Narodno blagostanje

Страна 222

Команда ваздухопловства, Нови Сад, 2. маја, 100.000 кгр. уља за подмазивање аеропланских мотора. Технички одељак, Осијек. 20. априла, за уређење царинарнице и грађење чиновничких станова (предрачунска сума 1.808.281 дин.) — Артиљериско-технички завод, Крагујевац, 15 априла, за набавку 37.000 кгр. месинга разних димензија. — Команда ваздухопловства, Нови Сад, 5. маја, за набавку 250.000 кгр. аутомобилског бензина. — Команда ваздухопловства, Н. Сад, 7. маја, за набавку 25.000 кгр. шпиритуса и 5000 кгр. карбида.

Библиографија

Гласник пољопривредног кредита, Београд, 3. март. — Земљорадничка задруга, 29. март. — Југословенски предузимач, Београд, 29. март. — Гласник Савеза Трезвене Младежи, за март. — Социјална мисао, Загреб, за април. Гласник завода за унапређење спољне трговине, Београд, за април. — Југославишер Холцвирт, Загреб, за април.

Закони и уредбе

Закон о изменама и допунама закона о скупном порезу на пословни промет. — Закон о измени 5-а 250. Закона о јавним бележницима (нотарима). — Закон о стављању на снагу Законика о судском кривичном поступку на једном делу подручја Апелационог суда у Скопљу. — финансијски закон за 1931 ј82 год. — Закон о чиновницима.

РАЗНО

у Кунеш Сонтаг. Умро је у Прагу у најбољим годинама Кунеш Сонтаг, претседник Управног одбора Англочехословачке и Прашке кредитне банке. Његова је заслуга фузионирање трију великих ческих банака у једну, чији је он претседник. Сонтаг је био наизменично министар финансија, министар трговине и министар пољопривреде. Био је исто тако велики организатор индустриских концерна. Нарочито је много радио за индустрију шећера и слада у Чехословачкој. „Народно Благостање“ изјављује топло саучешће београдским претставницима Англо-чехословачке и Прашке кредитне банке.

— Bivši guverner Francuske banke Emil Moro izabran je za pretsednika Banque de Paris et Pays Bas.

— Пруском Ландтагу поднесен је предлог, по коме би се школска година на универзитетима делила на један семестар непрекидног школског рада и семестар ферија, да би се избегло прекидање наставе. Осим тога предлаже се завођење пријемног испита као услов за ступање на универзитет. — Француска је повисила царину на шећер од 140 на 170 фр. (310 односно 377 дин.).

— Американска национална имовина износила је 1929. године 362 милијарде долара (20,3. билиона динара) док је национални приход исте године износио 834 милијарде (4,7 билиона) или 23,2% имовине. Значи да је просечно на главу становника отпало 2877 дол. (162 хиљаде дин.) националне имовине, а 692 дол. (38 хиљада дин.) националног прихода.

= Међународни конгрес пекара: одржаће се. у Будимпешти од 28. до 31. маја ов. год.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

за набавк:,

— Фабрика „Пеко“ намерава да подигне своју сопствену фабрику коже у Тржићу.

— Промене у штампарско-издавачком предузећу а. д. „Време“. У суботу, 21. пр. м. одржана је ванредна скупштина а. д. „Време“ ради промене управног и надзорног одбора. Од старе управе остали су и даље у управном одбору гг. Мих. Шонда (поново као претседник), д-р М. Нинчић, М. Стефановић, д-р Фер. Грамберг, д-р Г. Дунђерски и Ст. Трпковић, а као нови изабрани су гг. Слач дековић, Мих. Живанчевић, Мих. Марјановић, д-р Славко Шећеров, д-р Федор Никић и Воја Ђорђевић. У надзорни одбор су ушли гг. Јован Марковић, Војин Ђуричић, М, Нешић, Адолф Минх и Коста Поповић, адв. из Сомбора.

— Општински одбор у Суботици одобрио је кредит од 4.000.000 дин. за подизање југословенског дома у Суботици. — У Министарству трг. и индустрије одржаће се 16. о. м. конференција за претрес новог правилника о сировим и сувим шљивама и правилника о контроли квалитета свежег воћа.

— Буџет расхода и прихода панчевачке општине предвиђа суму од 9.692.153 дин. ·

— У 1929. год. приходи загребачке паринарнице су износили 3074 мил. а у 1930. г. 357,7 мил. динара. Међутим приходи београдске царинарнице су износили у 1929. год. 306,2 мил., а у 1930. г. 311,8 мил. динара.

— Буџет расхода и прихода Сарајевске општине износи 33.796.293 дин.

— Управа. Савске бановине је именовала за управни одбор Штедионице исте бановине: за претседника Кукуљевића-Сакцинског Франа, вел. жуп. у пенз., за потпредседника Кучића Јурја, бан. инспектора, а за чланове одбора: Турковића Зденка, велепоседника, Гривичића Леа, Дојч Алберта, индустр., Бригљевића Лацка, д-р Живка Петричића, мин. у пенз., Стојановића Саву, помоћ. бана, Башчина Драгутина. За надзорни одбор су именовани: Ритиг Светозар, Ковачевић Карло и Петар Теслић, индустр. из Сиска.

— У Жабљу (близу Србобрана) је потпуно изгорела текстилна фабрика „Југотекстил“. Штета се цени на 300 хиљада динара.

— Главна задруга за пољопривредни кредит у Београду је одржала 29. пр. м. своју годишњу скупштину. Рад ове установе у прошлој години је био обилан. Пропаганда задругарства је вршена свима сретствима: предавањима по варошима и селима, стручним течајевима, задругиним часописом, који се у прошлој години растурао у 70 хиљада примерака месечно.

— Новим редовима вожње, који су одобрени за летњу. сезону 1935. г. знатно се појачава наш обалски поморски саобраћај. Тако Јадранска Стража вршиће 3 годишња путовања од 1.079.033 морских миља, или са 49.411 мор. миља више него у прошлој години. Пароброди Дубровачке пловидбе прелазиће годишње 202.104 мор. миља или за 10.868 миља више но у прошлој години. Бродарско а. д. „Бока“ вршиће годишње путовања од 134.940 миља, или за 36.808 миља више но у прошлој години.

| TOP ea TRENA | Жениотенеајњљине

га; | saga 7 atlas аза + вера сав | ка а NB a O O SMO SE BO O PM GOV O a SM la LE

на обвезнице Ратне штете 112 250'— дин, од комада са 7'%, годишње камате без икаквих других трешкова,

ПРТЕЛДЕСКОФЕГЕ ЈУ.

у ЕШ СИНЕ 4Е

КОЊЕ,

ој У Пс ој фес

менице новчаних завода са 8, камате нето.

O ва IK O Oi

_Бр, 14