Narodno blagostanje

_13. јуни 1931,

сте осигурања против исте. Осигурање у незапослености, Осигурање у кризи и Социјалко-политичко. На који се начин намерава уклонити дефицит код Осигурања у незапослености писали смо у прошлим бројевима, док ће онај код Осигурања у кризи покрити са новим порезом (Кизепзгеџег), код треће врсте осигурања дефицит бе покривати земље и општине из уштеда на платама својих чиновника и уштеда на другим издатцима. Да би се ово последње што правилније проводило пооштрен је надзор Рајха.

Ради сузбијања незапослености уведен је добровољни рад, за који радник добија врло ниску надницу, али зато храну и стан, а омогућава му се да помоћу послодавца стече себи кућицу за становање; затим се недељно радно време у државним предузећима смањује на 40 часова, а влада се овлашћује да исто то проведе у приватним предузећима, где се укаже потреба за тим. Државна железница (Рајхсбан) ће извести нове јавне радове у вредности од 200 мил. (2,7 милијарди дин.), којима ће запослити око 120.000 радника током ове године. 3.) Давање праваца привредној политици. Уредба препоручује даље обарање цена ради боље конкуренције на светском тржишту. Зато је предуслов појефтињавање трошкова производње. Особита пажња посвећује се подели добара, која је упрошћена стога и јефтинија. Учињен је и важан корак у упрошћавању управе Рајха и земаља. Пољопривреди се препоручује самопомоћ. Треба да учини напор и да се окрене у главном производњи стоке, која се боље рентира од жита. Влада ће у ту сврху снизити царине на жито за сточну храну.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Između Sovjeta i Japana vode se pregovori radi zaključenja jednog trogodišnjeg robnog kredita od 50 mil. jena (1,3 milijarde din.) za koji bi Rusi kupili u Japanu brodove, električne aparate, mašine i gvozdenu robu.

— Između rumunskih i jugoslovenskih proizvođača miekanog drveta zaključen je ovih dana u Beču kartelni ugovor, koji se odnosi samo na utanačenje izvoznih cena, sortimenta, zajedničkih proizvodnih kondicija i t. d. Ovome kartelu pristupili su svi proizvođači i izvoznici obeju država. Rumuni su pristali na izvesne povlastice za naše drvo, koje je slabijeg kvaliteta. Istovremeno imaju se osnovati nationalni uži komiteh, koji imaju da prouče sva detalina pitanja. Projektovano je i osnivanje zajedničkog prodajnog biroa, sa sedištem u Ваzelu a pod firmom „Union Bois”.

— Румунија је укинула извозну парину на коже и крзна у намери да тиме олакша преговоре за закључење трговинског уговора са Немачком, који су почели 8. ов. м. Службени немачки комунике вели да су преговори понова почели на жељу Румуније.

— Бразилијански плантажери кафе протестују против владине акције на подизању цене кафе. Тврде да се за њих ситуација неће поправити, јер ако и добију боље цене морају плаћати извозну таксу, док млађе плантаже плаћају и порез од стабла. Они су запретили у случају да влада остане при својој одлуци, да ће сву кафу са својих складишта сасути у море. За доказ да је претња озбиљна бачено је већ 4500 врећа.

— Да би сузбила даљи пад цена стоке и меса на домаћем тржишту Чехословачка је ових дана повисила царине. Додатак царине на свиње повећан је за 19 на 327 к. ч. (549 дин.) од 100 кгр.); тако цела царина износи сада 447 K. u, (750,9 дин.), а за Маџарску 627 к. ч. (1053 дин.) од 100 кгр. На волове је повећана царина од 116 на 160 кч. (194,9 на 268 дин.), на краве од 102 на 140 (171 на 235 дин.), на млада говеда и телад од 93 на 130 (156 односно 218 дин.), а на свеже месо свих врста од 232 на 320 к. ч. (389,8 на 537,5 дин.) од 100 кгр.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 377

— У Париз је стигла совјетска делегација за привредне преговоре са Француском. Службени комунике вели да је обема странама дозлогрдио царински рат и да се жели закључење једног уговора, који ће бити повољан по оба сауговорача. Наглашава се да ће се преговори ограничити на привредну област, политика има да остане нетакнута. Томе напротив велики део европске штампе доноси да Руси став-

|љају за услов закључење уговора о међусобном ненападању.

— Како многе земље, које увозе свеже или прерађено свињско месо захтевају да пошиљка буде праћена лекарским уверењем, Министарство пољопривреде је издало наредбу о трихоноскопском прегледу свињског меса у свима предузећима која се баве извозом свежег или прерађеног свињског меса. Прописан је исто тако начин прегледа меса.

— У Чехословачкој су увознице, дате од половине јула прошле године до данас, изазвале смањење прихода од царина за 180 мил. круна (302,4 мил. динара).

— Мађарска влада намерава да забрани терминске послове житом, да би тако спречила евентуални утицај на цене. Поводом тога су чланови будимпештанске терминске берзе одржали протестну скупштину. Укидањем терминског посла, кажу они, Будимпешта ће изгубити од свог угледа и утицаја на европско тржиште жита. Ако влада одустане од своје намере они обећавају да ће послове тако организовати да ће то потпуно искључити сваку могућност спекулације. -

— У уредби, коју у данашњем броју доносимо, немачка влада препоручује пољопривредницима да се окрену производњи стоке, која се, како вели, боље рентира од жита. С тим у вези доносимо мишљење берлинског Завода за проучавање коњунктуре. Он каже да је стање продуцеплата стоке и живине у Немачкој много теже но оно продуцената жита. С једне стране им је владина политика поскупила жито за сточну храну, а с друге су им сами продукти претрпели велик пад цена. Тако је цена млека пала према 1930. год. за 6—10%, јаја за 12 од сто, свиња 34 од сто, живине 14, волова 11 од сто, само се цена крава приближно држи на старој висини.

— Ovih dama započinju između Rumunije i Austrije pregovori za zaključenje privremenog irgovinskog ugovora, pošto današnji ističe krajem ovog meseca. Duži ugovor nemoguće је sklopiti zbog kratkoće vremena.

— Savez poljskih izvoznika raži izjavio se odlučno za produženje poljsko-nemačkog ugovora o гад, koji ističe 30. o. m. U slučaju da ugovor ne bude produžen Savez namerava da na vlastitu ruku imenuje svoje pretstavnike u #poljskonemačkoj komisiji za raž u Berlinu.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— На претставку НШентрале индустријских корпораџија да се вратари, чувари, кочијаши и т. д. не сматрају као помоћно особље, Министарство социјалне политике и народног здравља донело је решење: да се не сматрају помоћним особљем по Закону о заштити радника у погледу одредаба о радном времену, пошто ова лица не стоје у непосредној вези са организованим радом предузећа, како та предвиђа 5 2. пом. Закона.

КОМУНАЛНА ПОЛИТИКА

— још раније смо јавили да су поведени преговори из међу градске општине у Загребу и Прве хрватске штедионице за искоришћавање земног плина у Бујавици и Гојлу. Сада су преговори завршени и уговор је потписан. Прва хрв. штедионица се обавезује да даје градској општини за 25. год. 60 мил. кубика плина годишње од 23 паре по кубику. Овај ће се искоришћавати у новој централи која ће се тек подићи у