Narodno blagostanje

Страна 598

рете нису околности повољне по извоз. Међутим, нема др-

жаве у Европи, која је толико упућена на извоз. Она мора.

да увози готово све животне намирнице.

HI. један велики народ.

- У Енглеској не постоји обичај, као у Француској, да се првокласни говори у парламенту плакатима достављају вароду, иначе би сигурно говор Макдоналдов у Доњем Дому, којим је претставио нову националну владу и њезин програм, био умножен. Он је историски документ велике важности. У њему су детаљно и с невероватном отворенозићу описане перипетије леберистичке владе почев од 8. августа, кад је управа Енглеске банке саопштила влади, да је фунта у опасности. Од 15.—30. сток Енглеске банке за 34 мил. ф., каже Макдоналд. Банка се одмах обратила за кредит Америци и добила га. Али су прилике у почетку августа показале, да је тражња за девизама много већа, но што се замишљало, и 8. августа је Енглеска банка била уверена, да су њезине резерве далеко од тога, да задовоље тражњу, већ да се морају гражити нови кредити на страни уз потпуну неизвесност о обиму покрета против фунте. Одмах сам позвао шефове по"љлитичких странака и саопштивши им стање ствари питао их да ли су готови да активно сарађују на спасавању Енглеске, јер са фунтом би и отаџбина дошла у питање. Одговор је био хитан и позитиван.

| · Шта је после било у погледу владе читаоцима је познато. Лорд Рединг, који је Горњем Дому претставио нову владу и упознао га са њезиним програмом, казао је, да жали, што се влада не може да назове националном, јер је највећи део леберистичке странке отишао у опозицију. На то му је одговорио Лорд Пасфилд, да би остварење те ндеје била велика несрећа по Енглеску.

_ Колико високог схватања дужности као политичара и деликатности парламентарне динамике!

У осталом, то се могло свакодневно да констатује од како су леберисти на влади. Опозиција је сваког дана могла да обори владу; она то, међутим, није урадила, јер 1е програматски влада добила већину на изборима. Опозиција ју је сама контролисала и спречавала да не оде у крајност, услед свог левичарског погледа на функционисање државе.

Ми смо више пута подвукли да Енглеска има најтеже непосредне порезе. Па ипак су пореске стопе понова снажно повећане, Кад се предлози националне владс буду усвојили, онда ће порез по приходу у Енглеској износити сто пута више но у Северној Америци. Тако на пр. сомац са приходом од 800 фунти плаћа у Америци 3.83 долара а у Енглеској ће плаћати 353.50 долара. Отац породице са двоје деце са приходом 5000 фунти плаћа у Америци порез 12.38 долара, а у Енглеској ће плаћати 958,50 долара.

Па ипак, казао је Макдоналд у поменутом говсру, кад се раширила вест, да се има да образује влада за спасавање отаџбине, обасут је Министар финансија писмима и пошиљкама из целе земље; појединци шаљу сву своју готовину; други шаљу држави на уништење државне сблигације; трећи се одричу извесних прихода, четврги смањују своја примања од државе, пети стављају на POL разне: делове своје имаовине и т. д.

То је велики народ!

Ш. Санирање буџета. Једна паралела између Енглеске и

Немачке,

Енглеска иде у главном стопама Немачке, Неверо- | Ватна је сличност у мерама за санирање. Радикални гбо-

АРОДНО | БЛАРОСТАЊЕ И

јула смањио се метални

_ _Бр. 35 |

грам за санирање буџета који је израдио Брининг почетком јуна, предвиђао је следеће: целокупан дефицит буџета Рајха,

заједно са дефицитом осигурања против незапослености, це-. |њен је на 19 милијарди динара, од чега је половича, тј. 9,5

милијарди динара, имала бити покривена из уштеда а друга из повишења пореза. Енглески програм санирања предвиђа за наредну буџетску годину дефицит од 41,3 милијарди динара; од тога се уштедама „имају покрити 26,2 милијарде динара а остатак од 21,1 милијарде повишењем пореза. У оба случаја се на првом месту покушало изравнати буџет уштедама, при чему је у обе земље највећи део уштеда учињен на рачун осигурања против незапослености. У Јлглеској је потпора незапосленим редуцирана за 10%, а време трајања потпоре снижено од 52 на 26 недеље, т. ј. на исти рок који важи и у Немачкој. Како у Немачкој такосу ну Енглеској повишени доприноси послодаваца и радника, да би се цела организација осигурања за случај незапослено-

сти учинила независном од државне "помоћи. Редукција чи— -

новничких плата спроведена је у обема земљама такође sa сличан начин. У Енглеској се плате сада снизују за 10–-20%, док је јунска уредба У Немачкој донела снижење од !—17% али су већ претходно по децембарској уредби плате биле снижене за 5—10%. једина разлика у уштедама у овим земљама лежи у томе, што је Енглеска знатно смањила своје уплате у фонд за амортизацију дугова. Ово би за Немачку било врло тешко. Много сличности има у повишењу пореза. у Енглеској имамо повишење порезе на приход, у Немачкој увођење нарочите порезе за време кризе. На супрот томе, слабо повишење посредних пореза у обема земљама; у Енглеској је повишена трошарина на дуван, пиво, бензин м позоришне карте, у Немачкој на шећер и бензин.

Истоветне су методе помоћу којих се санирање има извести: у Немачкој се целокупан владин програм изизводи на основу хитних уредаба, без учешћа парламента; у Енглеској је Макдоналд добио пуномоћје, да потребне мере за повишење пореза изведе путем уредаба. Разлика наравно постоји у томе, да се Брининг у спровођењу свог програма штедње ослања на социјалдемократе, док у Енглеској радничка странка отворено устаје против Макдоналдовог програма штедње. Када је министар унутрашњих послова, Самуел, у парламенту изјавио, да би и сами радници спровели исте мере да су остали у влади, дошло је до бурних сцена од стране радника.

Најближи циљ код обеју држава био је тај, да се поврати поверење иностранства у њихове државне финансије, које је било потребно ради добијања кредита. (Обе државе знају, да без здравог буџета нема здраве валуте, пошто увек постоји опасност, да се рупе у буџету запуше инфлацијом. Велико је пак питање, да ови покушаји за санирањем | буџета не значе можда само "лечење симптома 2 Тај се утисак добија, када се посматрају немачки покушаји санирања. Први програм санирања објављен је у јуну прошле године, други у децембру, а трећи у јуну ове године. Сваки пут се мислило, да је радикалним "мерама дефицит одстрањен, но тек што су те нове мере биле спроведене, појвио се опет нов дефицит. И последња, јунска уредба у Немачкој, показала се недовољно ефикасном, пре свега зато, што није во- | дила рачуна о дефицитима у комуналним финансијама; Рајх није могао допустити да општине банкротирају. У међувре- | мену је Хуверов план донео Рајху растерећење од 1,8 мили- | јарде марака, од чега половина отпада на текућу буџетску годину, па ипак су целокупне финансије. Рајха још толико дефицитарне, да се за "септембар очекује нова уредба о санирању. Јасно се види, да се једно коренито решење OVU CKHX „дефицита. "неће моћи постићи, до год се не излечи основно зло, а то је привредна "депресија. Садашње мере.