Narodno blagostanje

"Страна 160

-ključka. Џроојед Кигзема~ пета veće razlike od kurseva ere

potpune slobode prometa dolarskim papirima. Ni između kurseva na našim i na new-yorškoj berzi nema za sada većih razlika u kursu. A teško da uopšte i dođe. Jer pojavi li se tendencija jače divergencije kurseva, već će se naći kanali kroz koje će dolaziti roba. Nema te devizne naredbe koja bi mogla to zaprečiti. Prema mišljenju mnogih razlika u tečaju mogla bi doći ako u New<Yorku nastupi jedno opšte slabljenje evropskih dršžavnih papira. U tom slučaju morali bi sami intervenirati da opet uspostavimo staro stanje. Na koncu konca ipak bi došlo do pariteta naših i new-yorških kurseva.

_ U Ratnoj šteti na nekim sastancima promet je bio nešto veći. A zapaža se i tendencija porasta kurseva.

U beglučkim obveznicama promet biva iz dana u dan

sve veći. Bosna konstantno liferuje robu koju onda Zagreb plasira dalje u prvom redu u Sloveniju.

РОБНО ТРЖИШТЕ

Последње три недеље су житарска тржишта показивала постепено учвршћење, што је дало повод оптимистичком процењивању ситуације. Међутим весеље се врло брзо завршило — и средином прошле недеље цене су почеле колебати и поновно опадати. Као разлог ове последње бесе навађа се продаја американског фарм борда. Ми сматрамо, да то не може бити главни разлог, већ можда само некакав вентил, јер су том продајом тржишта, односно произвођачи имали да рачунају — и колико је нама познато, они су тај факт и стално држали у виду. Даље је познато, да је Фарм осрд у више маха званично изјавио, да своје продаје неће вршити помоћу демпинга. Сматрамо, да је то обећање веома пгатонског карактера, јер је демпинг потпуно неизбежан, ако се хоће ефектуирати продаја већих количина робе; то

__Бр. 10

код данашњег стања. ствари уопште није „могућно, ада: _ пр томе не изазове пад цена. А тај пад је дошао пре но што је Фарм борд отпочео своју акцију продаје. Пад је O шао пре свега-од повећаних понуда Аргентине, а: нарочито Аустралије, чији су први транспорти приспели у европске луке. Канада је показала намеру да профитира-од високих цена од пре четрнаест дана, али су се на светском тржишту одмах појавили Аргентина и Русија, који су искористили разлику квалитета своје робе и са нижим ценама интензивно нудили своју робу. Успех је био тај, да је Канада морала пристати на ниже цене, и да је Аустралија могла забележити неколико већих закључака. Тако су цене пшенице на винипешкој берзи опале у току од четрнаест дана од 65 на 58 до 59 центи за бушељ.

Светски паритет за пшеницу у AMD лежи данас на бази од 4.15, што значи 108 динара за 100 кгр. Ако хоћемо да израчунамо наш паритет треба да од тих 108. динара одбијемо подвозне трошкове до Амстердама, а'најмање 40 динара, тако да би паритет код нас износио нешто око 70 днара. Међутим наша шлеповска роба Тиса— Бегеј нотира данас око 140 до 150 динара или за пуних 100% више. Ево, зашто ми у моменту не можемо извозити. Тражња. као и понуде су код нас минималне. Тражње има нешто мало од стране српских млинова, који на горе поменутој бази покривају своје потребе.

Пошто су понуде рестрингиране на минимум, а тражње увек нешто има, то је тенденција код нас остала -чрвста.

Пештанска берза је била живља но последње време, због повећане премије на извоз брашна.

Кукуруз је на светским берзама веома лабав, а последњих дана курсеви су знатно попустили. Код нас МЕ севи су чврсти.

КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАЕ

ПЕРГАМА У БЕОГРАДУ. — 0 у Загребу, Љубљани, Сарајеву и Скопљу.

вина нв

ЗИЈЕ

пипишнававовбаминисвномшниташепачненативуветнунмињ

сваком физичком и правном лицу.

= се штедни улози примају и исплаћују

гиинининививнивинавннннна m 8 Bi m) BB 8 BB BI Bi Bi

O OK O WO WIKI ината Ета и Ева ва Ена ан Бивша сване пр

ОТВАРА ЧЕКОВНЕ РАЧУНЕ

брза, поуздана и јевтина, а могу се вршити код свих пошта у држави. ПОДРЖАВА ВЕЗЕ С ИНОСТРАНСТВОМ

и сваки власник чековног рачуна може наређивати исплате у све земље у целом свету.

ПРИМА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ

Штедна књижица Поштанске штедионице најпогодније је сретство за штедњу, јер

ЧЛАН ЈЕ БЕРЗЕ И ИЗВРШУЈЕ БЕРЗАНСКЕ НАЛОГЕ СВОЈИХ КОМИТЕНАТА.

За улоге на штедњу код Поштанске Штедионице јамчи држава

Обавештења даје Поштанска Штедионица и све поште у земљи. uHumWHmHRHHNWHBNHHHBHHRNNHHHHRHRHHRHNHNHHHHHRHNMHBRHHHHNHRNHHHHN

Плаћања преко чековних рачуна су

код свих пошта без икаквих трошкова. -

авививввшввавивиновнвивиавивавава