВИЈЕ)

звооввавиацнинививакнаничакишииниививвшавваивавивав воавасопуноовооса а и.

виодооџраосннвево воза ниче нов