Narodno blagostanje

Страва 590 ТАРА

— Велики вашар у Зајечару, који је познат као највећи у моравској бановини, одржаће се од 11. до 16. септембра. — У Београду је основано друштво за подизање елеватора у целој земљи. Главница износи 100 милиона динара.

— Међународни сајам у Солуну одржаће се од 13. до 27. септембра.

— Турска је укинула извозну таксу на опијум, која је износила 2% од вредности.

— Прошле године је у Русији било запослено 3528 страних инжињера, а ове године, рачуна се са преко 11.000. Од тога 5.000 "Немаца.

— Početkom oktobra održaće se u Zagrebu šesti kongres „Svojine”, na kome će kućevlasnici naše države tražiti, da se za zaštitu njihovih interesa osnuju naročite komore.

13,

ЛА ГОСТАЊ Hi Бр. 37

— Savez lovačkih udrtiženja naše države ima 240 iovačkilh društava sa 4360 članova, koji su u 1931. god. pobili oko 170.000 korisne divljači, od toga najviše zečeva — naime 95.460 komada i oko 116.000 štetne divliači, od čega otpada 83.500 komada na vrane. Ako uzmemo wu obzir |oš i neorganizovane lovce, ove Će se cilre povećati za više od 20%.

— U Parizu će 14. o. m. biti otvorena nova Međunarodna konferencija šećera, kojoj će prisustvovati i Rusi, Svi članovi Čedbernove konvencije žele da i Rusi pošto-poto pristupe konvenciji, koja inače ne može imati želieno dejstvo. Rusi nisu ргоftivni tome, ali uslovljavaju pristup nekim naročitim koncesijama.

— Rusija je zaključila sa Litvanijom ugovor o međusobnom nenapadanju i trgovinski ugovor na osnovi klauzule а većeg povlašćenja. _

везе

СИТУАЦИЈА

Пред избором председника Аустријске Републике.

Аустрија се налази у изборној кампањи за председника републике. Као најозбиљнији кандидат помиње се д-р Буреш, садашњи председник владе и министар финансија. Мада је кандидат хришћанско-социјалне странке, д-р Буреш ужива велико поверење и код социјал-демократа и његове су шансе за успех врло велике. Али је питање, да ли би с обзиром на аустријску привреду и: финансије било :0жељно да д-р Буреш напусти место председника владе и ресор министра финансија у једном тренутку, када је он баш на овом месту неопходан. Д-р Бурешу је пала у дсо дужност, да доведе у ред аустријске финансије, дл регулише питање незапослености с финансијске тачке 'ледишта "као и да припреми терен за долазак делггације Друштва народа, коју ће вероватно предводити Сер Ото Нимајер и која ће имати за дужност да поново детаљно испита финансијско стање Аустрије у вези с емисијом друге травше инвестиционог зајма. Зато би било незгодно када би сада дошло до министарске кризе и до промене у личности министра финансија, која би морала наступити када би се д-р Буреш, који је већ ушао у посао свога ресора, примио кандидације за председника републике. Једно одуговлачење ситуације услед министарске кризе као - и губљење времена око упознавања једног новог министра финансија с питањима његовог ресора овом тренутку не може бити п»жељно за Аустрију. |

После објављења хашке пресуде у питању царинске уније, чују се гласови у финансијским круговима Аустрије, који веле, да су већ од самог почетка акције око стварања царинске уније овој били слабо наклоњени. За Аустрију би свакако било боље, да су се ови скептици, који потичу из финансијских кругова, још раније јавили. Свакако да 9м онда било лакше пласирати краткорочни зајам од 150 милиова шилинга, који је Аустрији била одобрила Епглеска банка на 14 дана, а око кога се сада већ дуже вргмена Боде преговори са страним банкама. На наваљивање енг 'ссле Народне банке, Аустрија јој је од |. септембра у дза маха отплатила укупно 50 милиона шилинга, а и остагак ће. се отплаћивати у ратама.

У

Макдоналд и Хендерсон.

Мотив за образовање нове владе у Енглеској и за брзу израду једног плана за санирање буџета било је гледиште, да ће сигурност фунте онда бити потпуна, ако се уклони буџетски дефицит. Цела земља је нестрпљиво очекивала да парламенат одобри, план за санирање. Макдоналд је због тога убрзао рад и сазвао парламенат још пре

но што је било предвиђено. Већ први дан је донео поверење новој влади. О садржају новог програма зна се поуздано, да ће највећи део дефицита бити покривен из уштеда ; даље, да се неће приступити опорезивању рентовних папира као и да се одустаје од конверзије ратних дугова. Макдоналд ће од парламента затражити пуномоћје за спровођење свих мера путем уредаба. То значи да се методе енглеске владе приближују методама влада великог броја континенталних држава, на првом месту Немачке, где је привредна и финансијска депресија изискивала брзу акцију, коју је преко парламента у доба кризе тешко провести. За Енглеску је ово скретање од парламентарног система врло значајно.

Макдоналд конзеквентно спроводи своју антисоцијалну политику, коју држи потребном да би сачувао раднике од још већих губитака. Његова странка под Хендерсоновим вођством стоји скоро у целини против њега. Хендерсон пребацује Макдоналду да ове антисоцијалне мере не би биле потребне, јер би буџет могао бити саниран и путем присилне конверзије ратних дугова, повишења порезе на приход и увођења финансијских царкна. Макдоналдове мере, вели Хендерсон, морају да појачају кризу, јер воде ка слабљењу куповне снаге, тиме до смањења потрошње и рестрикције производње.

(Отворено је још питање, колико ће се ова влада одржати. Изгледа да конзервативци желе да дође до избора, јер се осећају врло снажни. Изборна борба би се вероватно од стране конзервативаца водила под паролом „заштитне царине“. Већ сада би конзервативци били у стању да спроведу заштитне мере, пошто је и највећи део радничке странке узео царине у свој програм. Но с обзиром на предстојећу изборну агитацију, конзервативци су за сада екинули ову паролу с дневног реда.

После отварања берза у Немачкој.

Недељу дана после отварања немачких берза није те-

шко утврдити да су се послови развијали мирно, без трзавица. Али је то отварање изискивало огроман број мера и техничких припремања. Није шала отворити берзе после седам и по недеља! Немачка публика после банкарских празника и поновног отварања банака показала је управо неочекивану дисциплину; исто тако се показала и берзанска публика. Мере предострожности су биле такве, да је 3. о .м. на првом састанку владало расположење, које је више личило на сахрану берза него на њихово отварање. Оно што је донео 3. септембар то више није онај стари посао у ефектима, То је једна ампутирана берза, на којој