Narodno blagostanje

НАРОДНО

4. април 1931. |

— Савез аграрних заједница за Јужну Србију је одржао 29. пр. м. свој десети јубиларни курс. Савез има 184 заједница. У свом раду у прошлој години овај је посветио највећу пажњу помагању исељеника и раду аграрних заједница. Нарочито је важан рад на пропагирању задругарства, односно оснивању произвођачких задруга. Тако је основано 5 дуванских произвођачких задруга. Затим подељена је новчана помоћ заједницама у износу од 4.397.500 дин.

Лоста је урађено на унапређењу сточарства (снабдевање чланова племенитом пасмином, повластице за држ. сервитут). Савез је припремио терен у Метохији за још две хиљаде породица. Он је успео да се у новом закону о насељавању, који је већ потписан, насељеници ослободе 10 година од плаћања порезе. Нови држ. буџет је предвидео за овај савез суму од 1.220.000 дин. (200.000 за набавку теглеће стоке за пренос грађе; 320.000 за набавку пробник мотора за наводњавање и одводњавање; 100.000 за унапређење живинарства; 100.000 за подизање модерних сушница ча дуван и 500.000 дин. за давање позајмица).

— Средишни уред за осигурање радника у Загребу |

педиже санаторијум за раднике код Дубровника. Зграда ће коштати 100 мил. динара. ;

— Аустријско национално веће вотирало је закон, по коме се Поштанска штедионица овлашћује, да своја сретства улаже и у девизе и папире од вредности (изузев акција). — На седници Београдске трговачке коморе, која је одржана 20. о. м. решено је да се на пленарној седници коморе (31. о. м.) изврши избор судија за стални изабрани суд Београдске трг. коморе, који ће од истога дана почети да функционише.

— Наша прва задруга за прераду пиринча у Кочанима продала је у прошлој години 30.000 кгр. пиринча по просечној цени од 4,30 дин. по кгр. Од прераде пиринча зарадила је у прошлој години 832.000 дин.

— Министарство пољопривреде одобрило је Дунавској бановини кредит од 200.000 динара за набавку приплодних пастува за потребе државних ергела Љубичево и Кара борђево.

БЛАГОСТАЊЕ — Страни 225

__ Peštanski Prvi domaći savez štedionica emituje 7%-пе založnice u iznosu od 15 mil fr. (165 mil .din.). Od toga je 5 mil. (55 mil. dinara) već stalno plasirano u inostranstvu i nece 5е kotirati na berzama, dok preostalo 10 mil. (110 mil. dinara) uz kurs od 98% emituje, pod vodstvom Švajceriše Bankgezelšatt i Švajcerišen Bankferajn, jedna grupa banaka, u kojoj se nalaze i Baseler Handelsbank, Eidgenossische Bank, Len & Comp., Schweizerische Volksbank, Comptoir dEscompte de Geneve, Union Financičre de Genčve, i bankarska kuća Sarasin & Co., Basel. Zajam će biti otplaćen u 40 polugodišnjih vučenja do 1951. codine. U vezi sa zajmom valorizirane su sve predratne založnice Peštanskog Saveza štedionica, koje se nalaze u posedu švajcarskih portera od pre 31. decembra 1929. god. Valorizacija je provedena u odnosu 100 austrijskih kruna odnosno 50 {orinata jednako 5 franaka (55 dinara).

— Предлог социјалних демократа у Немачкој да се филм „На западу ништа ново“ понова подвргне испиту оцењивачке комисије усвојен је, те ће крајем ов. месеца филм бити понова цензурисан.

— Београдска општина је постигла начелни споразум са Министарством трговине и индустрије, да се на слободном земљишту у Доњем граду одреди место за подизање изложбених павиљона у Београду. .

ЧИТАОЦИМА.

Уз данашњи број прилажемо уплатнице 32 претплатнике ван Београда с молбом, да нам се новац пошаље,

Администрација плаћа бројеве „народног

Благостања“ из 1929. г. и то: бр. 17 дин, 15,—, бр.

28 дин, 10.—, а бројеве 16, 29 и 32 по оригиналној цени,

Платнене корице са златним насловом за 1929. и 1930, год. могу се добити по цени од ин. 17.комад са поштарином.

КОЊУНКТУРА

СТАЊЕ НАРОДНЕ БАННЕ НА ДАН 34, HI O. T. — Фелабила тражња за љевизама на берзи. — Оптинај још увек врло низак, —

Стање Народне банке о ултиму марта погоршеало се незнатно и пролазно према ономе од претпрошле недеље, Главни узрок погоршања лежи У повећању оптицаја за 83.2 милиона динара. То је дошло као последица смањења пржавног потражи“ вања за 95.4 мил, динара и повећања меничног портфеља за 10.9 милиона динара. Главни узрон повећања (смањења пржавног потраживања) изгубиће се у току идућих недеља — због тога сматрамо повећање за пролазно,

Не можемо бити задовољни повећањем менич. Hor M ломбардног портфеља за 10.9 мил. динара. А и чуди нас та појава, када знамо да је у Народ ној банци сд водећих личности потпуно мсвојено гледиште „које ми заступамо од почетка, ра постоји један једини ефекасан начин заштите домаће ва-

луте — то је редукција оптицаја. Истина, оптицај је последњих недеља силно смањен (од 8. до 22. марта за 242 мил, динара) и то је најповољнија појава: у стању Народне банке у марту — гли то је смањење дошло као последица прво трансанције са девизама а само за 40 мил, динара услед сма њења портфеља. Ми ипак очекујемо с пуно поуздања да ће Народна банка извући конзеквенце из тог схватања и приступити мерама које воде смањењу портфеља, Није овле место да се позивамо на историју Румуније, која је тек пренјуче спустила камату од 9 на 8%. Тим путем мора што пре поћи Народна банка. Она неће допустити да то изврши под притиском јавности а ова има за то довољно сретстава. Кад поједини дужници Народне банке још увек држе грчевито годинама новац Народне банке онда им треба стказати, Иначе постоји опасност да јавност почне да објављује њихова имена, почев са оним, који је подигао 55 милиона динара.

Београдска берза показује велики обрт у деви-